Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte son durum

Fındık fiyatları şu anda kaç lira ve son durum nedir?

Fındık fiyatları ne kadar oldu? İşte son durum

Karadeniz bölgesinin en büyük geçim kaynağı olan fındık fiyatları ile üreticinin canını sıkmaya devam ediyor. Sezona iyi denilebilecek bir rakamdan 14-15 TL bandından giriş yapan ürün geçen süre zarfında 7 TL'yi dahi görmüş durumda. Hal böyle olunca üretici oldukça zor günler yaşarken istenilen rakamlar ise bir türlü oluşmadı. İşte fındık fiyatları ile ilgili son gelişmeleri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Dünyanın en büyük ihracatını gerçekleştiren Türkiye'de üretici açısından rakamlar ise istenilen seviyelere bir türlü ulaşmadı. Uzmanlar konu ile ilgili yaptıkları açıklamalarda daha çok piyasanın tekelleşmesi nedeniyle fiyatların alt seviyelerde kaldığını savunuyor. Ayrıca emanete ürünün bırakılmasının da bunda önemli etkenlerden biri olduğu kaydediliyor.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 08,60 TL 09,10 TL
Çarşamba 08,70 TL 09,30 TL
Düzce 08,60 TL 09,10 TL
Fatsa 08,75 TL 09,25 TL
Gi̇resun 08,71 TL 09,30 TL
Ordu* 08,50 TL 09,00 TL
Sakarya* 08,40 TL 08,90 TL
Samsun 08,75 TL 09,55 TL
Terme 08,50 TL 09,00 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 08,25 TL 08,75 TL
Zonguldak * 09,00 TL 09,50 TL

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, "Yeni mahsul fındığın pazardaki açılış rakamının 10 liranın altında tutulması hedefleniyor. Buna izin vermeyeceğiz." dedi. Karan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son haftalarda 10-11 lira seviyesinde durağan bir süreç izlenen ürünün fiyatının bugün itibarıyla 10 liranın altına indiğini belirtti. Fındık hasat dönemine 1,5 aylık zaman kalması nedeniyle yeni sezon ürün fiyatının şimdiden ayarlanmak istendiğini savunan Karan, "Pazardaki fiyat düşüşünü buna bağlıyoruz. Her yıl aynı senaryo uygulanır. Hasat öncesi fiyat aşağıya çekilir, yeni sezona fiyat düşük seviyelerden başlar. 10-11 lira arasında olan fiyatın hiç sebep yokken 9 liraya inmesinin başka izahı yok." diye konuştu.

Karan, bazı kesimlerin yeni sezonun 10 liranın altında bir rakamdan açılmasını planladıklarını, bunun için de hasat dönemine kadar fiyatı 8-9 lira seviyesinde tutmayı planladığını öne sürdü. Karan, "Şu anda yeni sezon için çeşitli senaryolar hazırlanıyor, özellikle de fiyat üzerine. Yasak olmasına rağmen bazı kurumlar rekolte açıklamalarında bulunuyor. Bu tamamen yeni sezon fındık fiyatı üzerinde baskı oluşturmak üzerine. Çünkü yeni mahsul fındığının pazardaki açılış rakamının 10 liranın altında tutulması hedefleniyor. Buna izin vermeyeceğiz. Üreticinin hakkını koruma adına mücadeleyi sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.
findik fiyatlari

Karan, bazı tüccar ve sanayicinin, emanet fındıkların ücretlerini ödemek için çiftçiye çağrıda bulundukları yönünde kendilerine bilgilerin ulaştığını belirterek, "Tüccar ve sanayici yeni sezona emanet stoku ile girmek istemiyor. Bu nedenle de çiftçiye sezon kapanmadan çağrıda bulunarak ürün bedellerini 10 liranın altındaki rakamlardan ödemek istiyor. Üreticilerimiz kesinlikle bu çağrıya uymamalı. Çok ihtiyacı olmadığı müddetçe emanetlerinin ücretlerini almamalı." değerlendirmesini yaptı.

Alan bazlı gelir desteği ödemelerinin haziran sonlarına doğru başlayacağını, bu ödemenin hasat öncesi üreticiye adeta ilaç gibi geleceğini dile getiren Karan, sözlerini şöyle bitirdi

"Hasat öncesi yapılacak ödemeler hayati önem taşıyor. Eline bir miktar para geçeceği için üreticilerimiz hasat hazırlıklarını, işçi ücretlerini buradan karşılayacak. Yine elinde para olacağından pazara fındığını hemen hasat sonrası indirmeyecek. Bu da yeni sezonda fındık fiyatını olumlu yönde etkileyecektir." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem