Davutoğlu Fransa'yı son kez uyardı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Senatoda kabul edilmemesi konusunda Fransa'yı bir kez daha uyardı. Davutoğlu, Fransa'nın tavrını değiştirmemesi halinde bu ülkeye yöneli

Davutoğlu Fransa'yı son kez uyardı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddedilmesini suç sayan yasa teklifinin Senatoda kabul edilmemesi konusunda Fransa'yı bir kez daha uyardı.

Davutoğlu, Fransa'nın tavrını değiştirmemesi halinde bu ülkeye yönelik yaptırımların sürekli olacağı uyarısında bulundu.

"France 24" televizyon haber kanalına konuşan Davutoğlu, "Biz bu yaptırımları açıklamak zorunda kalmamayı umut ediyoruz. Ancak Türkiye'nin sessiz kalacağını düşünmeyin. Yeni yaptırımlar olacak ve bu kez yaptırımlar Fransa tavrını değiştirene kadar sürekli olacak" dedi.

Senato gündemine gelen yasa teklifinin insan haklarına aykırı olduğunu belirten Davutoğlu "Fransız Aydınlar ve senatörler için ortak değerlerimizden birisi olan ifade özgürlüğünü savunmanın zamanı geldi" diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI

Fransa meclisi genel kurulu tarafından, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa teklifini kabul etmişti. Bu sebeple de Türkiye ve Fransa'daki Türkler ve Fransız Aydınlar bu duruma büyük bir tepki göstermişti.

Genel kuruldaki oturuma 577 milletvekilinden sadece 70'e yakını katılmış ve iki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edilmişti. Konunun tarihçilerin araştırmasına açılması teklifi ise reddedilmişti.

Teklifin görüşülmesi yaklaşık dört saat sürdü.

Yasa teklifinde, ''Fransız yasaları tarafından tanınan soykırımların reddi, bir yıl ve 45 bin avro para cezasına çarptırılır'' ifadesi yer alıyor. Fransa parlamentosu, 29 Ocak 2001 tarihinde, ''Fransa, 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır'' ifadesiyle kaleme alınan bir yasayı da onaylamıştı.

Fransa meclisi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören bir yasa teklifini 2006 yılında onaylamıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bu teklifin senatoya gelmesini engellediği için teklif yasalaşmamıştı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler