ABD ve Türkiye imzalamadı

Dünyadaki "milyar dolarlık" silah ticaretini düzenlemeyi hedefleyen "Küresel Silah Ticareti Anlaşması" yürürlüğe girdi. Ancak en fazla silah ihraacatı yapan ABD anlaşmayı henüz imzalamadı. Türkiye de anlaşmayı henüz onaylamadı.Milyarlarca dolarlık silah t

ABD ve Türkiye imzalamadı

Dünyadaki "milyar dolarlık" silah ticaretini düzenlemeyi hedefleyen "Küresel Silah Ticareti Anlaşması" yürürlüğe girdi. Ancak en fazla silah ihraacatı yapan ABD anlaşmayı henüz imzalamadı. Türkiye de anlaşmayı henüz onaylamadı.

Milyarlarca dolarlık silah ticaretine kurallar getiren "Küresel Silah Ticareti Anlaşması"yla savaş suçu ya da soykırımda kullanılabilecek silahların satışı yasaklanıyor. 

Yasadışı silah ticaretinin azaltılmasını hedefleyen BM Küresel Silah Ticareti Anlaşması küçük ateşli silahlardan, tanklar ve toplara kadar konvansiyonel silahların sınır transferlerini de düzenliyor. 

Anlaşmaya taraf olan ülkeler, söz konusu silahların karaborsaya düşmesini engellemek için önlemler alma taahhüdü altına giriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun anlaşmayla silahların diktatörlerin, teröristlerin, suç örgütleri ve insan haklarını çiğneyenlerin eline geçmesinin önlenmesini umduğunu söyledi.

130 ÜLKE ONAY VERMEDİ
Aralarında Türkiye ve ABD'nin de olduğu 130 ülke anklaşmayı imzaladı. Anlaşmaya onay veren ülke sayısı ise sadece 60'ta kaldı. 

İSRAİL'İN DE İMZASI YOK 
En fazla silah ihracatı yapan ABD'nin yanısıra Türkiye, İsrail, Çin, Rusya, Hindistan, Pakistan gibi silah satışı yapan ülkeler anlaşmaya imza koymadı. 

AB ÜLKELERİ İMZALADI 
Bununla birlikte en fazla silah ihracatı yapan 10 ülke içinde bulunan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere anlaşmayı onaylayan 60 ülke arasında yer aldı. 

Her yıl ortalama 55 milyar Euro'luk bir silah pazarının oluştuğu belirtiliyor. Uzmanlar ise bu rakamın çok daha fazla olduğunu savunuyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya