ABD'deki raporun ayrıntıları!

Türkiye'den "ülkedeki Hristiyanların haklarına tam olarak saygı göstermesini" isteyen tasarının bazı bölümlerinin, ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi'nde şu an görüşülen torba yasa tasarısı içine konulmasının teklif edileceği öğrenildiYASAYI GE

ABD'deki raporun ayrıntıları!

Türkiye'den "ülkedeki Hristiyanların haklarına tam olarak saygı göstermesini" isteyen tasarının bazı bölümlerinin, ABD Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi'nde şu an görüşülen torba yasa tasarısı içine konulmasının teklif edileceği öğrenildi

YASAYI GEÇİRME ÇABASI

ABD Temsilciler Meclisi'ne, geçen hafta "Kiliselerin İadesi" başlığıyla sunulan 306 numaralı tasarıdan Temsilciler Meclisi Dışilişkiler Komitesi Başkanı Ileana Ros-Lehtinen'in imzasını çekmesi üzerine, tasarının komiteye gelmesi olasılığı kalmamış, bunun üzerine, Türkiye karşıtı çevreler, tasarıyı, bugün komitede oylanacak torba yasa niteliğindeki Dışişleri Yetki Yasası içine "sıkıştırarak" geçirme çabalarına başlamıştı.

Komitenin torba yasa tasarısı görüşmeleri bugün başladı. Görüşmelere, Türk Büyükelçiliği yetkilileri ve Ermeni diasporası temsilcilerinin izleyici olarak katıldığı görüldü.

YASA TASARISI GEÇERSE ERMESİ SOYKIRMI İDDİALARINA DAYANAK OLACAK

Gece yarısına kadar sürebileceği veya yarına sarkabileceği belirtilen görüşmeler sırasında, 306 nolu tasarının içindeki bir bölümün, yasa tasarısı içine konulması yönünde komiteye teklifte bulunulacak.

Buna göre, 306 nolu tasarıdaki tarihi konulara atıf yapan bölümlerin, teklifte bulunmayacağı ifade ediliyor.

Diplomatik kaynaklar, 306 nolu tasarıda, Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliği altındaki Hristiyanları "kasten yok ettiği" yönündeki ifadenin 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına zemin oluşturulması girişimi olduğunu ifade ediyordu.

Nitekim, ABD'deki Ermeni diaspora kuruluşu ANCA da tasarının kabul edilmesi için yoğun çaba harcıyor. Yetki Yasası'na eklenmesi istenecek teklifte bu bölümün bulunmayacak olması, yasada Ermeni iddialarına zemin oluşturacak nitelikteki atfın yer alması durumunu ortadan kalkmış olacak.

Teklifte, sadece kiliseler hakkında sembolik anlam taşıyan paragraflar yer alacağı belirtiliyor.

Burada da "Türk hükümetine, uluslararası yükümlülüklerini onurlandırarak, ülkedeki Hristiyanlara yönelik kötü muamelelerin her çeşidine son vermesi, Hristiyanların haklarını ve dini özgürlüklerini koruma altına alması ve kilise mallarını iade etmesi" çağrısı yapılacak.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Dünya