Dünya Türkiye'yi alkışlıyor

Prestijli Times gazetesi Libya'dan en çarpıcı tahliyeyi Türkiye'nin yaptığını yazdı, İngiltere Başbakanı fiyasko için resmen özür diledi.Tunus ve Mısır'dan sonra isyan ateşinin ulaştığı Libya'da halkın demir yumruk Kaddafi'ye karşı ayaklanması bir anda Li

Dünya Türkiye'yi alkışlıyor

Prestijli Times gazetesi Libya'dan en çarpıcı tahliyeyi Türkiye'nin yaptığını yazdı, İngiltere Başbakanı fiyasko için resmen özür diledi.

Tunus ve Mısır'dan sonra isyan ateşinin ulaştığı Libya'da halkın demir yumruk Kaddafi'ye karşı ayaklanması bir anda Libya'yı dünyanın bir numaralı gündemi yaptı. Libya'da 25 bin vatandaşı bulunan Türkiye'nin nasıl bir adım atacağı merak ediliyordu.

Uçakların havaalanlarına inemediği ülkeye Türkiye deniz yoluyla ulaşmayı denedi. İstanbul'dan yola çıkan iki feribot, 3 binden fazla yolcularıyla ilk kafileyi sağ salim şekilde Marmaris sahiline getirmeyi başardı.

19 Şubat tarihinden bu yana Libya'dan Türkiye'ye gelen Türklerin sayısı 7062'yi bulurken,  4034 kişinin uçak, 3028 kişi ise deniz yoluyla memleket topraklarına ayak bastı.

Marmaris'e ilk gelen 20 saat süren yolculuğun ardından Orhan Gazi-1 feribotuydu. Gemi kaptanı Türk deniz sahasına girildiğini anons edince yolcular arasında sevinç çığlıkları yükseldi.

Feribotlarla 88 yabancı da Libya'dan kurtarıldı. Yabancı uyruklu yolcular duygularını gazetecilerle paylaştı:

''Türkiye'nin yakın ilgisi ve misafirperverliği nedeniyle teşekkür ediyoruz. Yolculuğumuz çok güzel geçti. Gemide birlikte yolculuk ettiğimiz Türk vatandaşları bizlerle kumanyalarını paylaştı.''

Osman Gazi-1 feribotu ise sabaha karşı Marmaris'e gelebildi. Feribot limana girdiğinde yolcular ''En büyük Türkiye'' sloganları atarken, Türk yolcuların taşıdığı ve İngilizce yazılı ''Teşekkürler Bingazi Halkı'' pankartları dikkat çekti.

Samsun gemisi cumartesi sabah saatlerinde Libya'dan bir başka yolcu kafilesiyle Türkiye'ye doğru yola çıkacak. Ankara gemisi de bu gece 01.00'de İstanbul'dan Libya'ya hareket etti.

THY 17 SEFER YAPTI, 3874 YOLCU GETİRDİ

Türk Hava Yolları (THY), olayların başlamasının bu yana 17 sefer düzenleyerek 3 bin 874 kişiyi Türkiye'ye getirdi. Bugün Libya'dan karayoluyla Mısır'ın Sellum sınır kapısına ulaşan 309 Türkün kapıdan geçiş işlemleri tamamlandı. 5 otobüs ile İskenderiye'ye doğru yola çıkan Türkler, bugün saat 17:00'de THY'nin göndereceği uçakla İstanbul'a dönecekler.

 

Doğuş Holding de kiraladığı özel bir uçakla Sirte Al-Tahady Üniversitesi kompleksi inşaatında çalışan 168 çalışanını bugün İstanbul'a getirdi. İstanbul'a gece saatlerinde inen uçaktaki işçileri Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk ve işçilerin aileleri karşıladı.

21 ÜLKE TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEDİ

Krizin derinleşmesi ve Türkiye'nin tahliye hamlesi yapması üzerine dünyanın farklı bölgelerinden 21 ülke vatandaşlarının tahliyesi için Ankara'dan yardım istedi. Almanya, ABD, Avustralya, Bosna Hersek, Bulgaristan, Fransa, Çin, Kosova, Romanya, Ürdün gibi ülkelerin Türkiye'den yardım istediği belirtiliyor.

Ankara ise önceliği Türk vatandaşlarının tahliyesine verdiğini duyurdu. Libya'da Dışişleri bürokratları tahliye için yoğun çaba harcıyor. Özellikle Derne ve Tobruk bölgelerindeki Türk vatandaşlarının tahliyeleri Mısır sınırı üzerinden karayoluyla gerçekleştiriliyor.

TIMES: TÜRKİYE EN ÇARPICI TAHLİYEYİ YAPTI

İngiltere'nin en prestijli gazetesi Times, Libya'dan vatandaşlarını tahliye eden ülkeler arasında en çarpıcı tahliyeyi Türkiye'nin yaptığını yazdı.

İngiltere'nin tahliye başarısızlığını  "Merhamet uçuşları fiyaskosu" başlığıyla manşetinden veren gazete, şimdiye kadar ülkelerin yaptığı tahliyelere ilişkin bir haritaya yer verdi.

Bu haritaya göre, 3 bin Türk vatandaşının iki feribotla Bingazi kentinden Marmaris'e taşındığını aktaran gazete ayrıca, 250 Türk vatandaşının da Libya'nın Tobruk kentinden alınarak Mısır'ın İskenderiye kentine götürüldüğünü, buradan da Türkiye'ye döndüğünü yazdı.

Haberde, "Türkiye, iki feribotla 3 bin vatandaşını götürerek, en çarpıcı tahliyeyi yaptı" denildi.

Times, 170 İngiliz vatandaşının çöldeki petrol kamplarında mahsur kaldığını ve silahlı çeteler tarafından tehdit edildiklerini belirtip yardım çağrısı yaptıklarını aktardı. Times "Çölde savunmasız" başlıklı başyazısında da İngiltere'nin tahliyelerde çok yavaş hareket ettiğini belirtti.

Daily Telegraph gazetesi ise, İngiliz hükümetini topa tutarken bugüne dek Libya'dan bir tek İngiliz vatandaşının dahi tahliye edilmediğini yazdı. Gazete, Türkiye ile Fransa ve Portekiz'in yanı sıra başka bazı AB ülkelerinin binlerce vatandaşını tahliye ettiklerini okuyucularına aktardı.

İngiltere Başbakanı David Cameron, vatandaşlarının Libya'dan tahliyesi konusunda yaşanan aksaklıklar ve gecikme konusunda özür diledi.

İngiliz basını, hükümetin Libya'ya özellikle çöl kamplarının bulunduğu bölgeye askeri uçak gönderme kararı alabileceğini yazdı.

YUNANİSTAN C-130 TİPİ 3 UÇAK GÖNDERİYOR

Bu arada komşu Yunanistann Libya'daki vatandaşlarının ülkeye getirilmesi amacıyla bölgeye C-130 tipi 3 uçak gönderiyor.

Uçaklarda Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitri Dollis'in yanısıra Dışişleri ve Savunma Bakanlığı yetkilileri de bulunuyor. Yunanistan, tahliye operasyonunda Girit Adası'ndan hareket edecek bir fırkateyni de güvenlik için kullanacak.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler