Davutoğlu:’HDP ile birlikte hükümet kurmayı istemedik’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "HDP ile birlikte hükümet kurmayı istemedik. Bu normal AK Parti hükümeti olsaydı; kendilerine saygı duymakla birlikte, bir HDP'li bakan AK Parti hükümetinde yada Davutoğlu hükümetinde yer almazdı" dedi.Başbakan Ahmet Davutoğlu, H

Davutoğlu:’HDP ile birlikte hükümet kurmayı istemedik’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "HDP ile birlikte hükümet kurmayı istemedik. Bu normal AK Parti hükümeti olsaydı; kendilerine saygı duymakla birlikte, bir HDP'li bakan AK Parti hükümetinde yada Davutoğlu hükümetinde yer almazdı" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk ekranlarında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Seçim hükümetinin, AK Parti hükümeti olmadığına, Anayasal bir hükümet olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, " Ben bu görevi almadan bir gün önce, "muhtemelen bu görev bana verilir" diye, sabah erken bir vakitte oturup, diğer partilerin bütün isimlerini tek tek özgeçmişleriyle beraber inceledim. Burada tek tek kişiler önemliydi. Koalisyon hükümeti oluşmayınca, Meclis bir hükümet çıkaramayınca, Meclis'in üzerine ortak olarak düşen bu sorumluluk, bir grup tarafından üstlenilmek zorundaydı. Bir grubun bunu Anayasa gereği yapması gerekiyordu. Bu bir AK Parti hükümeti değil; bu Anayasal bir hükümet" değerlendirmesinde bulundu.

"REDDEDENLER AK PARTİ'Yİ REDDETMİŞ OLMADILAR, ANAYASAL ÇİZGİNİN DIŞINA ÇIKMIŞ OLDULAR"

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun geçici hükümeti beraber oluşturma teklifini reddettiğini hatırlatan Davutoğlu, "Reddedenler AK Parti'yi reddetmiş olmadılar, Anayasal çizginin dışına çıkmış oldular. Ben seçimden sonra bütün açıklamalarımı Genel Merkez'de yapmıştım, bir tek bu hükümetle ilgili açıklamaları Başbakanlık'ta yaptım. Çünkü bu, Başbakan olarak benim tayinimle birlikte oluşan Anayasal bir hükümet. AK Parti'den katılanlarla ilgili yetkiyi ben kullandım. Diğer partilerle ilgili isimlendirmeleri de ben yaptım. Anayasa, bunu böyle demiş olduğu için böyle yaptım. Bu günlerin geleceğini gördüğüm için geçen Perşembe günü çağrı yaptım. Dedim ki: "Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu gelin bir hükümet kuralım. Nasıl olsa ülke seçime gidecek, birlikte götürelim." Eğer bu çağrıma kulak verilmiş olsalardı ve geçen Cuma günü bir araya gelmiş olsaydık, yeni bir hükümet kurardık, muhtemelen içinde Sayın Kılıçdaroğlu ve Sayın Bahçeli de olurdu, onların arkadaşları da olurdu, hem de çok da güzel bir tablo olurdu. Hem seçim meydanlarında rekabet ederdik, hem de Bakanlar Kurulu'nda birlikte ülkenin geleceğini konuşurduk; mükemmel bir tablo olurdu. Ama buna olumlu bir cevap almadık" diye konuştu.

"HDP İLE BİRLİKTE HÜKÜMET KURMAYI İSTEMEDİK"

"Ülke hükümetsiz kalamayacağına göre, Anayasa da bir yol göstermiş, onun gereğini yaptık" diyen Davutoğlu, şunları ifade etti:

"HDP ile birlikte hükümet kurmayı istemedik. Çünkü HDP, "asla olmaz AK Parti'yle" demişti ve sonra teröre de destek vermişti. Bu normal AK Parti hükümeti olsaydı; kendilerine saygı duymakla birlikte, bir HDP'li bakan AK Parti hükümetinde yada Davutoğlu hükümetinde yer almazdı. Çünkü; terörle ilgili tutumunu açık bir şekilde ortaya koyması gereken bir partiyle karşı karşıyayız. Onların bu hükümette olması Anayasal bir zorunluluktu. MHP ve CHP son dönemdeki tutumlarıyla, bizi öyle bir kıskaca sokmak istediler ki; "AK Parti ile HDP bir araya geldi, hükümet kurdu" diyorlar. Bu, Anayasa'yı anlamamaktır. Anayasa'nın 114 ve 116'ıncı maddelerini okusalar ve devletin, milletin şuanda karşı karşıya olduğu riskleri görseler, bu okuma becerileriyle, muhakeme kabiliyetiyle o metinleri okusalar, "Bu üzerine yemin ettiğim Anayasa bana ne diyor" deseler farklı bir sonuca ulaşabilirlerdi. Bu zorunluluk içerisinde en iyisini yapmaya çalıştık."

"LİSTE TAMAMEN BENİM TARAFIMDAN HAZIRLANMIŞTIR"

Başbakan Davutoğlu, "İsimleri kendiniz mi belirlediniz, Cumhurbaşkanı'nın da belirlediği isimler oldu mu?" şeklinde yöneltilen soruya, "Anayasa, Cumhurbaşkanına onaylama yetkisi veriyor ve onaylama yetkisinin olması demek, söz hakkının olduğu anlamına geliyor. Bu sıradan bir yetki değil. Anayasa Cumhurbaşkanı'na ne yetki veriyorsa, rıza göstermek gerekir. Ben kendi yetkimi de bilirim. Liste tamamen benim tarafımdan hazırlanmıştır ama Cumhurbaşkanımızın da tabi ki onay makamı olarak görüşleri olmuştur, istişareler olmuştur. Bu doğal bir şey; yanlış da bir şey değil. Cumhurbaşkanımızın tecrübesi ve Anayasa'nın getirdiği perspektif önemlidir" diye cevap verdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset