Çin'den yunanistana uyarı

Yunanistan’da yeni seçilen Başbakan Alexis Tsipras hükümetinin ülkenin en büyük limanı Pire’nin özelleştireceğiyle ilgili olarak Çin medyası Yunanistan’ı uyardı. 25 Kasım 2008 tarihinde dönemin Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Yunanistan Başbakanı Kostas Ka

Çin'den yunanistana uyarı
Yunanistan’da yeni seçilen Başbakan Alexis Tsipras hükümetinin ülkenin en büyük limanı Pire’nin özelleştireceğiyle ilgili olarak Çin medyası Yunanistan’ı uyardı.
 
25 Kasım 2008 tarihinde dönemin Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in huzurunda, Cosco ve Pire Liman İdaresi arasında yapılan anlaşmada, Çinli şirket, limanın 4,88 milyar dolar değerindeki 2 ve 3 numaralı konteyner terminalini idare etmek için 35 yıllık imtiyaz hakkı almıştı. Geçen yıl Çin Başbakanı Li Keqian, dönemin başbakanı Antonis Samaras ile bu limanı gezerken, Pire Limanı’nın yüzde 67’lik kısmının ülkesi tarafından satın alınmasının önemli olduğunu ve "Yunanistan’ı Avrupa’ya açılan kapı" olarak gördüklerini söylemişti. 
 
Çin’in devlet medyası, Alexis’i, Yunan mitolojisinde eline güneşin dizginleri verilen ve kontrolü kaybederek, neredeyse dünyayı mahveden Phaeton’a benzetti. Bunun Yunan mitolojisindeki bir masal olduğunu hatırlatan yazıda Zeus’un insanlığı kurtarmak için bir yıldırım ile Phaeton’u öldürdüğü belirtildi. Hükümet tarafından işletilen yeni medya girişim olan The Paper’daki yorumda ayrıca, bunun manasının da güç için elverişsiz olanların, kendi yeteneklerini aşan göreve talip olmaması gerektiği şeklinde olduğu belirtildi.
 
Çin Komünist Partisi’nin yayın organı Halkın Günlüğü gazetesine bağlı Global Times gazetesindeki bir yorumda da Liu Zhun adlı uzman, "Siyasi istikrarı garanti altına alacak sağlam bir sistem olmadan, bu tür ülkelerdeki idari yönetim, liderlik değişimlerinde kolayca tehlikeye girebiliyor." ifadelerini kullandı. Liu, ekonomik krizlerin vurmasıyla bu tür hükümetlerin kendi zorluklarını gidermek için siyasi müdahale gibi yasallığına bakılmaksızın mantıksız çözümlere başvurduğunu vurguladı.
 
ÇİNLİ ŞİRKET: ÖZELLEŞTİRMEDEN ETKİLENMEYECEĞİZ
 
Öte yandan limana yatırım yapan Çinli şirket, Pire’nin özelleştireceğiyle ilgili olarak, limanda sahip oldukları 35 yıllık işletme hakkının özelleştirmeden etkilenmeyeceğini iddia etti. 
 
Dün Çin medyasında, yeni hükümetin kargo portföyünden sorumlu bakan yardımcısı Thodoris Dritsas’ın, Pire Limanı’nın Çin’e satışıyla ilgili olarak, Yunan halkının yararına, Çin’in devlete ait gemicilik şirketi Cosco ile yapılan anlaşmanın gözden geçirileceğini açıklaması yansımıştı.
Bugün ise Cosco’nun Yunanistan’daki bir yan şirketi yetkilisi, Yunanistan’ın bu kararından Cosco’nun etkilenmeyeceğini söyledi.
 
Yunanistan Alternatif Denizcilik Bakanı Theodoros Dritsas da medyaya Pire Limanı’nın kamu karakterinin korunacağını, özelleştirmenin ise durdurulduğunu açıkladı. Dritsas, dün medyaya yaptığı açıklamada, Pire Liman İşletmesi (PPA) özelleştirmesinin, yerel halkın bu plana karşı çıkmasından dolayı durdurulduğunu ifade etti.
 
Ancak Cosco’nun altındaki Pire Konteyner Terminali’ndan (PCT) adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Dritas’ın, PPA tarafından işletilen Pire 1 terminali ve diğer tesislere atıfta bulunduğunu, bunlara Cosco tarafından işletilen 2 ve 3 nolu terminallerin dahil olmadığını belirtti.
 
Çinli şirket PCT, askıya almayla ilgili olarak, şirketlerinin bu meseleyle ilgili bilgilendirilmediğini belirtti ve yorum yapmaktan kaçındı.
 
Çin Ticaret bakanlığı Sözcüsü Shen Danyang ise söz konusu meseleyi yakından takip ettiklerini söyledi. Sözcü, bakanlıklarının Yunanistan’daki yeni hükümetin ilgili politikalarını yakından takip edeceğini belirtti. Ayrıca Sözcü Shen, Yunan hükümetine, aralarında Cosco’nun da olduğu Çinli şirketlerin yasal haklarını koruma çağrısında bulundu.
 
Çin Dışişleri Bakanlığı da söz konusu bilgileri doğrulatmaya çalıştığını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler