BM İsrail için toplandı

Gazze'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden yine herhangi bir karar çıkmadı. Bir karar tasarısı ya da bildiri metninin gündeme gelmediği toplantıda BMGK üyesi ülkeler her zamanki görüşlerini yinelediler. BM Güvenlik Konse

BM İsrail için toplandı
Gazze'deki gelişmeleri değerlendirmek üzere toplanan BM Güvenlik Konseyi'nden yine herhangi bir karar çıkmadı. Bir karar tasarısı ya da bildiri metninin gündeme gelmediği toplantıda BMGK üyesi ülkeler her zamanki görüşlerini yinelediler.
 
BM Güvenlik Konseyi, İsrail'in Gazze'ye başlattığı kara saldırısı üzerine Ürdün'ün talebiyle toplandı. Toplantıda, İsrail'in saldırılarının durdurulmasını amaçlayan herhangi bir karar tasarısı ya da bildiri gündeme gelmedi.
 
ABD ve Avustralya başta olmak üzere bir çok ülkenin temsilcisi konuşmasına "Hamas'ın roket saldırılarının kabul edilemez olduğu ve bu saldırılar karşısında İsrail'in kendisini savunmasının meşru olduğu" ifadesiyle başladı.
 
Bu ifadenin ardından, aralarında ton farkı olmakla birlikte konuşmacılar, bölgede gerginliğin düşürülmesi, sivillerin korunması, insani yardım girişine izin verilmesi ve taraflar arasında ateşkes sağlanması gereğine vurgu yaptı.
 
Toplantı talebini yapan Ürdün'ün temsilcisi ise İsrail'i açıktan kınayan tek BMGK üyesi oldu. İsrail'in orantısız güç kullanması ve sivillerin öldürülmesinin kabul edilemez olduğunu kaydeden Ürdün temsilcisi, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.
 
-"İsrail savaş suçu işliyor"-
 
Filistin'in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur, BMGK'da gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, 24 saatten az bir süredeki İsrail saldırılarında çok sayıda çocuğun da içinde olduğu 40'tan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini söyledi.
 
İsrail'in işlediği "vahşetin" "kendini savunma" olarak meşrulaştırılamayacağını belirten Mansur, "İsrail'in eylemleri, abluka altında tuttuğu sivillere yönelik planlı bir kinci saldırıdır. Bu saldırının amaçlarından birisi Filistin uzlaşısını ve ulusal birlik hükümetini yıkmaktır " dedi.
 
"İsrail, Filistin halkına karşı savaş suçu, insanlığa karşı suç, devlet terörü ve sistemli insan hakları ihlali işlemektedir" diye konuşan Mansur, bu saldırılarda hayatını kaybeden Filistinli sayısının 274'e yükseldiğini bunlardan 62'sinin çocuk, 48'inin kadın, 17'sinin ise yaşlı olduğunu kaydetti.
 
Mansur, 2 bin 65 kişinin de yaralandığını belirterek, binlerce Filistinlinin yerlerinden edildiğini ve sığınacak bir mekan aradıklarını vurguladı.
 
-Filistin'den UCM sinyali-
 
Konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne taşıma sinyalini veren Mansur, "BM Güvenlik Konseyi, halkımıza karşı yapılan saldırları durduramaz ve soruna diplomatik çözüm bulamazsa bize BM'nin hukuk kurumları ve uluslararası mahkemelere başvurmaktan başka seçenek kalmaz" dedi.
 
BMGK'ya İsrail'i kınayan, acil ateşkes isteyen ve Gazze'deki ablukanın kaldırılmasını talep eden bir karar alma çağrısı yapan Mansur, Gazze'de yaşanan insani krizin çözümü için de uluslararası yardımların artırılmasını talep etti.
 
Mansur, BMGK'da Filistin halkına yönelik Arapça yaptığı konuşma sırasında ve öldürülen çocukların ismini okurken duygulanarak gözyaşlarını tutamadı.
 
İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Ron Prosor ise, Hamas'ı suçlayarak, devam eden roket saldırıları nedeniyle kendilerini savunmak için kara harekatından başka seçeneklerinin kalmadığını öne sürdü.
 
Prosor'un konuşması sırasında salonu terk eden Riyad Mansur, konuşmanın tamamlanmasının ardından salona geri döndü.
 
-BMGK karar tasarısı-
 
Toplantının ardından Filistin Misyonu'ndan yapılan açıklamada, Arap grubu tarafından hazırlanan BMGK karar tasarısını Ürdün'ün diğer üyelere de dağıtacağı duyuruldu. Ancak Konsey'de herhangi bir tasarı gündeme gelmedi.
 
Hazırlanan tasarıda, İsrail'in Gazze'den çekilmesi, ateşkes sağlanması, Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılması ve sivillerin korunması için gerekli önlemlerin alınması isteniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler