AB Müsteşarından Türkiye'ye kötü haber

 Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müşteşarı Stefano Fantaroni, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne hazır olmadığını belirterek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde karşılaştığı zorluklar diğer ülkelerin karşılaştığı zorluklardan farklı olmadığı

AB Müsteşarından Türkiye'ye kötü haber

 Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müşteşarı Stefano Fantaroni, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne hazır olmadığını belirterek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinde karşılaştığı zorluklar diğer ülkelerin karşılaştığı zorluklardan farklı olmadığını söyledi.

AB Türkiye 1. Müşteşarı Fantaroni, Türkiye’nin Avrupa Birliği için çok şey daha yapması gerektiğini kaydederek, “Türkiye’nin bir dizi reform yapması gerekmektedir” dedi.

 Türkiye’nin iç ve dış ticaretinin yarısının Avrupa Birliği’nde yapıldığını ifade eden Fantaroni, “Avrupa Birliğiyle haberler duyuluyor fakat geçen yıl ve bu yıl Türkiye’ye akan doğrudan yabancı yatırımların yüzde 80’i Avrupa Birliğinden gelmiştir. Dolayısıyla Türkiye’ye akan yabancı yatırımları 100 dolar üzerinden alacaksak bunun 80 doları Avrupa Birliği üzerinden gelmiştir. İstihdama bakalım Türkiye’de ki yaklaşık otuz bin yabancı sermayeli şirketin yarıdan fazlası Avrupa şirketleri tarafından oluşturulmaktadır. İşin Türkler boyutuna geçmeden ekonomik boyutunu bitirmek istiyorum.

Avrupa Birliği her yıl Türkiye’nin modernizasyonu için 850 milyon Euro ayırmaktadır. Buna bazı örnekler veriyorum. Ankara, İstanbul hızlı treninin finansal Avrupa Birliğinin sol finansal yönü yapmıştır. Bunun dışında atık su arıtma tesisleri, çevre koruma gibi projelere için 850 milyon Euro akıtmış ve bu şekilde Türkiye’ye en fazla yardımda bulunan ülke ya da birim olarak işler göstermiştir” dedi.

 

Avrupa Birliği’yle birlikte Türkiye’ye yaklaşık 50 bin öğrenci geldiğini söyleyen Fantaroni, “ Kültürel bağlara bakacak olursak kültürel değişim programları Türkiye ile AB arasında düzenlenmekte ve her yıl 50 bin öğrenci, bilim insanı, akademisyen, araştırmacı bu değişim programlarından yararlanmaktadır. Dış politikaya gelecek olursak burada ortak konularda bir diyalog geliştirmiş durumdayız. Bu ortak konular arasında Suriye, Arap Baharı, Ortadoğu ve Kafkasya sayılabilir.

Türkiye ve AB arasında yoğun ve üst düzey ilişkiler bu anlamda bulunmaktadır. Evet, bu şekilde Türkiye AB ilişkililerinin bağlamını görmüş olduk bu ilişkiler çok güçlü olduğunu görüyoruz. Bu ilişkimiz için çok önemli bir nokta. Şimdi bu kapsamlı sürecin bir parçası olan katılım sürecine bakacak olursak bu süreçte bazı zorluklar oldu açık ve nettir. Biz 2 buçuk yıldır hiçbir kapının açılmamış olmasının memnuniyet duymuyoruz bu açık ve nettir” şeklinde konuştu.

 Türkiye’nin katılım sürecinde karşılaştığı zorluklar diğer ülkelerin karşılaştığı zorluklardan farklı olmadığını vurgulayan Fantaroni, “Bunu güvenle söyleyebilirim çünkü Türkiye’ye gelmeden önce Avrupa komisyonu Hırvatistan’la müzarekelerini sürdüren ekipteydim. Ve Hırvatistan’ın da katılım sürecin de birçok zorluk yaşadığını söyleyebilirim.

Bu katılım süreciyle ilgili kanımca çok önemli bir nokta geçen yıl Mayıs ayında Avrupa Birliği ve Türkiye’nin pozitif gündemin lansmanını yapmış olmaları. Pozitif gündemin önemi şundan kaynaklanmaktadır. Tüm üye ülkeler bunda mutabık kalmıştır ve Türkiye’de yetkili merciler tarafından onaylanmıştır. Bu pozitif gündem bir dizi noktadan oluşmaktadır. Bu bir diyalogu öncelikle kapsamaktadır. Bu fasıllarla ilgili teknik diyalogdur. Bu şekilde fasıllarla ve bölüm başlıklarıyla ilerlemeler kaydedilecektir. Bu söylediğimi lütfen yazmayın fakat üç ayrı bölümde dört farklı bençmarkı karşılamak için zaten çalışmalar başlatılmış durumda. Diğer bir diyişle siyasi durum müsait olduğunda bu fasıllar veya bölümler hazır durumda olacak” diye konuştu.

 “TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ’NE HAZIR DEĞİL”

 Türkiye’nin Avrupa Birliği için hazır olmadığını belirten Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu 1. Müşteşarı Stefano Fantaroni, Türkiye’nin bir dizi reform yapması gerektiğini belirterek, “Avrupa Birliği ile kültürel olarak da aslında çok fazla bir açılımda görülmemekle beraber sadece öğrenci ve eğitim anlamında bir etkileşim var sadece o görünüyor.

Ben sadece ekonomik gelişmelerin güçlü olduğunu söylemedim kültürel ilişkiler ve dış politikada da ilişkiler çok güçlü fakat müzarekeler arzulandığı kadar hızlı değil, bazı zorluklar var bu açık ve nettir. Burada önemli olan komisyon görevlisi Füle’nin ilerleme raporu bağlamında verdiği benayattır. Füle iki tarafta taahhütlerin yerine getirmeli demiştir. Türkiye’nin bir dizi reform yapması gerekmektedir. İlerleme raporunda bu reformlar sayılmaktadır. Ancak Füle bazı üye ülkelerinde üstlerine düşeni yerine getirmesini söylemiştir. Buda bazı bölümleri bloke etmeleri için bir neden olmadığıdır. Bu soruya cevaben ilerleme raporuna iyice bakmanızı tavsiye ederim.

Burada yapılmış olan ve yapılmış olması gerekenler özetlenmektedir. Bu çok kapsamlı bir belge fakat bir özet sunmaktadır ve müzarekeler başladığından beri geçen yedi yıl içerisinde Türkiye bu rapordan anlaşılacağı gibi çok şey yapmıştır aynı zamanda yapacak çok şeyi vardır. Bazı kişiler Türkiye hazır Avrupa Birliği Türkiye’yi istemiyor demektedir. Ancak Türkiye hazır değil birçok şey yapılmıştır ancak yapılacak birçok şeyde vardır” ifadelerini kullandı.

 

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya