Artık tek söz sahibi NATO

NATO, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya konusundaki kararını tüm yönleriyle uygulamayı kabul etti. Bu, bugüne kadar koalisyon güçlerinde olan sivilleri korumaya yönelik hava harekatı yetkisinin de NATO'ya geçtiği anlamına geliyorBirleşmiş Milletler Güvenlik K

Artık tek söz sahibi NATO

NATO, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya konusundaki kararını tüm yönleriyle uygulamayı kabul etti. Bu, bugüne kadar koalisyon güçlerinde olan sivilleri korumaya yönelik hava harekatı yetkisinin de NATO'ya geçtiği anlamına geliyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya kararı, uçuşa yasak bölge uygulaması, Libya liderlerinin mal varlıklarının dondurulması, silah ambargosu ve sivillerin güvenliliğini kapsıyordu. NATO, uçuşa yasak bölge ve liderlerin mal varlıklarının dondurulması konularında daha önce mutabakat sağlamıştı. Kaddafi'nin hedefindeki sivilleri koruma görevi ise düne kadar koalisyon güçleri tarafından yürütülüyordu ve 28 ülke bu görevin NATO'ya geçmesi konusunda dün akşam saatlerinde anlaştı.

48 SAAT İÇİNDE NATO'YA DEVREDİLECEK
Koalisyon güçleri, 48 saat içinde sivillerin korunması görevini NATO'ya devredecek. Bu çerçevede NATO, sadece hava sahasınının güvenliği için değil sivillerin korunması amacıyla da hava harekatı düzenleyebilecek.

Fiili harekatlara katılmama kararı alan Türkiye, hava sahasının korunması ve bu amaçla uçak temini ile silah ambargosunun denetlenmesinde görev üstlenecek.

Konuyla ilgili, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'den yazlılı bir açıklama geldi.

'AMACIMIZ SİVİLLERİ KORUMAK'
Genel Sekreter, "NATO müttefikleri BM Güvenlik Konseyi'nin (1973 sayılı) kararı çerçevesinde Libya'da bütün askeri operasyonu üstlenme kararı aldı. Amacımız sivilleri ve sivillerin yaşadığı bölgeleri Kaddafi rejiminin saldırı tehdidinden korumak. NATO, BM kararının bütün unsurlarını uygulayacak, ne bir noksan, ne bir fazla" ifadesini kullandı.

Kararın NATO'nun kararlı eylem kapasitesini ispatlayan önemli bir adım olduğunu vurgulayan Rasmussen, NATO'nun Libya'ya silah ambargosunu ve uçuşa yasak bölge uygulamasını geçen hafta üstlendiğini ve bugünkü kararla Libya konusundaki tüm sorumlulukları devraldığını kaydetti.

NATO'nun Libya halkını korumak için uluslararası ve bölgesel ortaklarıyla yakın işbirliği içinde çalışacağını anlatan Rasmussen, Libya'da sivilleri koruma operasyonunun icrası için NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis'e direktif verdiklerini ifade etti

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya