Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte son durum ve gelişmeler

Fındık fiyatları bir türlü istenilen rakamlara ulaşmadı. İşte son rakamlar ve açıklamalar

Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte son durum ve gelişmeler

Karadeniz'de binlerce hatta milyonların geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile üzmeyi sürdürüyor. Bir türlü istenilen seviyeye ulaşmayan rakamlar gün geçtikçe umutsuzluk yaratara üreticiyi zor durumda bırakıyor. Sezon başında 15 TL olsa da sonrasında düşüşe geçerek 7 TL yi bile gören fındık fiyatları ile ilgili son durumu ve gelişmeleri haberimizden öğrenebilirsiniz.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 08,40 TL 08,90 TL
Çarşamba 08,50 TL 09,00 TL
Düzce 08,40 TL 08,90 TL
Fatsa 08,50 TL 09,00 TL
Gi̇resun 08,50 TL 09,10 TL
Ordu 08,25 TL 08,75 TL
Sakarya 08,30 TL 08,80 TL
Samsun 08,50 TL 09,00 TL
Terme 08,25 TL 08,75 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 08,00 TL 08,50 TL
Zonguldak * 09,00 TL 09,50 TL



DEĞERİNİ BİLİYORUZ

Ferrero Oltan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Oltan, önceliklerinin Türk fındığının kalitesinin artırılması olduğunu ifade ederek,” Amacımız ucuz satın almak değildir Ferrero ürünlerinin olmazsa olmazı Karadeniz fındığıdır.” dedi. 

Ardından Ferrero Sürdürebilirlik Direktörü Aldo Cristiano bir konuşma yaptı.  “Fındık olmazsa Karadeniz’de olmaz” diyen Aldo Cristiano şunları söyledi; “Sizlerde biliyorsunuz. Bu ürünbu güzel bölgenin onun canlı kültürünün yapısına dokusuna işlemiş durumda… Bu da Ferrero ile Karadeniz’in üreticileri arasında bağı temsil ediyor. Bu doğal bir bağ. Bu organik bağ ve birliktelik ittifak. Bizler 70 yıldan bu yana fındığın değerini çok iyi biliyoruz. Dahası Dünya da bunu biliyor.  inanıyoruz ki Türk fındığı Dünya pazarında hak ettiği yere gelecektir. 2013 yılının ayında Manisa’da tesisimizi kurduk sonra Oltan aldık. Tabiki hedefimiz önemli yatırımlar gerçekleştirdiğimiz Türkiye’de partnerlerimizle birlikte karşılıkla güven çerçevesinde çalışabilmektir. Önümüzdeki bir kaç yılın içinde verimliliği artırmak istiyoruz. İyi tarım uygulamaları, İyi sosyal uygulamalar, hasat sonrası kalite, izlenebilirlik fındığın her bir adımını takip edebilmek.”
findik fiyatlari

KÜLLENME TEHDİDİ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, üreticilerin mutlaka ilaçlama yapmasını önererek, “Küllenme hastalığı fındığın rekoltesi ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir, böyle riskle karşı karşıyayız. Özellikle Ordu ve Giresun’da bu tehdit yüksek” dedi.

Fındık yetiştirilen bölgelerde küllenme hastalığının gittikçe yaygınlaştığını, Ordu ve Giresun'da ise tüm bahçelerin hastalık etkisi altında olduğunu da vurgulayan Soydan şunları söyledi:  "Bununla ilgili mutlaka üreticilerimiz ilaçlama yapmalı. Bakanlığın tavsiye ettiği ilaçlar var, yalnız bunun zamanını çok iyi takip etmek lazım. Bahçede bu hastalık oluşuma gelmeden önce ilaçlamak gerekiyor. Belli bir oluşuma geldikten sonra ilaç çok etkili olamıyor, erken atılan ilaçların faydalarını üreticilerimiz görüyor. Bölgemiz rutubetli, nemli bölge. Yağışlarında fazla ve bahçelerin sık olması bu hastalığı artırıyor. Bundan sonraki yıllarda zirai mücadele gerekiyor. Üreticilerimiz bu hastalığa karşı ilaçlamaya henüz alışamadı. Odamıza ve İl Tarım Müdürlüğü’ne gidip bilgi alıyorlar. İlaçlamaya tam olarak geçilemediği için bu hastalığın arttığı gözleniyor. Batı bölgesinde de kısmi olarak küllenme hastalığı var. Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun bölgesinde görülüyor. Ordu ve Giresun’da daha etkin, bütün bahçesini kaplamış durumda. Buralarda risk daha da yüksek."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler