Taşeron işçiler için süreç nasıl işleyecek? İşte son gelişmeler

Taşeron işçiler, ülkenin her dönem gündemi olmaya devam ediyor.

Taşeron işçiler için süreç nasıl işleyecek? İşte son gelişmeler

Taşeron işçiler, ülkenin her dönem gündemi olmaya devam ediyor. Zor şartlarda ekmek parası için çalışan vatandaşlar, kadro hakkında hükümetten müjdeli haberin gelmesini bekliyor. Yetkililer de hemen hergün taşeron işçiler ile ilgili açıklamalarda bulunyor

Bu noktada son taşeron haberlerini buradan sizlerle paylaşacağız.

İŞTE SON GELİŞMELER

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, önemli açıklamalarda bulundu. Bakanlar kurulu'nda  taşeron konusunun gündeme alındığını söyleyen Kurtulmuş " işverenlerin, yani 'taşeron' dediğimiz alt işverende çalışanların kamuya alımıyla ilgili yasa tasarısının son rötuşları yapılmış ve hemen bu yasa tasarısı yasalaşmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderilmeye hazır hale getirilmiştir"  ifadelerini kullandı.

720 bin kişinin bu tasarıdan faydalanarak kamuya geçeceğini hatırlatan Kurtulmuş " Kamuda özel sözleşmeli personel olarak tanımlanan yeni bir statü oluşturulmuştur. Alt işverenlerde çalışanların bir kısmı bu statüdeki çalışmaya geçeceklerdir, yani kamu güvencesi altına alınacaklardır. Ayrıca, bu kamu güvencesine alınacak olan 720 bin kişinin tamamı, 1 Kasım 2015 öncesinde kamuda taşeron olarak çalışmaya başlayan insanlar olacaktır. Bu geçişlerde de her kurum kendisince birtakım sınavlar yapma imkanına sahip olacak." dedi.

Öte yandan AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Davutoğlu'nun geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu açıklamdaki düzenlemeden belirli kişilerin yararlanabileceğini bildirdi.

Açıklamaya göre; Özel sektördeki çalışanlar kapsama alınmayacak. Kapsama alınacak kişiler, Genel ve özel bütçeli idareler, düzeneleyici ve denetleyici kurumlar, İl özel idareleri, bedeliyeler ve kuruluşları, sosyal güvenlik kurumları ile onlara bağlı döner sermayeli idareler ve son olarak özel kanunlarla kurulan diğer kamu kurum ile kuruluşlarında çalışan personeller olacak. Yaklaşık 720 bin kişi bu kapsama girecek. Böylelikle özel sözleşmeli personel olarak çalışacak kişiler 1 yıl süresince tam zamanlı çalışanlar olup, emekliliğe hak kazananlar bu durumdan faydalanamaycak.

İstihdam süreci nasıl olacak?
Kamuda hem asıl işler ve hem de yardımcı işlerde çalışan alt işveren (taşeron) işçilerinin özel sözleşmeli personel olarak görevlendirebilmesi için yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

TBMM’de buna ilişkin yasa çalışmalarının tamamlanması halinde alt işveren (taşeron) işçileri özel sözleşmeli personel olarak aldıkları ücretle beraber aynı işyerinde çalışmaya devam edecekler.
Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik her kurumun hizmet özelliğine göre sınav yapılacak. Ayrıca bu kişilerin güvenlik soruşturmaları da önemli olacak.

- Buna ilişkin yasal düzenlemeden itibaren otuz gün içinde çalışılan idareye yazılı olarak başvurulması,
- Başvuru süresinin bitiminden itibaren üç ay içinde idarenin başvuruyu incelemesi ve şartları taşıyıp taşımadığını tespit etmesi,
- Tespiti izleyen üç ay içinde Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerine atanacaklar için Maliye Bakanlığınca pozisyon ve isim vizesi, mahalli idarelerin şirketlerinde istihdam edilecekler için ise İçişleri Bakanlığınca isim vizesinin yapılması,
- Vize işlemi yapılanların bu süreyi izleyen iki ay içinde idarelerince yazılı ve/veya sözlü sınava tabi tutulmaları,
- Yapılan sınavlarda başarılı olanların bir ay içinde vize edilen pozisyonlara atanması gerekmektedir.
İleride bu kapsama giren personel sayısında artış ihtiyacı olduğunda ihale yoluyla hizmet alımı yapmaksızın, personel ihtiyacını kendi bünyesinde özel sözleşmeli personel pozisyonundan karşılayacak.
Çalışmak isteyen kişiler de bu düzenlemeden sonra doğrudan doğruya kamu idarelerine müracaat ederek bu sözleşmeli statü için belirlenen koşullara uygunsa orada çalışabilecek.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler