2013’te dünyayı ne bekliyor?

Yeni yıla dair yapılan beklentiler şimdilik olumlu sinyaller veriyor. 2012’nin büyük bölümünde problem olarak görülen Avrupa’da şimdilik işlerin düzelmiş olması, gelişmiş ekonomilerde yaşanan toparlanma, iyimser açıklamalar ile 2013 için beklentilerin de

2013’te dünyayı ne bekliyor?

Yeni yıla dair yapılan beklentiler şimdilik olumlu sinyaller veriyor. 2012’nin büyük bölümünde problem olarak görülen Avrupa’da şimdilik işlerin düzelmiş olması, gelişmiş ekonomilerde yaşanan toparlanma, iyimser açıklamalar ile 2013 için beklentilerin de daha olumlu bir tona çıkmasında etkili oluyor.

Yeni yılda dair yapılan açıklamalarda dikkat çeken noktaları topladığımız da ilk sırada İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King’in değerlendirmesi oluyor. Bu yıl koltuğu bir Kanadalıya bırakmaya hazırlanan King, kürsel kriz ile başa çıkmak için merkez bankalarından beklentilerin arttığına dikkat çekti. King, yeni yılda da pek çok ülkede gözlerin merkez bankaları üzerinde olacağını kaydetti.

Renaissance Capital’ın baş ekonomisti Charles Roberts ise gözlerin Afrika’ya çevrilmesi yönünde rota çizdi. Afrika ekonomisinin her 10 yılda ikiye katladığını belirten Roberts, bu yıl bölgede altyapı yatırımlarının artacağını belirtti ve kazançlı bir yıl olacağını kaydetti.

Yeni yılın öne çıkan bir başka noktası ise gelişmekte olan ekonomilerden Endonezya. ING yatırımdan baş ekonomist Timothy Condon ise Endonezya’ya dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Özellikle Çin ve Çin’deki harcamalar Endonezya’nın 2013’te öne çıkmasında etkili olacak.

Rusya enerji yeni yılın bir başka konusu olacak. Enerji fiyatlarının yükselmesi ve Gazprom’un bölgede kontörlü eline geçirmiş olması, yeni yılda işlerin değişmesine engel olamayacak. Özellikle ABD’de kaya gazının gündemde daha fazla yer alması ile Rusya’nın doğalgaz imparatorluğunun sonunun gelebileceğini yorumları artıyor.

BCP Menkul Değerlerin baş ekonomisti Walter Malano ise Arjantin’e dikkat çekiyor. Arjantin için en kötünün geride kaldığını belirten Malano, yakın vadede içinden çıkılan durumdan daha kötü bir sürecin yaşanmayacağını düşünüyor.

Çin ise yeni yılda tüm gözlerin üzerinde olduğu bir başka ülke olacak. 2012 sonunda değişen yönetim sonrasında yeni yılla birlikte altyapı yatırımlarının artacağı ve parasal genişlemenin devam edeceği beklentisi hakim. Pekin Üniversitesi finans profesörlerinde Michael Pettis önemli konunun ülkede krediler noktasında olduğunu belirtti. Yatırım ve kredi büyümesinin artık zenginlik yaratmadığını belirten Pettis, zenginliğin yok edilmeye başladığına dikkat çekti. Asya ile beklentilere Dünya Bankası Asya baş ekonomisti Bert Hofman ise 2012’nin son çeyreğinin iyi olduğunu yeni yılda da güçlü performans çizeceğini düşünüyor.

Japonya’nın yeni başbakanı Shinzo Abe’nin agresif parasal destek programlarının da Asya piyasalarını yukarıda tutması bekleniyor.

Citi enerji analisti Tim Evans ise gözlerin petrol fiyatlarına dönmesinde etkili oldu. Talebin azalması ve arzın yükselmesi, ABD büyüme rakamlarının son altı çeyrekte beklentileri yakalayamaması ile fiyatlar üzerinde etki ediyor. Evans ABD’de 2011’e göre ham petrol üretimini yüzde 16 artmasının yeni yılda da fiyatların dalgalanmasında etkili olacağını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya