Fındık fiyatlarında yeni gelişme! Güncel fındık fiyatı 24.08.2016

Fındık fiyatları yükselişe geçti. İşte son durum

Fındık fiyatlarında yeni gelişme! Güncel fındık fiyatı 24.08.2016

Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nin bir numaralı geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile geçtiğimiz yıl üreticiyi üzmüştü. Bu yıl geçtiğimiz sezona göre rakamların daha iyi olması bekleniyor. Bahçelerde oluşan küllenme hastalığı nedeniyle oldukça az ürün olduığu ifade ediliyor. Rekoltenin düşük olacağı söylenirken bu gelişmeler fındık fiyatını da direkt olarak etkileyecek. Sezonu 7 TL gibi düşük bir rakamdan kapatan ürün bu sezon 14 TL'yi görmüş durumda. Yetkililerin açıklamalarına göre bu rakam 15 TL'yi rahatlıkla aşacak.

Fiyatın daha da yükselebilmesi için üreticilere emanetçilere başvurulmaması gerektiği konusunda da uyarılarda bulunuluyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 13,00 TL 13,50 TL
Çarşamba 13,50 TL 14,00 TL
Düzce 13,00 TL 13,50 TL
Fatsa 13,00 TL 13,50 TL
Gi̇resun 14,16 TL 14,76 TL
Ordu 12,75 TL 13,55 TL
Sakarya 13,15 TL 13,65 TL
Samsun 13,00 TL 13,50 TL
Terme 13,00 TL 13,50 TL
Trabzon 13,00 TL 13,50 TL
Ünye 13,00 TL 13,50 TL
Zonguldak 13,00 TL 13,50 TL


Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şu an için serbest piyasada fındık 13-14 TL’den işlem görüyor. Bu yılki taban fiyatlar bu rakamlarda olacaktır diye düşence içerisindeyim. Üreticimizin emeği ve alın terini çalmak için bir takım oyunlar yapılacaktır. Beklenmedik ani hareketler piyasadaki fiyatlara yansıyacaktır. Üreticilerimizden isteğimiz bu oyunlara gelmesinler. Ellerinde ki az olan mahsullerinin kıymetlerini iyi bilmeleri gerekiyor” dedi.
Başkan Kibar, 330 rakım yükseklikte bulunan bir fındık bahçesinde geçen yıl dönüm başına alınan 290 kilo verime karşılık, bu yıl ki tahmini verimin dönüm başına 70-80 kilo civarında olduğunu kaydetti. Kibar, “Ülke olarak fındık tarihinin en düşük rekoltesinin gerçekleşeceği sözümün arkasındayım. Tüm üreticilerimizin bu yıl çok az olan mahsullerinin bereketini bol versin. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ine sahip olan bir ülkeyiz. Bu duruma yeni sahip olmadık ve yılladır bu durum söz konusu. Ülkemize yıllık hiçbir döviz harcaması olmadan milyon dolarlarca girdi sağlayan bir tarım ürünüdür fındık. Böyle bir ürünün serbest piyasaya bırakılması bana göre politika hatasıdır. Fındık siyasi bir ürün halinden çıkıp milli bir ürün haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu. 


ÜRETİCİ GÖZÜ GİBİ KORUYOR

2016 sezonu rekoltesi beklenilenin altında olunca fındık üreticisinde fiyat beklentisi yükseldi. Giresun serbest piyasasında fındığın ilerleyen günlerde 30 TL’ye yükseleceğini iddia eden üretici fındığını gece gündüz gözü gibi koruyor. Fındığını patozdan geçiren üretici kuruması için serdiği harmanın başında nöbetleşe yatıp kalkıyor. 
Harmandaki fındığı için nöbet tutan fındık üreticisi Okan Gürsoy, geçen yıllara göre topladıkları fındıkların 4’de 3’nün olmadığını belirterek, “Bu sezon verimli bir hasat geçmedi. Maalesef beklediğimiz fındığı alamadık, geçen yıllara göre çok daha düşük bir rekolte oldu. Onun içinse bu sene fındığın zirve bir fiyat beklentimiz var. Fındık fiyatlarının ilerleyen günlerde arz ve talebe göre 30 TL civarında olacağı yönünde iddialar var. Biz de bu umutla fındığımızı gece gündüz uyumadan nöbetleşe bir şekilde bekliyoruz” dedi.

“Zirve fiyat bekliyoruz”
Giresun’da fındık üreticisinin fiyat beklentisi için bu sene zirve bir fiyat olacağını söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise “Bu sene rekolte düşüklüğünden dolayı pazara inen fındık yok denecek kadar az. Önceden kamyonlarla gelen fındık artık taksi bagajlarında gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.
“Fındık az olduğu için üretici fındığı satmak istemiyor” diyen Karan,” 2 tonluk bahçeden 100 kilo fındık alan üretici fiyat yükselsin mantığı ile bekliyor. Şuan 14,5 TL'ye kadar fındık serbest piyasada alınmaya başlanıldı ama bu üreticiyi çok fazla memnun etmediği için pazara fındık getirmiyor. Yok denilecek kadar az olan fındığın ilerleyen zamanlarda zirve fiyat yapacağını düşünüyoruz. Bizim üreticiye çağrımız sadece kafasındaki fiyat oluşunca satsınlar, emanete fındık vermesinler” diye konuştu.

 ORDU

CHP Ordu İl Başkanı Atila Şahin, fındık fiyatlarının bir türlü istenilen seviyeye gelmemesi üzerine üreticilere çağrı yaparak, “Fındıklarını emanete bırakmasınlar. İhtiyaçları kadar satsınlar” dedi. 
2015 sezonunun üreticiler açısından verimli geçmediğini, fındık sektöründe bilinçli dalgalanmalar yaşandığını, fındık piyasasını kontrol eden güçlerin istedikleri fiyattan fındık alım satımı yaptığını belirten CHP Ordu İl Başkanı Atila Şahin, üreticinin emeğinin sömürüldüğünü ve alın terinin heba edildiğini belirtti. Fındığın tekelci piyasanın insafına bırakıldığını savunan Şahin, “Oynanan oyunlar sonucunda başta üretici ve esnaf olmak üzere mağdur olmayan kimse kalmadı. Doğrudan iç piyasanın belirleyicisi konumuna gelmiş olan birkaç yabancı şirketin kazancı uğruna, ülkemize en çok döviz kazandıran tarım ürünü olan fındığa sahip çıkılmadı. Devletin müdahil olması gerektiği konusunda yapılan tüm uyarılarımıza iktidar sahipleri kulaklarını tıkadı. Ve bu tutum sonucunda Ordu ili de, Karadeniz Bölgesi de, ülkemiz ekonomisi de kaybetti” diye konuştu. Bu yılki rekoltenin çok düşük olduğuna dikkat çeken Şahin, “Şu anda tüccarlar üreticinin elindeki fındığı almak için kapılarına arabalar gönderiyorlar. Fındığın yaş yada kuru olduğuna bile bakmıyorlar. Peki fiyatlar niye artmıyor? Fındığın fiyatı hala 10-11 TL seviyelerinde olmasının sebebi nedir? Bu işten ne üretici ne de tüketici karlı çıkıyor. Çünkü üretici ucuza satıyor, tüketici ise pahalı yiyor. Aradaki bu para kimin cebine gidiyor? Aradaki fark ne yazık ki birkaç yabancı şirketin cebine giriyor. Fındık üzerinde oyun oynanıyor” açıklamasında bulundu.
findik-fiyatlari-003.jpg

“Üreticiler emanete fındık bırakmasın”
Şahin, şöyle devam etti: “2014 yılında don afetine uğrayan fındık kadar bir üretim gerçekleşecek bu sene. 2014 yılında fındık 20 liranın üstüne çıkmıştı. Peki, şimdi fiyat niye yükselmiyor. İktidara buradan bir kez daha sesleniyorum. 2016 fındığını da heba etmeyiniz. Üreticiyi perişan etmeyiniz. Fındığımızı, üreticimizin alın terini birkaç yabancı şirkete peşkeş çekmeyiniz. Bin bir zahmetle üretilen fındığımızı gerçek değerine ulaştıralım. Fındığa devletin müdahalesi şart olmuştur. Bu aşamada Fiskobirlik devreye sokulmalıdır. Biz sonuna kadar, üreticimizin hakkını ve hukukunu korumaya devam edeceğiz. Geçen sene üreticimiz üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Fındığını pazara indirmedi. Ancak bunca kumpastan sonra mağdur oldu. Üreticilerimize buradan bir kez daha sesleniyoruz. Fındıklarını emanete bırakmasınlar. İhtiyaçları kadar satsınlar. Hükümetin temsilcilerine sesleniyorum. Bu oyunu bozacak olanlar sizsiniz. Piyasayı kontrol edici mekanizmaları oluşturun. Fındık üreticisine kumpas kuranların oyunlarını boşa çıkarın. Bunu her yıl ülkemize 3 milyar dolar döviz getirisi sağlayan fındık üreticisine borçlusunuz. Bu gelir devletin kasasına girdiğinde üretici ve esnafımız bundan yararlanacak, aksi halde birkaç tane büyük fındık alıcısı bu durumdan karlı çıkacaktır. Geçen sene mağdur olan üreticimizi bu sene mağdur etmemek için gerekli önlemler alınmalı aksi taktirde gerek üreticimiz ve esnafımız dolayısıyla bölge ekonomimiz bundan büyük zarar görecektir.”

ORDU

Üreticiler serbest piyasaya fındığını indirmeden önce hep birlikte harmanlarına serdikleri mahsullerinde temizleme çalışmalarına başladılar. 
Hep birlikte çalışma yaparak daha kaliteli bir fındığı piyasaya sunma adına imece usulü tüm aile fertleri çalışarak fındığın içinde kurtlu ve çürük fındıkları temizliyorlar. Fındığını bahçe zahmetinden kurtaran üreticiler harmanlarında patoza verdikleri fındığının içinde çürük ve kurtlu fındıkları ayıklamaya başladılar. İmece usulü çalışarak harmanlarında kuruttukları fındıkları temizleyen üreticiler bu yıl az fındığın olduğunu buna bağlı olarak da fiyatların yüksek olacağı kanaatindeler.
Fındık fiyatlarında bu yıl yüksek rakamı beklediklerini ifade eden üretici Gökmen Ocak, “Bahçelerimizdeki fındık toplama işlerini bitirdik. Şimdi ise sıra kurutmaya geldi. Patoza verdik fındığımızı ve bu yıl üreticiler olarak çok ümitliyiz. Fiyatların yüksek olacağı kanaatindeyiz. Geçen yıl fındık bahçemizden 100 kilo aldığımız bir yerde bu yıl 15 kilo zor aldık. Fındık gerçekten çok zahmetli bir iş ve emeğimizin karşılığının serbest piyasada yer bulmasını istiyoruz. Toplaması, patozu, ilacı ve gübresi ciddi paralar tutuyor. Gerçekten çok zorlanıyoruz bu paraları öderken. Şu an için fındığımız harmanda ve daha kaliteli bir ürünü piyasa sunmak için iyi kurutuyoruz. Yetkililerin her açıkladığını dikkate alıyoruz. Onların talimatlarına göre de piyasaya fındık indiriyoruz” dedi. Harmanında fındığı özenle temizleyen ve piyasaya kaliteli fındık indirmek için çalışmalara başladığını belirten üretici İbrahim Ekiz ise yaptığı açıklamada, “Bu yıl istediğimiz seviyelerde bahçelerimizden fındık çıkmadı. Gerçekten fındık çok zahmetli bir iş. Yıllık izinlerimizi bile fındık toplayarak geçiriyor, fındığımıza zaman ayırıyoruz. Bu yıl bahçelerimizde az fındık oldu ve bununla yetinmek zorundayız. Fiyatların bu yıl istediğimiz seviyede olması üreticileri sevindirecektir. Üreticilere her zaman destek verilmelidir. Fındığımızı kurutup piyasaya yakın bir zamanda indireceğiz” diye konuştu


ORDU

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2016 yılı fındık hasat döneminde sona yaklaşılırken, Fatsa Ticaret Borsası(FATBO) sezonun ilk fiyatını açıkladı. Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, borsa binasında yaptığı basın açıklamasında 2016 yılı 50 randımanlı fındığın fiyatını 11.50 TL olarak açıkladı. FATBO Başkanı Ali Feyzi konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “2016 yılı fındık sezonu hayırlı olsun. Fındık fiyatlarını Fatsa Ticaret Borsası olarak belirledik. Artık piyasada şaibe kalmadı. Borsamızın fiyatları tüm esnaflarımız ve üreticilerimize verdiğimiz gerçek fiyattır. Fiyatla ilgili spekülasyonlar bugünden sonra olmayacaktır. Bu verilen fiyatların dışındaki rakamlara itibar etmemeliyiz. Borsamızın fiyatına her zaman itibar etsinler üreticilerimiz” dedi. 2016 yılında eski fındıkla ilgili sorunların olduğun belirten Feyzi, “2015 yılından kalan eski fındık halen üreticilerimizin elinde var. bizlere uygulanan bir uygulama var ihracatçılar tarafından. Eski fındığı yeni fındığı oranla 1 TL aşağıdan alıyorlar. Fındık tüccarı arkadaşlarımızda üreticilerden eski fındığı 1 TL eksiğe alacaklar. Üreticilerimizi bu konuda bilgilendirmek istiyorum. Bu fiyat farkı bizim esnafımızdan kaynaklanan fındık farkı değildir. Esnafımızla, üreticimiz karşı karşıya gelmesin. Bu farkı fındığın ihracatçıların uyguladığı bir durum olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem