Fındık fiyatları ne kadar oldu? Güncel fındık fiyatı 26 Ağustos

Fındık fiyatları yükselmeye devam ederken üreticinin morali düzelmeye başladı

Fındık fiyatları ne kadar oldu? Güncel fındık fiyatı 26 Ağustos

Karadeniz'de vatandaşların büyük bir kesiminin geçim kaynağı olarak gösterilen fındık fiyatları ile bu yıl rahat nefes aldıracağa benziyor. Geçtiğimiz yıl 7-8 TL bandına gerileyerek üreticiyi isyan noktasına getiren ürün bu yıl az olmasından dolayı fiyatları yükseltiyor. Özellikle bahçelerde yaşanan küllenme hastalığı sebebiyle bölgede oldukça az ürün yetişti. Rekoltenin düşük olması ile fındık fiyatı şuan itibariyle 14 TL'yi görmüş durumda. Yetkililerin açıklamalarına göre bu sezon ürün için rakamlar 15 TL'nin altına düşmeyecek.

Yetkililer ayrıca yaptıkları uyarılarda emanetçilere ürün teslimi yapılmaması gerektiği konusuna dikkat çektiler.

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI
 

Akçakoca 13,50 TL 14,00 TL
Çarşamba 13,80 TL 14,30 TL
Düzce 13,50 TL 14,00 TL
Fatsa 13,50 TL 14,00 TL
Gi̇resun 14,95 TL 15,45 TL
Ordu 13,00 TL 13,65 TL
Sakarya 13,65 TL 14,15 TL
Samsun 13,50 TL 14,00 TL
Terme 13,70 TL 14,20 TL
Trabzon 13,50 TL 14,00 TL
Ünye 13,50 TL 14,00 TL
Zonguldak 13,50 TL 14,00 TL

ÜRETİCİNİN MORELİ DÜZELDİ

Fındık fiyatının 15 TL’ye kadar yükselmesinden sonra Karadenizli fındık üreticileri adeta fındıkla yatıyor, fındıkla kalkıyor.  Geçen yıl kilogramda 8.50 TL’den yukarıya çıkmaması nedeniyle morali bozulan fındık üreticisi yeni sezonda fındık fiyatının 15 TL’ye kadar yükselmesinden sonra ürününe bir zarar gelmesin diye fındık harmanında hatta fındığın içinde yatmaya başladı. Fındığa gözü gibi bakan Ahmet Açıl isimli fındık üreticisi, “Bu  yüksek olmasından dolayı çok sevinçliyiz. Fındığı az olan bu fiyata sevinemese de fındığı yeterli kadar olan bizlerin bu fiyatla morali düzeldi. Ben de o yüzden fındığımın başına bir şey gelmesin diye fındığın içerisinde yatmaya başladım” dedi.


VERİM DÜŞTÜ FİYAT ARTTI

 TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, zirai don başta olmak üzere, çeşitli olumsuz etkenler nedeniyle Türkiye’nin fındıkta rekolte ortalamasının son 10 yılda 550 bin ton altına düştüğünü, buna rağmen dünya fındık üretiminin yüzde 68’ini gerçekleştiren Türkiye’nin 112 ülkeye fındık ihraç ettiğini, karşılığında da yılda 3 milyar TL’ye yakın döviz elde ettiğini söyledi.

Karadeniz bölgesinin temel geçim kaynağı olan, 10 yıl önce 650 bin hektar alanda üretilen fındık üretim alanı 702 bin hektar alana kadar çıktı. 2006 yılında 803 bin ton olan Türkiye’nin fındık rekoltesi bitkinin sürgün döneminde yaşanan fırtına, zirai don, tozlaşma dönemindeki olumsuz iklim koşulları, külleme, bakteriyal yanıklık, kozalak akarı gibi hastalık ve zararlılar karşısında, yıllık 550 bin ton civarına kadar geriledi. Türkiye dünya fındık üretiminin yüzde 68’ini gerçekleştirirken, tarımsal ürün ihraç gelirinin yaklaşık yüzde 15’ini de tek başına oluşturuyor. Türkiye, 2014-15 sezonunda 240 bin ton fındık ihracatı karşılığında 2.8 milyar dolar ihracat sağlarken, AB ülkeleri, Asya, Orta Doğu, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Uzak Doğu, Pasifik ülkeleri gibi 112 ülkeye ihracat yapıyor.

400 BİN FINDIK ÜRETİCİSİ VAR

TZOB Yönetim Kurulu üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, yörede ‘yeşil altın’ olarakta adlandırılan fındığın Türkiye ekonomisine büyük döviz girdisi sağladığını, 400 bin kayıtlı üreticiyle 2 milyon kişinin fındıktan geçimini sağladığını belirterek, “Küresel iklim, zirai don, yaşlı fındık bahçeleri ve çeşitli hastalıklar nedeniyle fındıkta rekolte ortalaması her yıl azalıyor. 2015’e göre bu yıl rekoltede yüzde 28 azalma var. Geçen yıl fındık rekoltesi 646 bin ton olarak gerçekleşti. Bu yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan tahmini rekolte ise 468 bin ton. Özellikle Ordu, Giresun ve Trabzon’da fındık bahçeleri yaşlı. Yeni ve genç fındık bahçelerinin üretilmesiyle ilgili Tarım Bakanlığı bir karar aldı. Yeni fidan yetiştirilecek ve 2017’de bahçeyi yenilemek isteyen üreticileri verilecek. Küllenme hastalığı da ciddi boyuta doğru gidiyor. 2004 ve 2014 yılında meydana gelen zirai donda büyük olumsuzluklara yol açtı. Bölgemizde baktığımız zaman fındığın maliyetleri de artmakta. Son 10 yıla baktığımızda ise rekoltede bir gerileme görüyoruz. 10 yılın rekolte ortalaması 550 bin tonun altına doğru düştü” dedi.

15 TL'YE YAKLAŞTI

2014 sezonunda yaşanan zirai dondan sonra fındığın 22 TL’nin üzerine çıktığını, 2015 sezonu ortalarında fiyatın 13 TL seviyelerinde işlem görürken, sezon sonu 7.5 TL’ye kadar indiğini vurgulayan Arslan Soydan, bugünlerde fiyatta artış yaşanmasının, fiyatın 15 TL civarında olmasının da sevindirici olduğunu  belirterek şunları söyledi:

“Bu sene rekolte oldukça düşük. Geçen sene 1 ton fındık aldığımız bahçede bu sene 300 kilogramını ancak alabildik. Fındıkta yok yılını yaşıyoruz. Sezon açıldıktan sonra borsa fiyatları her gün yukarıya gitti. Manavlarda fiyatı yukarıya çıktı. Bugün itibariyle fiyat 15 TL civarına çıktı. Fındık rekoltesinin düşüklüğü bu şekilde fiyatlara yansıması hem ülkemiz, bölgemiz ve fındık sektörü için önemli bir hale geldi. Bu fiyatların istikrarlı bir şekilde devam etmesini istiyoruz. Ayrıca fındık üreticilerine devlet tarafından Alan Bazlı Gelir Desteği ödemesi yapılıyor. Türkiye’de 400 bin üreticiye sadece bir yılda 820 milyon TL ödendi. Fındık serbest piyasaya bırakılınca 2009 yılında başlayan fındıkta alan bazlı gelir desteği, 2009, 2010, 2011, 2012 yıllarında dekara 150 lira, 2013 yılında 160 ve 2014 yılında da 170 lira olarak uygulandı. Bu üreticilerimiz için çok önemli devlet desteği oldu. Fındığın en önemli maliyetinden biride hasat. Bölgemizde artık buna yetişilemiyor. Uzun yıllardan beri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden bölgemize fındık işçileri geliyor. Buradaki yerli işçilerle birlikte fındık toplanıyor, hasat yaklaşık 1 ay sürüyor.”

Karadeniz’de Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan bölgeye gelen mevsimlik fındık işçileri fındık hasadında günlük 55-60 TL yevmiye ile iş bulurken, yerli işçilerde 70-80 TL’den çalıştırılıyor. Ordu’ya ise her yıl fındık hasadına dışarıdan yaklaşık 15-20 bin kişi geliyor. Adıyaman’dan 10 kişilik aileyle Ordu’ya fındık hasadına gelen 55 yaşındaki Naz Bulut, 6 yıldır fındık toplamaya geldiklerini, bu sezon rekoltenin düşük olması nedeniyle işsiz kaldıklarını söyledi.

 

Fatsa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Ethem Kibar konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Şu an için serbest piyasada fındık 13-14 TL’den işlem görüyor. Bu yılki taban fiyatlar bu rakamlarda olacaktır diye düşence içerisindeyim. Üreticimizin emeği ve alın terini çalmak için bir takım oyunlar yapılacaktır. Beklenmedik ani hareketler piyasadaki fiyatlara yansıyacaktır. Üreticilerimizden isteğimiz bu oyunlara gelmesinler. Ellerinde ki az olan mahsullerinin kıymetlerini iyi bilmeleri gerekiyor” dedi.
Başkan Kibar, 330 rakım yükseklikte bulunan bir fındık bahçesinde geçen yıl dönüm başına alınan 290 kilo verime karşılık, bu yıl ki tahmini verimin dönüm başına 70-80 kilo civarında olduğunu kaydetti. Kibar, “Ülke olarak fındık tarihinin en düşük rekoltesinin gerçekleşeceği sözümün arkasındayım. Tüm üreticilerimizin bu yıl çok az olan mahsullerinin bereketini bol versin. Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ine sahip olan bir ülkeyiz. Bu duruma yeni sahip olmadık ve yılladır bu durum söz konusu. Ülkemize yıllık hiçbir döviz harcaması olmadan milyon dolarlarca girdi sağlayan bir tarım ürünüdür fındık. Böyle bir ürünün serbest piyasaya bırakılması bana göre politika hatasıdır. Fındık siyasi bir ürün halinden çıkıp milli bir ürün haline getirilmesi gerekiyor” diye konuştu. 

ÜRETİCİ GÖZÜ GİBİ KORUYOR

2016 sezonu rekoltesi beklenilenin altında olunca fındık üreticisinde fiyat beklentisi yükseldi. Giresun serbest piyasasında fındığın ilerleyen günlerde 30 TL’ye yükseleceğini iddia eden üretici fındığını gece gündüz gözü gibi koruyor. Fındığını patozdan geçiren üretici kuruması için serdiği harmanın başında nöbetleşe yatıp kalkıyor. 
Harmandaki fındığı için nöbet tutan fındık üreticisi Okan Gürsoy, geçen yıllara göre topladıkları fındıkların 4’de 3’nün olmadığını belirterek, “Bu sezon verimli bir hasat geçmedi. Maalesef beklediğimiz fındığı alamadık, geçen yıllara göre çok daha düşük bir rekolte oldu. Onun içinse bu sene fındığın zirve bir fiyat beklentimiz var. Fındık fiyatlarının ilerleyen günlerde arz ve talebe göre 30 TL civarında olacağı yönünde iddialar var. Biz de bu umutla fındığımızı gece gündüz uyumadan nöbetleşe bir şekilde bekliyoruz” dedi.

“Zirve fiyat bekliyoruz”
Giresun’da fındık üreticisinin fiyat beklentisi için bu sene zirve bir fiyat olacağını söyleyen Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan ise “Bu sene rekolte düşüklüğünden dolayı pazara inen fındık yok denecek kadar az. Önceden kamyonlarla gelen fındık artık taksi bagajlarında gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.
“Fındık az olduğu için üretici fındığı satmak istemiyor” diyen Karan,” 2 tonluk bahçeden 100 kilo fındık alan üretici fiyat yükselsin mantığı ile bekliyor. Şuan 14,5 TL'ye kadar fındık serbest piyasada alınmaya başlanıldı ama bu üreticiyi çok fazla memnun etmediği için pazara fındık getirmiyor. Yok denilecek kadar az olan fındığın ilerleyen zamanlarda zirve fiyat yapacağını düşünüyoruz. Bizim üreticiye çağrımız sadece kafasındaki fiyat oluşunca satsınlar, emanete fındık vermesinler” diye konuştu.

 ORDU

CHP Ordu İl Başkanı Atila Şahin, fındık fiyatlarının bir türlü istenilen seviyeye gelmemesi üzerine üreticilere çağrı yaparak, “Fındıklarını emanete bırakmasınlar. İhtiyaçları kadar satsınlar” dedi. 
2015 sezonunun üreticiler açısından verimli geçmediğini, fındık sektöründe bilinçli dalgalanmalar yaşandığını, fındık piyasasını kontrol eden güçlerin istedikleri fiyattan fındık alım satımı yaptığını belirten CHP Ordu İl Başkanı Atila Şahin, üreticinin emeğinin sömürüldüğünü ve alın terinin heba edildiğini belirtti. Fındığın tekelci piyasanın insafına bırakıldığını savunan Şahin, “Oynanan oyunlar sonucunda başta üretici ve esnaf olmak üzere mağdur olmayan kimse kalmadı. Doğrudan iç piyasanın belirleyicisi konumuna gelmiş olan birkaç yabancı şirketin kazancı uğruna, ülkemize en çok döviz kazandıran tarım ürünü olan fındığa sahip çıkılmadı. Devletin müdahil olması gerektiği konusunda yapılan tüm uyarılarımıza iktidar sahipleri kulaklarını tıkadı. Ve bu tutum sonucunda Ordu ili de, Karadeniz Bölgesi de, ülkemiz ekonomisi de kaybetti” diye konuştu. Bu yılki rekoltenin çok düşük olduğuna dikkat çeken Şahin, “Şu anda tüccarlar üreticinin elindeki fındığı almak için kapılarına arabalar gönderiyorlar. Fındığın yaş yada kuru olduğuna bile bakmıyorlar. Peki fiyatlar niye artmıyor? Fındığın fiyatı hala 10-11 TL seviyelerinde olmasının sebebi nedir? Bu işten ne üretici ne de tüketici karlı çıkıyor. Çünkü üretici ucuza satıyor, tüketici ise pahalı yiyor. Aradaki bu para kimin cebine gidiyor? Aradaki fark ne yazık ki birkaç yabancı şirketin cebine giriyor. Fındık üzerinde oyun oynanıyor” açıklamasında bulundu.
findik-fiyatlari-003.jpg

“Üreticiler emanete fındık bırakmasın”
Şahin, şöyle devam etti: “2014 yılında don afetine uğrayan fındık kadar bir üretim gerçekleşecek bu sene. 2014 yılında fındık 20 liranın üstüne çıkmıştı. Peki, şimdi fiyat niye yükselmiyor. İktidara buradan bir kez daha sesleniyorum. 2016 fındığını da heba etmeyiniz. Üreticiyi perişan etmeyiniz. Fındığımızı, üreticimizin alın terini birkaç yabancı şirkete peşkeş çekmeyiniz. Bin bir zahmetle üretilen fındığımızı gerçek değerine ulaştıralım. Fındığa devletin müdahalesi şart olmuştur. Bu aşamada Fiskobirlik devreye sokulmalıdır. Biz sonuna kadar, üreticimizin hakkını ve hukukunu korumaya devam edeceğiz. Geçen sene üreticimiz üzerine düşeni fazlasıyla yaptı. Fındığını pazara indirmedi. Ancak bunca kumpastan sonra mağdur oldu. Üreticilerimize buradan bir kez daha sesleniyoruz. Fındıklarını emanete bırakmasınlar. İhtiyaçları kadar satsınlar. Hükümetin temsilcilerine sesleniyorum. Bu oyunu bozacak olanlar sizsiniz. Piyasayı kontrol edici mekanizmaları oluşturun. Fındık üreticisine kumpas kuranların oyunlarını boşa çıkarın. Bunu her yıl ülkemize 3 milyar dolar döviz getirisi sağlayan fındık üreticisine borçlusunuz. Bu gelir devletin kasasına girdiğinde üretici ve esnafımız bundan yararlanacak, aksi halde birkaç tane büyük fındık alıcısı bu durumdan karlı çıkacaktır. Geçen sene mağdur olan üreticimizi bu sene mağdur etmemek için gerekli önlemler alınmalı aksi taktirde gerek üreticimiz ve esnafımız dolayısıyla bölge ekonomimiz bundan büyük zarar görecektir.”

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler