Dünyanın en zengini bir Osmanlılı

Meksikalı işadamı Carlos Slim, 68.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ismi seçildi.Dünyanın en zengin 20 ismini günlük olarak belirlemeyi amaçlayan Bloomberg Milyarderler Endeksi’ni devreye aldı. İlk hesaplamalarda telekom devi America Movil S

Dünyanın en zengini bir Osmanlılı

Meksikalı işadamı Carlos Slim, 68.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin ismi seçildi.

Dünyanın en zengin 20 ismini günlük olarak belirlemeyi amaçlayan Bloomberg Milyarderler Endeksi’ni devreye aldı. İlk hesaplamalarda telekom devi America Movil SAB’ın patronu Carlos Slim ilk sıraya yerleşirken, yazılım devi ABD’li Microsoft’un kurucusu Bill Gates 62.4 milyar dolarla ikinci, ABD’li ünlü yatırımcı Warren Buffett 43.8 milyar dolarla en zengin üçüncü isim olarak belirlendi.

2 Mart Cuma günü piyasaların kapanışı itibariyle Carlos Slim’in servetinin 478.4 milyon dolar düşmesine rağmen en zengin isim olduğunu yazdı. Listede en ilgi çeken isimlerden birisi de 28.8 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 10’uncu ismi olan madencilik devi Eike Batista. Geçen yıl 2015 itibariyle dünyanın en zengin ismi olmayı hedeflediğini dünyaya duyuran Batista, “Ben rekabeti severim. Artık Brezilya’nın zamanı geldi. Brezilyalılar hep Amerikan rüyasına hayranlık duydu. Şimdi yaşanan ise Brezilya rüyası” açıklamasını yaptı.

En zengin kadın ABD’li
Carlos Slim ve Bill Gates’in bu yıl içinde servetlerinin yüzde 11 arttığını belirten Bloomberg, dünyanın en zengin 20 işadamının servetleri toplamını 676.8 milyar dolar olarak hesapladı. İlk 20 içinde 3’ü perakende zinciri Walmart’ın kurucusu Sam Walton’ın ailesinden olmak üzere 9 Amerikalı var.

Dünyanın en zengin kadını 24.9 milyar dolarlık servetiyle Sam Walton ailesinden Christy Walton. En zengin ikinci kadın ise Fransız kozmetik devi L’Oreal’in yüzde 31’ini elinde bulunduran 89 yaşındaki Liliane Bettencourt. Ancak Liliane Bettencourt’un aile dostu fotoğrafçı Francois - Marie Banier’ye 1 milyar dolar civarı nakit ve hediye verdiği ortayla çıkınca geçen yıl mahkeme kendisine vasi tayin etmişti. Bettencourt’un 22.4 milyar dolarlık servetini vasi tayin edilen kızı Francoise Bettencourt Meyers ve iki torunu yönetiyor.

Bir de listeye giremeyenler var. Facebook’un kurucusu 27 yaşındaki Mark Zuckerberg, bu yıl şirketi halk arz edildiğinde yaklaşık 21 milyar dolarlık bir servete kavuşacak. Ancak Facebook’un değerini 100 milyar dolara çıkarması beklenen arz henüz yapılmadı. Listede hiçbir Rus bulunmuyor. Bunun nedeni ise maden fiyatlarındaki düşüş olarak gösteriliyor. En zengin Rus vatandaşı 20.1 milyar dolar servetiyle maden şirketi Metalloinvest ve Facebook’un yüzde 5.5 hissesini elinde bulunduran Alisher Usmanov. En zengin Avrupalı 42.5 milyar dolar servetle IKEA’nın patronu Ingvar Kamprad, Asya’nın en zengini ise 26.8 milyar dolarla petrolcü Mukesh Ambani.

Carlos Slim kim?
Dünyanın en zengin ismi Carlos Slim’in Lübnanlı babası Julian Slim Haddad Aglamaz (Yusef Salim Haddad Ağlamaz) 1902 yılında Osmanlı topraklarından ayrılıp Mexico City’ye yerleşti. Şark Yıldızı adlı dükkanında kuruyemiş ticareti yapan ve parasını gayrimenkule yatıran Yusef Salim, ailesine büyük bir servet bıraktı.

1961’de mühendis olarak üniversiteyi bitiren Carlos Slim, SBC Communications, Altria (Philip Morris) ve Alcatel’in yönetim kurullarında yer aldı. Daha sonra finans ve endüstri şirketlerine sahip Grupo Carso’yu kurdu. Carlos, 1990’da Meksika devletinden aralarında France Telecom, Southwestern Bell Company, Telmex’in de olduğu birçok yatırım grubunu devralarak ekonomik bir dev haline geldi. Meksika telekomünikasyon pazarının büyük kısmını elinde bulunduran Slim’in bankacılık, bilişim ve perakende yatırımları da var. Slim, New York Times’ta yüzde 7.5, Saks mağazalar zincirinde de yüzde 16 hisseye sahip.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler