Çin, nükleerde çağ atlıyor

Fukuşima'daki nükleer reaktör sızıntısının ardından askıya aldığı nükleer santral inşa çalışmalarına tekrar başladı ve dördüncü nesil nükleer santral projesini başlattığını duyurdu.Ülkenin kuzeyindeki Şandong eyaletinin Rongçıng kentinde inşasına başlanan

Çin, nükleerde çağ atlıyor

Fukuşima'daki nükleer reaktör sızıntısının ardından askıya aldığı nükleer santral inşa çalışmalarına tekrar başladı ve dördüncü nesil nükleer santral projesini başlattığını duyurdu.

Ülkenin kuzeyindeki Şandong eyaletinin Rongçıng kentinde inşasına başlanan yeni nükleer reaktörün 2017 yılında faaliyete geçirileceği açıklandı.
 
Devlet şirketi "Huaneng Shandong Shidao Bay Nuclear Power Co." tarafından inşasına başlanan yeni nükleer reaktörün Japonya'daki Fukuşima santralinde meydana gelen sızıntıdan ders çıkararak güvenli ve çevreye zararsız şekilde tasarlanacağı aktarıldı.
 
2011 yılında Japonya'nın Sendai kentindeki deprem ve tsunaminin vurduğu Fukuşima nükleer reaktöründe meydana gelen sızıntının ardından Pekin yönetimi, dünyadaki birçok ülke gibi nükleer çalışmalarını durdurduğunu açıklamıştı.
 
Geçen yıl Ekim ayında ''Halen sürmekte olan nükleer reaktör inşa projelerinin tamamlanacağı fakat yeni santral inşa edilmeyeceğini'' açıklayan Çin yönetimi, dördüncü nesil nükleer enerji santralleri arasında dünyada ilk olacak projeyi hayata geçirdiğini açıkladı.
 
Şinhua ajansı, Şandong eyaletinde inşasına başlanan proje için 3 milyar yüenlik (yaklaşık 850 milyon TL) bütçe ayrıldığını duyurdu.
 
200 megavat üretim kapasitesine sahip olacağı vurgulanan santralin projesinin, ''Fukuşima'da meydana gelen sızıntıdan bu yana gözden geçirilerek yeniden düzenlendiği ve her türlü güvenlik tedbirinin düşünülerek tekrar tasarlandığı'' savunuldu.
 
Dünyanın en çok enerji tüketen ülkesi konumundaki Çin'in halen aktif 15 nükleer enerji santrali bulunuyor.
 
Nükleer enerjiyi geliştirme programı çevçevesinde Pekin'in, ülkenin doğu sahil bölgesinde 27 nükleer santral daha inşa etmeyi planladığı belirtiliyor.
 
YENİ PROJELER 
 
Yüksek derecede gaz soğutmalı bir reaktör olacağı belirtilirken, Çinghua Üniversitesi tarafından geliştirildiği kaydedildi. 
 
Reaktörün çekirdeğinin erimesi ya da büyük bir sızıntı gibi acil durumlara mahal vermeden otomatik olarak kendini kapatacak şekilde geliştirildiği ifade ediliyor. 
 
Diğer yandan yeni nesil bu reaktörün ikinci ve üçüncü nesil reaktörlerdeki yüzde 30'luk elektrik üretim verimliliğini yüzde 40 seviyesine yükseltebileceği kaydediliyor. 
 
Reaktörü geliştiren şirket yetkilileri, çalışmanın ticari olarak başarılı olması durumunda gelecekte reaktörün teknolojisinin ve donanımının diğer ülkelere de ihraç edilebileceğini belirtiyor. 
 
Mevcut yeni nesil reaktör projesi dahil olmak üzere şirketin hali hazırda 6,6 gigavatlık nükleer enerji tesisi inşa projesi bulunuyor. Bu projelerin tamamının da 20 yıllık bir yatırım süreci olduğu ifade edilirken, maliyetinin de 100 milyar yüen civarında olması öngörülüyor. 
 
Şirketin planı dahilinde 4 adet 1,25 gigavatlık AP1000 tipi su basınçlı reaktör ve bir tane 1,4 gigavatlık CAP1400 tipi reaktör projesi bulunuyor ve bunlar onay bekliyor. 
 
ÇİN'İN NÜKLEER KULLANIMI 
 
Çin Japonya'daki Fukişima nükleer krizinden sonra ülkedeki tüm nükleer santral projelerini durdurmuş ve mevcut reaktörlerde dahil olmak üzere kapsamlı bir güvenlik denetlemesi yapmıştı.
 
Çin'in hali hazırda 15 tane nükleer enerji santrali bulunuyor ve toplam 12,54 gigavat elektrik üretiyor. Bununla birlikte ülkede 26 tane nükleer ünitenin inşası sürüyor ve bunların tamamlanmasıyla birlikte 29,24 gigavatlık elektrik enerjisinin mevcut rakama eklenmesi hedefleniyor. 
 
Ülkede nükleer enerji Çin'in toplam enerji üretiminin yüzde 1,8'ini oluşturuyor. Dünya ortalamasının yüzde 14 olduğu ifade edilirken, Çin 2015'e kadar nükleer enerji kapasitesini 40 gigavata yükseltmeyi hedefliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya