Bosna Hersekli "mayın detektörü"

Bosna Hersekli Çedo Cordan, ikamet ettiği Lyubinye yakınlarındaki Mişlyen köyü civarındaki mayınlı arazide 500'ün üzerinde mayın tespit ederek, bunları etkisiz hale getirdi. Bölgede mayın temizleme faaliyetleri yapan yerli ve yabancı ekiplerin "vazgeçilme

Bosna Hersekli "mayın detektörü"
Bosna Hersekli Çedo Cordan, ikamet ettiği Lyubinye yakınlarındaki Mişlyen köyü civarındaki mayınlı arazide 500'ün üzerinde mayın tespit ederek, bunları etkisiz hale getirdi.
 
Bölgede mayın temizleme faaliyetleri yapan yerli ve yabancı ekiplerin "vazgeçilmez adamı" olan Cordan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uluslararası örgütler bünyesinde bölgede mayın temizleme faaliyetleri yürüten farklı ülkelerden onlarca kişiye yoldaşlık ettiğini söyledi.
 
Kendine has yöntemleriyle tespit ettiği ve etkisiz hale getirdiği mayınları evinin bir köşesinde "hatıra" olarak saklayan Cordan, köyünün yakınlarında çobanlık yaptığı günlerde neredeyse her gün mayın bulduğunu anlattı.
 
Bulduğu mayınlar arasında anti-personel mayınlarının da bulunduğunu belirten Cordan, bu mayın türünün dünyanın en tehlikeli mayın türü olduğunu, su ya da çamur içerisinde dahi 100 yıl bozulmadan durabileceğini ifade etti.
 
Cordan, gerek mayın arama ekiplerine rehberlik yaptığı dönemde, gerekse çobanlık yaptığı yıllarda 500'ün üzerinde mayın tespit edip etkisiz hale getirdiğini aktardı.
 
Arazideki mayınları temizlediği için kendisine bir bedel ödeneceğini ya da ödüllendirileceğini düşündüğünü anlatan Cordan, "Ancak hiç kimse bununla ilgilenmedi. Durum böyle olunca artık etkisiz hale getirdiği mayınları kaydetmemeye başladım" diye konuştu.
 
Cordan'ın yaşadığı Mişlyen köyü civarındaki mayın sayısının bu kadar çok olmasının nedeni, köyün Bosna'daki savaş dönemin Hırvat ve Sırp güçleri arasındaki cephe olması. Bugün Sırp nüfusun yaşadığı köyde, savaş yıllarında Hırvatlar yaşıyordu.
 
Civardaki bütün mayınlı arazileri iyi bildiğini söyleyen Cordan, bugüne 26 mayınlı arazi tespit ettiğini vurguladı.
 
Bölgede bulunacak çok mayın kalmadığını ve artık bu işle uğraşmak istemediğini anlatan Cordan, artık mayın döşenmemesi temennisinde bulundu.
 
Cordan, arazide mayın bulduğu an neler hissettiğine ilişkin, "Korku olmak zorunda. Delinin bile korkması gerektiği söylenir. Ancak bir süre geçtikten sonra sıradan hissediyorum" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Dünya