ABD, İsrail'e kızdı darbeyi indirdi!

Obama yönetimi, İran planları konusunda 4 ay boyunca hiçbir bilgi vermeyen ve İranlı fizikçiye düzenlenen suikastta ABD istihbaratını kullanmakla suçlanan İsrail'e faturayı kesti. İran'a saldırı için nabız yoklayan Mossad başkanına "savaş istemiyoruz" cev

ABD, İsrail'e kızdı darbeyi indirdi!

Obama yönetimi, İran planları konusunda 4 ay boyunca hiçbir bilgi vermeyen ve İranlı fizikçiye düzenlenen suikastta ABD istihbaratını kullanmakla suçlanan İsrail'e faturayı kesti.

İran'a saldırı için nabız yoklayan Mossad başkanına "savaş istemiyoruz" cevabını veren ABD, İsrail'in füze savunma sistemine yaptıkları yardımda kesinti kararı aldı

ABD, İran'a müdahale için nabız yoklayan İsrail'e füze savunma sistemine yaptığı yardımları azaltarak darbe indirdi. Barack Obama yönetiminin, Savunma Bakanlığı bütçesinde yaptığı kesinti kapsamında İsrail'in füze savunma sistemine verdiği desteği azaltması ile iki müttefik arasındaki gerginlik had safhaya çıktı. Alınan karar ile 2013 yılı bütçesinde İsrail'in kısa menzilli balistik füze sistemi ve Arrow füze sistemlerine yapılan yardım 6.3 milyon dolar düşürülecek.

ABD'nin 2011'de İsrail'in füze savunma sistemine 121 milyon dolar olan yardımın, 2012'de 106 milyon dolara düşürüldüğünü söyleyen İsrailli yetkililer ise, 2013 bütçesinde de bu oranın 99 milyon dolara düşürülmesinin öngörüldüğü belirtti. Kasım ayındaki seçimler öncesi Obama'nın İsrail'e askeri yardımda kesintiye gitmesi daha şimdiden sert şekilde eleştirilmeye başlandı.

SON HATA SUiKAST OLDU

ABD ile İsrail arasında kapalı kapılar ardında yaşanan gerginliğin başlangıcı mayıs 2011'e kadar uzanıyor. Newsweek dergisinin verdiği habere göre ilk anlaşmazlık, ABD Başkanı Obama'nın, Filistin'le barış için İsrail'den 1967 sınırlarına dönmesini istemesi üzerine patlak verdi.

Bu açıklamadan sonra temmuz-ekim ayları arasındaki süre içerisinde İran'la ilgili planlarını Washington ile paylaşmadı ve bu süreçte ABD'li yetkililer, İsrail'in yapıp ettikleri konusunda "bir kara delik"e sürüklendi. İsrail BAşbakanı Benyamin Netanyahu ilişkileri tam toparlayamamışken bu kez İranlı nükleer fizikçilere düzenlenen suikast yeni bir tartışma konusu oldu. ABD ve diğer Batılı ülkelerden yetkililer suikastta Mossad'ın izlerinin olduğunda hemfikir olurken, ABD yönetimi de bu saldırıda, daha önce paylaşmış oldukları istihbaratların kullanılmış olabileceğini göz önünde tuttu.

NABIZ YOKLADI, TERSLENDi

Tüm bu anlaşmazlıklar bir yanda dururken İsrail'in İran'a saldırı hazırlığı içinde olduğu iddiası yeniden ısıtıp dünya gündemine sokuldu. Newsweek'in haberine göre, İran'a saldırının bölgede büyük bir savaşa yol açabileceği uyarıları yapılırken, Mossad Başkanı Tamir Pardo, ABD'ye sürpriz bir ziyaret düzenleyerek nabız yokladı.

Obama yönetimine, "İran'a ne tür bir saldırı yapılabilir, ABD böyle bir saldırıya razı mı?" şeklinde sorular yöneltti. Ancak ABD'li makamların cevabı, "İran'la savaşmanızı şimdilik istemiyoruz" oldu. ABD-İsrail hattındaki bu anlaşmazlıkların geldiği son nokta, Washington'ın Tel Aviv'e yap- tığı füze savunma yardımında kesintiye gitmesi oldu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya