ABD'nin Mali geleceği tehlikede!

 Ağustos başında vadesi dolan devlet borçlarının ödenmesi gerekiyor. Amerikan süper gücü borçlanma sınırını daha da yükseltmeden, yani ek borç almadan vadesi gelen borçlarını ödeyemez duruma düşebilir. Hazinenin daha fazla borçlanabilmesi için Cumhuriyetç

ABD'nin Mali geleceği tehlikede!

 

Ağustos başında vadesi dolan devlet borçlarının ödenmesi gerekiyor. Amerikan süper gücü borçlanma sınırını daha da yükseltmeden, yani ek borç almadan vadesi gelen borçlarını ödeyemez duruma düşebilir. Hazinenin daha fazla borçlanabilmesi için Cumhuriyetçilerin yasa tasarısını desteklemesi şart. Kredi derecelendirme kuruluşları, Kongre ile Beyaz Saray arasında uzlaşma sağlanamadığı takdirde Amerikan devlet tahvillerini ıskartaya çıkartmakla tehdit ediyor.

Başkan Obama bu durumu önlemek için Cumhuriyetçi Parti'ye yeniden işbirliği çağrısı yaptı.

Başkan Barack Obama basın konferansında, sorumluluklarına sahip çıkması için Senato ve Temsilciler Meclisi'ne bir kez daha çağrıda bulundu ve yasal borçlanma üst sınırı yükseltilmediği takdirde Amerikan ekonomisinin ve istihdam piyasasının ağır darbe alacağı uyarısında bulundu. Başkan Obama Cumhuriyetçilerin, ek borçlanma karşılığında varlıklı kesimin vergi kolaylıklarının korunması şeklindeki şartına boyun eğmeyeceğini söyledi. Zenginlerden daha fazla vergi alınmasına karşı çıkan Cumhuriyetçi Parti bütçenin kamu harcamaları üzerinden dengelenmesini talep ediyor.

Dünya ekonomisi için büyük tehlike

Barack Obama Beyaz Saray'daki basın konferansında sözü hep ek borçlanma sınırına getirdi ve 2 Ağustosa kadar devlete daha fazla borçlanma imkanı tanınmadığı takdirde memur maaşlarının bile ödenemeyeceğini hatırlattı. 'Amerikan devleti borçlarını ödeyemez ve iflas ederse bunun Amerikan ekonomisi üzerinde son derece vahim etkileri olur', diyen Obama Kongre'nin muhafazakâr kanadını ikna edebilmek için haftalardır dil döküyor.

Uluslararası Para Fonu da para musluklarının tıkanmasının aynı zamanda dünya finans sistemini de krize sürükleyebileceği uyarısında bulundu ve dünya ekonomisinin ciddi bir şoktan ancak devletin daha fazla borçlanabilmesiyle korunabileceğini duyurdu.

Barack Obama büyük bir ikilemle karşı karşıya. Daha fazla borçlanabilmek için, Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçilerin desteğine ihtiyacı var. Konu haftalardır Kongre'nin gündeminde. Cumhuriyetçilerin denklemi şöyle: Borçlanma sınırının yükseltildiği her Dolar karşılığında bütçe harcamaları bir Dolar azaltılsın. Başkan Obama da zaten hem bütçe giderlerini azaltmak, hem de milyonerlere tanınan vergi kolaylıklarını kaldırmak istiyor. Barack Obama, 'Bunun aşırı bir talep olduğunu sanmıyorum. Çoğu Amerikalının benimle mutabık olduğu kanısındayım', diyor ama bu sözler muhafazakar çoğunluğun hoşuna gitmiyor.

ABD Başkanı köşeye sıkıştı

Başkanla aynı görüşte olmayanlar ise Cumhuriyetçiler. Cumhuriyetçi Parti, dolaylı vergi zammı anlamına geldiği gerekçesiyle, vergi kaçırma yolunun tıkanmasına karşı çıkıyor.

Beyaz Saray ile Kongre arasındaki görüşmeler çıkmazda. Çözümsüzlüğün moralini ne kadar bozduğu Obama'nın basın konferansındaki her halinden anlaşılmaktaydı. Ama muhalefetin Başkan'ın çağrıları karşısında yumuşayacağı sanılmıyor. Washington'daki güç çekişmesinin son ana kadar süreceği kesin. Ama 2 Ağustosa kadar düellonun sonuçlanması şart. Aksi takdirde kimsenin tasavvur edemeyeceği şey olabilir ve dünyanın en büyük ekonomisini barındıran ABD iflas bayrağını çekebilir.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler