CHP’den Erdoğan’a jet tepki!

CHP MYK Toplantısı Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında devam ederken, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç bir basın toplantısı düzenledi.Konuşmasına AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’ne değinerek başlayan Koç, “15 Ağustos akşamından itiba

CHP’den Erdoğan’a jet tepki!

CHP MYK Toplantısı Genel Başkan Kılıçdaroğlu başkanlığında devam ederken, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç bir basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasına AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi’ne değinerek başlayan Koç, “15 Ağustos akşamından itibaren Türkiye’de adeta bir darbe koşulları gerçekleşti. 15 Ağustos-27 Ağustos arasında açık bir anayasa ihlalinin yaşandığı süreçten bahsediyorum. Bu süreçlerde mevcut Cumhurbaşkanlığı makamının, Başbakanlık makamının belirli kademelerinin, TBMM Başkanlığının, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının çok ciddi atması gereken adımlar olduğunu bunların atılmadığını, tek kişinin dayatmasıyla açık ortak bir anayasayı ihlal suçu işlendiğini belirttik” diye konuştu.

“BUGÜN YAPILAN AK PARTİ KONGRESİ YASAL DAYANAKTAN YOKSUNDUR”

“AK Parti 1. Olağanüstü Kurultayı hukuksuz bir süreç içinde toplanmıştır” diyen Koç, “Recep Tayyip Erdoğan bugün AK Parti’nin Kongresine katılmıştır. Kongreyi açmıştır. Bir siyasi parti genel başkanı gibi bir konuşma jargonu sergilemiştir. Yine hedefinde CHP. Bir cumhurbaşkanı, bir siyasi partinin kongresinde ana muhalefet partisine ağzına geleni söyleme hakkı kendinde bulmaktadır. Bu rejimin adını koymamız lazım. Bir cumhurbaşkanının bir siyasi partinin kongresinde o partinin genel başkanıymış gibi konuşması, açması, yönlendirmesi hukuka meydan okunmaktır. Hukuk tanımazlıktır. Artık bu noktaya ulaşmıştır. Bugün yapılan AK Parti Kongresi yasal dayanaktan yoksundur” ifadelerini kullandı.

“TBMM BAŞKANI RESMİ GAZETEDE BU MAL BİLDİRİMİNİ YAYIMLANMASINI SAĞLAMAK ZORUNDA KANUNEN”

Başka bir ihlal konusunun daha olduğunu bildiren Koç, “6271 sayılı Cumhurbaşkanlığı yasası ve bunun 14/2. maddesi son derece önemli. ‘Cumhurbaşkanı adayları YSK tarafından belirlenecek adaylık başvurusu süresi içinde mal bildiriminde bulunmaktadır. Seçilen adayın mal bildirimi seçim sonuçlarının kesinleşmesini müteakip Resmi Gazetede yayımlanır’ bu hüküm var. TBMM Başkanı Resmi Gazetede bu mal bildirimini yayımlanmasını sağlamak zorunda kanunen” şeklinde konuştu.

“AYM’NİN BUGÜN BU KONUDA KARAR VERMESİ GEREKMEKTEDİR”

Pazartesi günü Cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçildikten sonra Başbakanlık ve parti genel başkanlığı görevlerini sürdüremeyeceği iddiasını Anayasa Mahkemesi’ne götürdüklerini hatırlatan Koç, şunları söyledi:

“CHP bireysel başvuru yanında CHP adına tüzel kişilik adına AYM’ye de konuyla ilgili başvurusunu yapmıştır. Yani 15 Ağustos’tan itibaren seçilmiş Cumhurbaşkanının kanunsuz emir ve talimatları üzerine görev yapar hale gelen tüm kurumlar için işlemlerin değerlendirilmesi için CHP başvurusunu yapmıştır. AYM’nin bugün bu konuda karar vermesi gerekmektedir. Bu konuda da evrensel hukuk boyutunda anayasa ihlalinin bugün başvurumuz üzerine AYM tarafından mutlaka olumlu bir sonuca bağlanması beklenmelidir. Hukuk bunu göstermektedir. Son icraatları da AYM’nin bununla uyumludur.”

“YARGITAY BAŞKANLAR KURULU’NUN ALDIĞI KARAR ÖNEMLİDİR”

Adli Yıl açılış törenininde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşma yapacak olmasıyla ilgili Koç, “Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar önemlidir. Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu’nun konuşmasını oy çokluğuyla değil, aslında oy birliğiyle alınması gereken bir karardır” dedi.

Koç, AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresinin düzeniyle ilgili ise “Kuzey Kore görüntülerine bizim karnımız tok. Bu disiplin değil, biatın şekillendiği bir fotoğraftır” ifadelerini kullandı.

Alman gizli servisinin Türkiye’yi dinlediği iddialarının üzerinden 10 gün geçtiğini hatırlatan Koç, bu konuda kimsenin sesinin çıkmamasını eleştirdi.

“BU YEMİN TÖRENİ ŞİMDİ MYK’DA ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE TARTIŞILIYOR”

Yarın yapılacak Cumhurbaşkanı yemin törenine değinen Koç, “Yarın yemin töreni var. Bu yemin töreni şimdi MYK’da çok ciddi bir şekilde tartışılıyor durum. Anayasayı ihlal eden birisi yarın anayasaya sadakat üzerine yemin edecek. Yalan yemine tanıklık. Yarın Grup Başkanvekillerimiz konuyla ilgili açıklamayı yapacaklar” diye konuştu.

Koç, yemin törenine davetlilerle ilgili ise tek bir çağdaş demokrasinin liderinin katılmadığını ileri sürdü.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, bir gazetecinin Ahmet Davutoğlu’nun kongre sonrası bu akşam Genel Başkan olacağını ve CHP’nin bir kutlama mesajı gönderip göndermeyeceği ile Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan CHP’nin Davutoğlu’nu mu hedef alacağı sorusuna Koç, “Bizim derdimiz kişilerle değil. Kişilerin dayatmaya çalıştığı hukuk tanımazlıkla, anayasa tanımazlıkla. Bunlara karşı hukuk devletine saygılı oldukları ölçüde saygılı oluruz. Anayasaya mevcut çerçeve içerisinde saygılı oldukları sürece saygılı oluruz” karşılığını verdi.

“KONU TARTIŞILIYOR”

Yarın gerçekleşecek yemin törenine CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun katılmayacağını söylediği hatırlatılarak, CHP Grubu olarak katılmama konusunun MYK’da görüşülüp görüşülmediği sorusuna Koç, “Konu tartışılıyor. Bugün yasa tanımazlığın anayasa ihlal etme ihtirasının devam ettiğini görüyoruz. AK Parti Kongresinde yaptığı konuşma bunun zirve yaptığı bir konuşma. Bu gelişmeler çerçevesinde değerlendirmelerimiz oluyor. Yarın Grup Başkanvekillerimiz bu değerlendirmeleri yapacaklar. Hem de tavrımızı paylaşacaklar” şeklinde konuştu.

“BİREYSEL TAVIRLA GRUBA BAĞLI MİLLETVEKİLLİĞİ SIFATI YÜRÜMEZ”

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum’un açılım yasasının iptali için gruba bir dilekçe sunduğunu ve bu durumun MYK gündemine gelip gelmediği sorusuna Koç, “Bir sayın milletvekilimizin grup çalışmaları içerisinde müracaat edeceği yer grup yönetimidir. Grup yönetimi süreci değerlendirir ve ona göre tavır alır. Bireysel tavırla gruba bağlı milletvekilliği sıfatı yürümez” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler