Çin'den Türkiye'ye 'Doğu Türkistan' cevabı!

Türk Dışişleri Bakanlığı, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberler üzerine yaptığı açıklamada, "Toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğin

Çin'den Türkiye'ye 'Doğu Türkistan' cevabı!

Türk Dışişleri Bakanlığı, Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberler üzerine yaptığı açıklamada, "Toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti'nden (ÇHC) gelen bahsekonu haberlerden duyduğumuz derin kaygı Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir" ifadesini kullanmıştı.

Çin: 'Türkiye'nin bu haberleri doğrulamasını istedik'

New York Times'ın haberine göre, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istediklerini belirtti.

Hua, "Hali hazırda Türkiye'nin bu haberleri doğrulamasını istedik ve Türk Dışişleri Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya ilişkin endişemizi ilettik" dedi.

Hua, "Şunun bilinmesi lazım ki; Şincan halkının tamamı, kendilerine Çin anayasasınca tanınan dini inanç özgürlüklerinden faydalanıyor... Tabii ki Türk tarafının Çin'le orta noktada buluşacağını ve ilişkilerin düzelmesini sağlayacağını umut ediyoruz" diye konuştu.

20 milyon Müslüman

Uygur Türklerinin yaşadığı Çin'in Şincan özerk bölgesinde güvenlik güçleri ve ayrılıkçılar arasında yaşanan çatışmalarda hayatını kaybedenlerin sayısı son aylarda artmıştı.

Çin, tırmanan şiddet olaylarından 'radikal İslamcı militanların' sorumlu olduğunu savunuyor ve yönetimin bu nedenle de Ramazan ayında oruç tutulmasını yasakladığı iddia ediliyor.

Çin hükümetinin geçen yıl da Ramazan ayında benzer bir uygulamaya gittiği ve Müslüman öğrencilerin yemek yemeye zorlandığı iddia edilmişti.

Çin hükümeti inanç özgürlüğüne saygı duyduğuna yönelik açıklamalar yapsa da sadece resmi olarak ibadethane olarak tanımlanmış yerlerde ibadete izin veriliyor.

Çin'de aralarında Uygur Türkleri'nin de bulunduğu toplam 20 milyon Müslüman yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya