AB'den Vizeye yeşil ışık

 Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) vize muafiyeti müzakereleri konusunda AB Komisyonu'na yetki verdi. AB kaynakları, COREPER toplantısında hiçbir üye ülkenin Türkiye ile yapılacak vize muafiyeti müzakerelerine itiraz etmediğini b

AB'den Vizeye yeşil ışık

 

Brüksel'de toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) vize muafiyeti müzakereleri konusunda AB Komisyonu'na yetki verdi. AB kaynakları, COREPER toplantısında hiçbir üye ülkenin Türkiye ile yapılacak vize muafiyeti müzakerelerine itiraz etmediğini bildirdi. 

Öte yandan, AB büyükelçilerinin COREPER toplantısında, Kıbrıs Rum yönetiminin talebiyle metinde küçük değişiklikler yapıldığı ve vize muafiyeti sürecinde Türkiye'nin onaylaması istenen geri kabul anlaşmasının Rum kesimi dahil bütün AB üyelerini kapsadığı yönünde bir ifadenin metne girdiği öğrenildi. 

Müzakereleri 2010 yılında tamamlanan geri kabul anlaşmasını paraflamak için AB'nin son kararını inceleyen Ankara'nın alacağı tavra göre vize muafiyeti ve geri kabul süreci şekillenecek. 

Bu arada, yarın Lüksemburg'da toplanacak AB istihdam, sosyal politika, sağlık ve tüketici işleri bakanlarının vize müzakereleri için AB Komisyonu'na yetki verilmesine nihai onayı vermeleri bekleniyor. 

Ankara, AB üyelerinin üzerinde anlaştığı metni tatmin edici bulursa kısa süre içinde geri kabul anlaşması paraf edilecek. 

 

Türkiye, geri kabul anlaşmasını imzalamak için ise AB Komisyonu'nun sonbaharda ya da gelecek yıl sunacağı vize muafiyeti eylem planını bekleyecek. 

Geri kabul anlaşması uyarınca Türkiye'ye AB'ye kaçak yollarla girmiş vatandaşları derhal iade edilecek. Türkiye üzerinden AB'ye giren üçüncü ülke vatandaşlarının iadesi için ise 3 yıllık geçiş dönemi mevcut. 

Vize muafiyeti eylem planının uygulamaya geçirilmesi

Öte yandan vize muafiyeti eylem planının uygulamaya geçirilmesinin 2,5 yıl alabileceği belirtiliyor. 

AB kaynakları, başını Almanya, Hollanda ve Avusturya'nın çektiği şüpheci ülkelerin vize muafiyeti için geri kabul anlaşmasında uygulamayı görmek istediklerini vurguluyor. 

Ankara'nın tavrı ise vize muafiyeti ve geri kabul anlaşmasının eşzamanlı uygulanması yönünde. AB'nin daha önce defalarca yaptığı gibi önce taahhütte bulunup sonra geri adım atma ihtimalini devre dışı bırakmak isteyen Türkiye, sürecin başlangıcından itibaren ''yetkiye paraf, eylem planına imza ve uygulamaya uygulama'' yaklaşımını benimsiyor. 

Bu durumda vize muafiyeti hedefinin bu süreçte devam edecek pazarlıklarla 4-6 yıl içinde yakalanabileceği ve bu kararın alınmasında AB içinde oy çokluğu aranacağı dile getiriliyor. 

Diplomatik kaynaklara göre, vize muafiyetine şartlanan Ankara'nın AB'yle vize kolaylığı müzakerelerine girmesi söz konusu değil. Bununla birlikte AB'nin teamüller açısından ve iyi niyet göstergesi olarak vize muafiyeti eylem planıyla birlikte vize kolaylığını başlatabileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya