Taşeron haberleri: En Son taşeron haberi

Taşeron haberleri hergün yeni gelişmelerle bu sayfada

Taşeron haberleri: En Son taşeron haberi

Ülkenin çözülmeyi bekleyen en büyük problemlerinden biri olarak görülen taşeron işçilerin durumu hakkında yeni gelişmeler yaşanmaua deam ediyor. Bugüne kadar henüz somut bir adım atılmazken 22 Eylül itibariyle Bakan Mehmet Müezzinoğlu gelecek hafta görüşmeler olacağını açıkladı. Gerek çalışma şartları gerek kıdem tazminatı konusunda sıkıntılı olan sözkonusu çalışanlar için en son taşeron haberlerini bir araya getirdik

İşte son taşeron haberleri :

GELECEK HAFTA GÖRÜŞECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatlarına ilişkin açıklamada bulundu. Müezzinoğlu "Kıdem tazminatı konusunda önümüzdeki hafta taraflarla görüşeceğiz" dedi. Müezzinoğlu, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu: "Türkiye'nin çalışan veya kamu çalışanı için önemli bir konu başlığı. Bugün geldiğimiz noktada kamu çalışanı, memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi gibi karmaşık birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapımız var. Kamu personeli reformunu bir bütün olarak ele almak gerekir. Sistemi yeniden kurgulayan, A'dan Z'ye yeniden kamu çalışanı statüleriyle şekillendiren bir yapıyı çalışıp da 3'üncül bakışın ayaklarına koyabilsek çalışan da ülke de çok rahat edecek."


KAPSAMLI ÇALIŞMA GEREKİYOR

Başbakan Binali Yıldırım TRT'de açıklamalarda bulundu. Başbakan, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi ile ilgili: "Taşeron konusunda kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor" dedi.
 
Başbakan Yıldırım, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin soruşturmalar kapsamında aralarında polis, asker, yargı mensubu, mülki idare amiri ve sivillerin bulunduğu 40 bin 29 kişinin gözaltına alındığını, 5 bin 187 kişinin gözaltındaki işleminin devam ettiğini, 20 bin 355 kişinin tutuklandığını, kamu kurumlarında 79 bin 900 kişinin görevden el çektirildiğini, 5 bin 14 kişinin de kamu görevinden çıkarıldığını bildirdi.   

KADRO YIL SONUNDA TAMAM

Başbakan Binali Yıldırım, hükümetin taşeron işçiler konusunda bir irade ortaya koyduğunu belirterek, ilgili bakanlıklara sürecin hızlandırılması talimatı verdi.

Maliye ve Çalışma Başkanlığı'nın yürüttüğü kapsamında kamuda ve belediyelerde "güvenlik-iş kalitesinin düşmesine" yönelik endişeleri gideren bir model ortaya kondu. Buna göre kamu kurumlarında ve belediyelerde hizmet grafiğinin aşağı çekilmemesi için İş Kanunu'nda işten çıkarmaya yönelik bütün maddeler özel sözleşmeye de ekleniyor.

Üst düzey bir hükümet yetkilisi, "Bu İş Kanunu'na atfen değil özel sözleşmeli personel modeline uyarlıyoruz. Üç yıllık sözleşme imzalanacak. Üç yıllık sözleşme öngörülüyor ancak hangi hallerde bu sözleşme iptal edilecek açıkça belirtiyoruz. Kadro güvencesiyle hizmet kalitesinin düşmesine izin verilmeyecek" dedi. Hükümet, kamu kurumları ve belediyelerdeki 720 bine yakın işçinin kadroya alınmasına yönelik çalışmayı yılsonuna kadar tamamlayacak. Ekonomi yönetimince yürütülen çalışmaya "güvenlik" hassasiyeti nedeniyle İçişleri Bakanlığı da destek veriyor. Kamu kurumları ve yerel idarelerle de teknik çalışmalar sürerken, kadroya alınma sürecine ilişkin tespitler ve ortaya konulan model şöyle:

Mesleki bilgi, donanım esas alınacak, sınav zorunlu olacak. Güvenlik hassasiyeti nedeniyle kadroya geçiş sınavını belediyeler değil kamu kurumları yapacak. Kadroya geçişte kademeli geçiş sistemi uygulanacak. Taşeron olarak yeni işe başlayacak işçilerin kadroya girişinde yaş sınırı uygulanacak, 65 yaşını dolduranlar ise bu düzenlemeden yararlanmayacak. Belediyede çalışan taşeronlar kamu tarafından kurulan şirketlerde kadroya alınacak. Özellikle bölgedeki belediyelerdeki yapılar dikkate alınarak kapsamlı bir inceleme yapılacak. İçişleri Bakanlığı'nca dolaylı dolaysız terör bağlantısı tespit edilenlerle sözleşme imzalanmayacak..Taşeron firmalar eliyle güvenlik, temizlik, ulaştırma ağırlıklı işlerde çalışan personel kamu kurumundan gelen talebe göre, kademeli olarak işe alınacak. Kamuda istihdam edilecek taşeronlar için güvenlik soruşturması esas olacak. Normalde işe alırken adli sicil kâğıdı yeterli oluyor. Ancak bu kez bulundukları görevler, iller birçok başlık dikkate alınarak ayrıntılı inceleme yapılıyor. Bu süreçte milli güvenliği tehlikeye sokacak eylem, işlemlerde bulunanlarla sözleşme imzalanmayacak.. Özel sözleşmeli personele İş Kanunu'nda olduğu gibi iş akdinin feshine yönelik maddeler de ayrıntılı şekilde ortaya konulacak. Terör başta olmak üzere devlete karşı eylemlere giriştikleri belirlenenlerin iş akdi feshedilecek. Herhangi bir örgüt ve yapının emir, talimatı ile hareket eden, yardım eden, kamu kaynaklarını bunlara kullandıran tek bir kişi dahi kadroya alınmayacak. Yetkili amirler tarafından gerekli işlemler yapılarak sözleşmeleri iptal edilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlikler ortadan kaldırılıyor. Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak.. Bir işçi hangi hallerde işten çıkarılabilecek? sözleşmeli personel konusunda farklı modeller var. Biz tüm bu incelikleri dikkate alarak bir model ortaya koymak zorundayız. Kamuda, belediyede hizmet kalitesini aşağı çekmemek için ilgili yasalara uygun bir çalışma yapıyoruz."

Üst düzey bir hükümet yetkilisi hükümetin işçilere verdiği sözü tutacağını belirterek, gecikmenin nedenini şu sözlerle anlattı:

"Birincisi sınavı kim, nasıl yapacak? HDP'li belediyelerle ilgili sıkıntılar var. Ancak sadece Doğu ve Güneydoğu meselesi değil. İstanbul, Ankara diğer şehirlerdeki belediyelerde çalışanlar konusunda da hassasiyet gerekiyor. Kadroya alınca çalışacaklar mı endişesi var. Taşeron işçi hafta sonu da geliyor ancak memur olan gelmiyor. Kadroya alındıklarında hizmet kalitesi açısından sorun yaşanacak mı?
Taşeron işçilerin kadroya alınmasında da Başbakanlık genelgesi dikkate alınıyor. "Milli güvenliği tehdit eden örgüt ve yapılarla irtibatlı kamu çalışanları" hakkında da Başbakanlık genelgesine dayanarak idari ve adli işlem başlatılıyor. Paralel Yapı üyeleri ve terör örgütü PKK sempatizanları ile bu örgütlere yardım edenler araştırılıyor. Bu tür yapılarla eylem birliği içinde olduğu tespit edilen kamu çalışanları hakkında amirler idari soruşturma yürütebiliyor. PKK, DHKP-C, Paralel Yapı dâhil tüm örgütler genelge kapsamına alınırken, dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalışanlar hakkında da titizlikle incelenmesi talimatı verilmişti..

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem