Fındık fiyatı üreticiyi bunaltmaya devam ediyor! İşte son durum

Fındık fiyatı bu yıl üreticinin canını fazlasıyla sıkıyor. Karadeniz'de 2 milyona yakın insanın gelir kapısı olan ürünün fiyatı bir türlü yükselmiyor. Sezona 14-15 TL ile giriş yapan fındık fiyatları için artış bekleyen üretici adeta şok yaşıyor. Son gele

Fındık fiyatı üreticiyi bunaltmaya devam ediyor! İşte son durum

Fındık fiyatı bu yıl üreticinin canını fazlasıyla sıkıyor. Karadeniz'de 2 milyona yakın insanın gelir kapısı olan ürünün fiyatı bir türlü yükselmiyor. Sezona 14-15 TL ile giriş yapan fındık fiyatları için artış bekleyen üretici adeta şok yaşıyor. Son gelen rakamların 8-9 TL civarında olması bütün umutları kırdı ve vatandaşı isyan noktasına getirdi.

Önemli bir gelir kapısından olan üretici devletten yardım beklerken ziraat odaları ise fiyatların düşmesini emanete bırakılan ürüne ve tekelleşen piyasaya bağlıyor. Özel sektörün istediği gibi yön verdiği fiyatlar için en büyük koz ise her sezon yaydıkları rekolte tahminleri oluyor. 

GÜNCEL FINDIK FİYATLARI

Şube En düşük En yüksek
Akçakoca 08,25 TL 08,75 TL
Düzce * 08,25 TL 08,75 TL
Çarşamba 08,30 TL 08,80 TL
Fatsa 08,50 TL 09,00 TL
Gi̇resun 08,97 TL 09,50 TL
Ordu 08,50 TL 09,00 TL
Sakarya 08,30 TL 08,80 TL
Samsun 08,00 TL 08,50 TL
Terme 08,20 TL 08,70 TL
Trabzon * 08,25 TL 08,75 TL
Ünye 08,00 TL 08,50 TL
Zonguldak * 08,25 TL 09,50 TL

Dünyadaki fındık oranının yüzde 75'ini karşılayan Türkiye'de buna rağmen üreticinin yüzü gülmüyor. Devlete çağrı yapan vatandaşlar bir an önce bu eziyete bir dur denilmesini bekliyor. 

findik-002.jpg

CHP  ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRECEK
 
Milletvekili Seyit Torun ve CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt'ü ziyaret etti. Gerçekleşen ziyarette konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, yaşanan fiyat belirsizlikleri hakkında açıklamalarda bulundu. Karadeniz milletvekilleri olarak fındığın sorunlarını gündeme getirdiklerini dile getiren Torun, Haziran ayında ise Ordu'da 'Fındık Çalıştayı' yapmayı planladıklarını açıkladı. 

Üreticilerin miting konusunda taleplerinin olduğunu ancak ülkenin içinde bulunduğu durum sebebi ile bunun yerine Çalıştay düzenlemeyi planladıklarını vurgulayan Torun, "Bu konuda mutlaka hep birlikte bir çalışma yapmak zorundayız. Bu kapsamda Haziran ayında Ordu'da yapmayı planlıyoruz. Üreticilerimizin miting anlamında çok yoğun talepleri var ama ülkemizin içinde bulunduğu durum, hassasiyet ve geçmiş tecrübelerden dolayı bunun çok mümkün olmayacağı görülüyor. Ama hiç değilse fındığın sorunlarını ortaya koyabilmek için bir Çalıştay yapıp bütün bileşenleri bir araya getirerek fındığın geleceği ile ilgili somut verilerle çalışma yapmamız gerekiyor" 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler