Borsalarda bundan sonra ne olacak?

Hisse senedi piyasaları Çarşamba günü düşük seviyelerden toparlanmaya başladığında yatırımcılar rahat bir nefes alsa da bir yandan da finans piyasalarının tehlikeyi tamamen atlatmadığı uyarısında bulundular. 190 milyar dolarlık varlığı yöneten BNY Mellon

Borsalarda bundan sonra ne olacak?
Hisse senedi piyasaları Çarşamba günü düşük seviyelerden toparlanmaya başladığında yatırımcılar rahat bir nefes alsa da bir yandan da finans piyasalarının tehlikeyi tamamen atlatmadığı uyarısında bulundular.
 
190 milyar dolarlık varlığı yöneten BNY Mellon Wealth Management yatırımdan sorumlu baş yetkilisi Leo Grohowski konu hakkında, “Satışın en kötüsünü görmüş olabileceğimizi düşünüyorum ama piyasada volatilite devam edecektir,” diye konuştu.
 
Hisse senetlerinde değer kaybının devam edip etmeyeceği büyük oranda üçüncü çeyrek bilanço rakamları ile Avrupa’dan ve Çin’den gelecek ekonomik haberlere bağlı. Satışın temel sebebi bu ekonomiler hakkındaki endişeler ile hisse senetlerinin pahalı olması.
 
Enerji hisseleri ile ekonomik büyümeye bağlı olan diğer hisselerin ucuzlamaya başladığını ve bunun pozitif olduğunu söyleyen Grohowski öte yandan yatırımcıların alım yapmaktan çekinebileceklerini söyledi. Grohowski, “Bu piyasa titizler için değil fırsatçılar için uygun,” yorumunda bulundu.
 
Dow Jones Sanayi Ortalaması yüzde 2,8’lik değer kaybının ardından günü yüzde 1,1 aşağıda 16141.74’ten kapattı. Elbette ki yine de ciddi bir düşüş ama önceki kayıpla kıyaslandığında bazı piyasa katılımcılarına endeks günü yukarıda kapatmış gibi hissettirdi.
 
3.3 milyar dolarlık varlık yöneten Richard Bernstein Advisors CEO’su Richard Bernstein, “Şimdiden iyileşmeye başladığımızı düşünüyorum,” diye konuşmakla beraber yatırımcıların hala oldukça endişeli oldukları uyarısında bulundu.
 
Bernstein, “Herkes oldukça endişeli. Ebola ve perakende satışlar da dahil olmak üzere kötü haberler geliyor. Avrupa’da açıklanan veriler kötüleşmeye devam edebilir,” diye konuştu.
 
ABD’li yatırımcılar Çarşamba gününe euroyu kullanan Avrupa ülkelerinde sanayi üretiminin beklenenden fazla gerilediği haberi ile başladı. Bu da zayıf Avrupa ülkelerinin resesyona girebileceği endişelerini daha da artırdı.
 
ABD’de perakende satışların gerilemesi de Avrupa’nın ABD’yi etkiliyor olabileceği kaygılarını yoğunlaştırdı.
 
ABD hisse fiyatlarının yüksek olması yatırımcıların temkinli bir tutum benimsemelerine neden oluyor. Yatırımcılar işler netleşene kadar nakde geçmek konusunda hzlı davranıyor.
 
MKM Partners baş ekonomisti Michael Darda, Fed Başkanı Janet Yellen’ın enflasyona ilişkin piyasa beklentileri Fed’in yüzde 2’lik hedefine doğru yükselene kadar Merkez Bankası’nın faiz artırmayacağını açık bir dille ifade etme zamanının geldiğini belirtti.
 
Tesadüf eseri Darda konuşurken Bloomberg News Yellen’ın hafta sonu yapılan özel bir etkinlikte ekonomi hakkında olumlu değerlendirmelerde bulundurduğuna dair haberler geçiyordu. Açıklamalar ne yeni ne de daha önce yapılanlardan farklıydı ancak bazı analistler haberlerin zamanlamasını Yellen’ın destek sinyali olarak yorumladı. Haberin ardından borsalar sert şekilde toparlandı.
 
Soru, Yellen’dan gelecek bir ipucu ile bir günlük dönüşün gerginliği yatıştırmak için yeterli olup olmayacağı. Darda’yı endişelendiren şey ABD enflasyon beklentilerinin ciddi şekilde düşmüş olması. Beklentiler Avrupa’da daha da gerilemiş durumda.
 
Farklı bir dünyada düşük enflasyon iyi haber olabilirdi. Ancak öncelikli problemin deflasyon ve resesyon olduğu bir dünyada enflasyon iyi görünen bir şey ve bu nedenle düşük enflasyon beklentileri iyi değil.
 
Darda, normal bir siyasi ortamda hükümetin ekonomiyi canlandırmak için harcamaları artıracağını söyedi. Ancak Washington’ın çıkmazda olması nedeniyle bunun pratik olarak imkansız olduğuna dikkat çeken Darda, Fed’in faiz artışı ile enflasyon artışı arasında daha net bir bağlantı kurması gerektiğini savundu.
 
Bir sonraki Fed toplantısı 28-29 Ekim’de yapılacak. Şimdi cevap bekleyen soru ise piyasaların söz konusu tarihe kadar bekleyip bekleyemeyeceği ve Fed’in toplantılarda piyasa güvenini muhafaza edecek bir şey söyleyip söylemeyeceği.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Ekonomi