Almanya sandığa gidiyor

Almanya'da seçmenler, 18. dönem Federal Meclis'ini (Bundestag) oluşturmak için sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek.Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek.

Almanya sandığa gidiyor

Almanya'da seçmenler, 18. dönem Federal Meclis'ini (Bundestag) oluşturmak için sandık başına gidiyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek.

Oy verme işlemi yerel saatle 08.00'de başladı ve saat 18.00'e kadar sürecek. Seçmenler, sabah erkenden seçim merkezlerine gitmeye başladı.

Seçimlere 34 parti katılıyor, 4451 aday 598 sandalyeli Bundestag'a girmek için yarışıyor.

Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 299 milletvekili doğrudan seçilecek, diğer 299'u ise partilerin hazırladığı eyalet listelerinden Bundestag'a girecek.

Mevcut seçim sistemine göre tek başına iktidara gelmek neredeyse imkansız.

Ülkede 61,8 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunuyor ve beş seçmenden biri 70 yaşından büyük.

Seçimde yeni nesil Türk asıllı politikacıların katılımıyla Türk göçmenlerin federal parlamentodaki sayısının artması bekleniyor.

Siyasi partilerin, ülkede yaşayan yabancı kökenlinin oylarını alabilmek için düzenlediği kampanyaların ve aday gösterilen yabancı kökenlilerin sayısındaki artışın etkisiyle parlamentoda çok sayıda yabancı kökenli milletvekilinin yer alacağı tahmin ediliyor.

Seçimlere yaklaşık 100 yabancı kökenli aday katılıyor. Bu adaylar arasında 66 Türk asıllı bulunuyor. Türk asıllı adaylardan 10'unun federal parlamentoya seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Almanya'da yaklaşık 15 milyon yabancı kökenli bulunuyor. Bunlardan oy verme hakkına sahip 5 milyonu, seçmen sayısının neredeyse yüzde 10'una denk düşüyor.

Şimdiye kadar siyasette yeterince temsil edilmeyen Türkler, 3 milyonluk nüfusları ile en büyük göçmen grubunu oluşturuyor. Bunlardan 1 milyonu Alman vatandaşlığına geçmiş durumda. Türk-Alman seçmenlerin sayısının 700 bine yakın olduğu sanılıyor.

Türk topluluğunun, nüfusun yüzde 3,75'ini oluşturmasına karşın Türk-Alman milletvekillerinin sayısı, son derece az. Halihazırda Türk kökenli milletvekilleri, federal parlamentodaki milletvekilinin sadece yüzde 1'ini oluşturuyor.

Öte yandan, arama motoru Google, seçimler dolayısıyla özel logo tasarladı. Logoda Alman bayrağından oluşan bir sandık ve oy kullanan bir seçmenin eli gözüküyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler