Çay, yemek borusu kanseri nedeni

TGCD'nin düzenlediği 8'inci Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi Antalya'da başladı. Kongre Başkanı Ilgaz Doğusoy, göğüs cerrahisinin ana konularının birinin akciğer kanseri olduğunu söyledi. Akciğer kanserine ilişkin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların verd

Çay, yemek borusu kanseri nedeni

TGCD'nin düzenlediği 8'inci Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongresi Antalya'da başladı. Kongre Başkanı Ilgaz Doğusoy, göğüs cerrahisinin ana konularının birinin akciğer kanseri olduğunu söyledi. Akciğer kanserine ilişkin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların verdiği son rakamlara göre ölüm nedenleri içinde birinci sırayı işgal ettiğinin altını çizen Doğusoy, "Erken ve belli evrede yakalandığı takdirde hayat kurtaran ve uzatan tek tedavi yöntemi cerrahidir" diye konuştu.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Levent Elbeyi de, akciğer kanserine yakalanmada sigara bağımlılığı, çevresel faktörlerin etkili olduğunu belirterek şunları söyledi: "Sanayileşmeyle birlikte sağlıklı yaşamdan uzak bir toplum haline gelmemizle kanser cinsleri ve akciğer kanseri de artmaya başladı, kadın- erkek aynı oranda görülmeye başladı. Bunu engellemek için geçmiş yıllarda Sağlık Bakanlığı ile akciğer kanseri tarama programları başlattık. Sağlık Bakanlığı şu aşamada bir girişimde bulunmuyor ama görüşmelerimiz devam ediyor. Tarama programlarının erken teşhis ve tedavisinde başarılı olmamız için çok gerekli olduğunu düşünüyoruz." 

'BİRİNCİ SIRADA DEĞİL AMA ÖNEMLİ'

Prof. Dr. Levent Elbeyi, yemek borusu hastalıkları ve kanserinin Türkiye için birinci sırada bir hastalık olmamasına rağmen sağlık sorunu açısından önemli olduğunu anlattı. Hastalığın bölgesel özellikleri olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyi, "Doğu bölgesinde daha çok gördüğümüz çay bunlardan bir neden. Coğrafi olarak bulunan bazı toprak içeriği, yeme alışkanlıkları neden olarak görünüyor" dedi.

Akciğer kanserine göre bu hastalığının tedavisinin daha zor ve meşakkatli olduğunu belirten Prof. Dr. Elbeyi, yemek borusu kanserine neden olan net bir yeme alışkanlığı için konuşmanın mümkün olmadığını kaydederek, çok sıcak yeme, çok acı yemenin bazı sorunlar yarattığını fakat direkt sorumlu tutulamayacağını söyledi. Prof. Dr. Elbeyi, hastalığını temel göstergesinin ise yutma zorluğu olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler