ABD:Kaddafi düşecek

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin düşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.AP haber ajansına dünyadaki gelişmeleri değerlendiren Gates, Libya'da Kaddafi yanlıları ile muhalifler arasındaki çatışmalara değindi.Libya'ya yönelik

ABD:Kaddafi düşecek

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin düşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

AP haber ajansına dünyadaki gelişmeleri değerlendiren Gates, Libya'da Kaddafi yanlıları ile muhalifler arasındaki çatışmalara değindi.

Libya'ya yönelik ABD müdahalesine başlangıçta karşı olduğu bilinen Gazes, AP'ye yaptığı değerlendirmede, ''Kaddafi düşecek. Bu, ya kendi iradesiyle olur veya başkası onun için bununla ilgilenir''' dedi. AP'nin yorumunda, Gates'in bu sözleriyle Libya ordusunun veya kendi ailesinin Kaddafi'nin aleyhine dönebileceği imasında bulunduğu belirtildi.

ABD-Pakistan ilişkilerine de değinen Gates, iki ülke arasında istihbarat paylaşımının sonuçlandırılmasına ilişkin güven sorunu yaşandığına işaret etti. Gates, ABD istihbaratının, Pakistan makamlarına Pakistan'ın aşiret bölgesindeki militanlara ait bomba imal tesislerine ilişkin verdiği bilgilerin değerlendirilememesinin kaygı konusu olduğunu söyledi.

Pakistan ile ilişkiler yeniden eski durumuna getirmek amacıyla son haftalarda El Kaide terör örgütüyle bağlantılı Hakkani adlı aşırı dinci bir gruba ait bomba yapımında kullanılan malzemelerin bulunduğu 2 bina konusunda Pakistan makamlarına istihbarat verildiğini, ancak Pakistanlı yetkililerin bu bölgeye gittiklerinde binaların boşaltılmış olduğunu gördüklerini aktaran Gates, ''Olanların ayrıntılarını bilmiyoruz. Şüpheler ve soru işaretleri var, ancak bence bu bizim açımızdan tam bir hayal kırıklığıydı'' diye konuştu.

AP, ismi gizli tutulmak koşuluyla konuşan bir ABD'li yetkilinin, Pakistanlı yetkililere binaların yeri hakkında istihbarat verilmesinin ardından, ABD insansız uçaklarından bölgede çekimler yaptığı yönündeki açıklamasına yer verdi. Ajans, çekilen görüntülerde militanların her iki binayı da terk ettiklerinin görüldüğünü anlatan ABD'li yetkilinin tahmininin, Hakkani örgütünün Pakistanlılarca uyarıldığı yönünde olduğunu aktardı.

ABD'nin Pakistan'a karşı daha katı bir tutum izlemeyi düşünüp düşünmediği yönündeki bir soruyu yanıtlarken sabır tavsiyesinde bulunan Gates, Pakistan'ın, Sovyetler Birliği'nin, 1980'lerin sonunda Afganistan'dan çekilmesinin ardından, ABD'nin kendilerini yüzüstü bırakmasını hala unutmadıklarının altını çizdi.

ABD ile Pakistan'ın birbirlerine ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Gates, şunları kaydetti:

''Birbirimize ihtiyacımız var ve bu ilişki Afganistan'ın ötesine gidiyor. Bu, bölgenin istikrarıyla ilgili ve bence Pakistanlıların güvensizliği konusunda gerçekçi olmalıyız... ve Pakistanlılarda, El Kaide ile işimiz bittiğinde yine kendilerinden uzaklaşacağımıza yönünde içten içe yer etmiş bir inanış var''.

ABD ve Pakistan yönetimleri arasındaki ardı sıra yaşanan gerilimlere ve bazı ABD Kongresi üyelerinin, El Kaide terör örgütünün ABD'de düzenlediği 11 Eylül saldırılarının ardından Pakistan'a milyarlarca dolarlık yardım yapılmasının mantığını sorgulamasına karşın çabalarının karşılığını aldıklarını söyleyen Gates, ''Bence bu bizim açımızdan faydalı bir yatırımdır'' dedi.

Gates, AP'ye yaptığı değerlendirmesinde, Yemen'deki hükümet güçleriyle muhalif aşiretler arasındaki, ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getiren çatışmalara da değindi.

Yemen'deki konutuna düzenlenen saldırı sonucu yaralanan Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in 5 Haziran'da tedavi olmak üzere Suudi Arabistan'a gitmesinin ardından ülkede durumunun biraz durulduğunu belirten Gates, ''Orada tam anlamıyla bir savaş yaşanacağını sanmıyorum. Salih, Suudi Arabistan'dayken belki ailesi, muhalif aşiretler ve ordu arasında bir uzlaşma bulunarak bu sorunu kapatmak konusunda başarı sağlanabilir'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler