Fındık fiyatları ne kadar?

Dünyanın en büyük fındık üretimini gerçekleştiren Türkiye'de fiyatlar ise üreticiyi memnun etmiyor. İstenen seviyeye çıkmayan fındık fiyatları üreticiyi mağdur bırakmayı sürdürüyor.

Fındık fiyatları ne kadar?
Dünyanın en büyük fındık üretimini gerçekleştiren Türkiye'de fiyatlar ise üreticiyi memnun etmiyor. İstenen seviyeye çıkmayan fındık fiyatları üreticiyi mağdur bırakmayı sürdürüyor. Bu sezon Türkiye'nin 1 Milyar 800 Milyon Dolar hasılat yaptığı ürünün vatandaştan alındığı rakam ise 8 TL bandına kadar düşmüş durumda. İstenenin yakınına bile yaklaşamayan bu rakamlar üreticiyi isyan noktasına getiriyor. Fındık fiyatları piyasanın tekelleşen yapısı nedeniyle üst seviyelere çıkmıyor. Bu gerçeği tüm yetkililer dile getirse de müdahale de edilmemesi üreticinin canını sıkan en büyük durum. Ayrıca ürünün emanete verilmesi de sıkıntı yaratan başka bir durum.

Türkiye'nin 9 ayda fındıktan kazandığı rakam belli oldu. Dünyanın en büyük ihracatını gerçekleştiren Türkiye Bir Milyar 800 Milyon Dolar gelir elde etti. Karadeniz Fındık Mamulleri ve İhracatçıları Birliğinden yapıan yazılı açıklamada, 1 Eylül'de başlayan 2015-2016 fındık ihraç sezonunun 9 aylık döneminde, standart naturel iç fındığın kentalinin (100 kilogramı) ortalama 835 dolardan işlem gördüğü belirtildi.  Açıklamada, 1 Eylül 2015-31 Mayıs 2016 arasında Türkiye'nin, 201 bin 540,1 ton ihraç ederek karşılığında 1 milyar 891 milyon 741 bin 658 dolar gelir sağladığı vurgulandı. İhracatın 154 bin 452,7 tonunun AB ülkelerine yapıldığı aktarılan açıklamada, AB dışındaki Avrupa ülkelerine 12 bin 457,2, denizaşırı ülkelere 23 bin 745,6, diğer ülkelere ise 10 bin 884,6 ton ihracat gerçekleştirildiği ifade edildi.  Türkiye, geçen sezonun aynı döneminde 177 bin 424 ton ihraç ederek, karşılığında 2 milyar 240 milyon 431 bin 993 dolar girdisi sağlamıştı. 

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI 

Akçakoca 08,80 TL 09,30 TL
Çarşamba 09,00 TL 09,50 TL
Düzce 08,80 TL 09,30 TL
Fatsa 09,25 TL 09,75 TL
Gi̇resun 09,23 TL 09,78 TL
Ordu 09,00 TL 09,50 TL
Sakarya 08,75 TL 09,25 TL
Samsun 09,00 TL 10,00 TL
Terme 09,00 TL 09,50 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 08,75 TL 09,25 TL
Zonguldak * 09,00 TL 09,50 TL

 
ÜRETİCİYE UYARI
 
Trabzon'da yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Haziran ayında fındık tanelerinin gelişip çotanakların irilmeye başladığı, üreticilerin çotanaklara bakarak o yıl ürününün ne kadar olacağını tahmin edip buna göre kazancını hesaplamaya başladığı ay olarak görüldüğü ifade edildi.  TTB’den yapılan açıklamada ayrıca bahçede ısırgan, böğürtlen gibi yabancı otlara karşı yabancı ot ilacı uygulamasının Haziran ayı sonlarına doğru yapıldığı, ocaklardaki dip sürgünlerinin temizlenmemişse bu ayda temizlenebileceği görüşlerine yer verildi.  Fındık dallarındaki bitki öz suyunu emerek beslenen ve bitkinin zayıf düşmesine hatta kurumalara neden olan fındık kahverengi koşnilinin hareketli birinci dönem larvalarına karşı yapılan ilaçlı mücadelede de başarı sağlanması gerektiği bunun da Haziran ayı sonlarına doğru (yumurtadan çıkışın tamamlanmasına yakın) ilaçlı mücadele şeklinde yapılmasının fayda getireceği belirtildi.  Açıklamada, son yıllarda büyük yayılım göstererek üreticilerin de yoğun şikayetine neden olan bu zararlıyla ilaçlı mücadeleye başlamadan önce bahçeden tesadüfen alınan 10 ocaktan işaretlenen 3’er bulaşık sürgün yani toplam 30 sürgününün her birinde 5 canlı koşnil var ise ilaçlı mücadelenin mutlak suretle yapılması gerektiği de ayrıca ifade edildi.

Akçakoca Belediyesi himayesinde, PROGIDA/ Olam A.Ş. ve Erdoğan Petrol Ltd. Şti. tarafından “Fındığın Geleceği ve İyi Tarım Uygulamaları” konulu seminer düzenlendi.  Belediye Meclis salonunda düzenlenen seminere halkın ilgisi büyük oldu ve yaklaşık 200 kişi katılım sağladı. Yaşanan yoğunluktan memnuniyet duyduklarını belirten PROGIDA/ Olam A.Ş. yetkilileri, sürdürülebilirlik ve çocuk işçiliğinin önlenmesi konularında kamu kuruluşları ve çiftçilerin ortak çalışmasının çözüm sürecini hızlandıracağını belirtti.


Düzenlenen seminere Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, kurum amirleri, teknik personeller ve çiftçiler katıldı. Yapılan sunumlarda “Fındıkta Sürdürülebilirlik” kavramının ne olduğuna ve fındıkta sürdürülebilirliğin neden önemli olduğuna değinildi. PROFINDIK (Profesyonel Fındıkçı) programının tanıtıldığı seminerde, fındıkta kalite ve verimliliğin artması, çevresel ve sosyal risklerin en aza indirgenmesi için sürdürülebilir ve izlenebilir bir üretimin fındığa da uygulanması gerektiğinin altı çizildi.

PROGIDA/ Olam A.Ş.’nin Ziraat Mühendisleri ve Sosyal Uzmanları aracılığı ile çiftçi eğitimleri düzenlediğinin ve bu eğitimlerde budama, gübreleme, hasat ve depolama, çalışma şartları, çocuk işçiliğinin engellenmesi, biyo-çeşitlilik ve çevre şartları, ilaçlama ve zararlılarla mücadele konularına değinildiğinin altı çizildi. Düzenlenen bu eğitimlerin yanı sıra çeşitli projelerle fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi konusunda da çalışmalar yapıldığını belirten konuşmacılar Fındıkta Sürdürülebilirlik konusunun ve PROFINDIK programının önümüzdeki yıllarda da artarak önem kazanacağını söyledi. Seminerin sonunda tüm katılımcılara çeşitli hediyeler dağıtıldı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Gündem