Bordo Bereliler kimdir, Görevleri nelerdir...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) nın Gururu olan Bordo bereliler 3,5 yıl süren insan üstü bir eğitim sonrasında yetişiyor.

Bordo Bereliler kimdir, Görevleri nelerdir...
Bordo Bereliler nasıl seçiliyor, nasıl eğitim görüyor, İşte bilinenlerden bazıları;

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) nın Gururu olan Bordo bereliler 3,5 yıl süren insan üstü bir eğitim sonrasında yetişiyor.

Subay ve Astsubay olan bu askerlerin tamamı Kara ve Deniz Kuvvetleri komutanlıklarından seçilip, üç ayrı dalda tam 47 ayrı ders görüyorlar.

Bordo Bereliler kimdir, Görevleri nelerdir...

Dünyanın en iyi özel kuvvetleri olarak bilinen bu gruba yetişme dönemlerinde ağır, yorucu, psikolojik eğitim veriliyor. Görevlerinde asla duygusallığa yer vermiyorlar. Her türlü hava şartlarına dayanıklı olarak yetiştiriliyorlar.

Komutanlarına sonsuz bir itaat ile bağlı olan bu askerler komutanlarının “Beni Vur” talimatını dahi ikinci bir emir gelmeden anında yerine getirebiliyorlar.

Bordo berelilerin diğer bir özelliği de "güven atışı eğitimi" alan dünyadaki tek birlik olmasıdır.

Kim Kurdu Neden Bordo Bereliler adını aldı:

1992 senesinde tugay seviyesinde kurulmuş olan bu birlik doğrudan Türk Silahlı Kuvvetleri Genek Kurmay Başkanlığına bağlı olarak görev yapar.
1992 “Mavi Bereli” komandoların yanına Kaşif Kozinoğlu tarafınfan Bordo Bereli Özel Birlikleri olarak kuruldu.

Kaşif Kozinoğlu Kimdir:

MİT Dış Operasyonlar Dairesi başkanı, eski asker Kaşif Kozinoğlu, 1955 yılında Trabzon’da doğdu. 1976 yılında Kara Harp Okulu'ndan mezun olup, 1980 senesinde Özel Harp Dairesi'nde göreve başladı. 1995 yılına kadar Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın Tim Komutanlığı'nda İstihbarat Subaylığı, İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Eğitim Öğretim Grup Komutanlığı'nda görev yaptı. 

Eğitim Öğretim Grup Komutanlığı'ndan isteğiyle 1995 yılında emekli olup, MİT'e girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri  özel harp dairesinde binbaşı rütbesiyle görevdeyken, Orta Asya'dan sorumluydu. 

Suriye, Bosna-Hersek ve Afganistan'da da görev yaparken, Eylül 2010'da müsteşar Dr. Hakan Fidan'ın talimatıyla "Baş Müşavir" sıfatıyla Asya Bölgesi'ne atandı. Bu tarihten itibaren de 5 kez yurt dışı görevine gönderildi. En son 9 Mart'ta görevinden dönen Kozinoğlu'nun Mayıs 2004'te Alaattin Çakıcı'nın yurt dışına kaçmasıile ilgili Çakıcı'nın yakın adamları ile telefon görüşmesi yaptığının ortaya çıkarılmasından ötürü ifade verdi. Davası devam ederken 13 Kasım 2011'de Silivri Cezaevi'nde hayata veda etti.

Koyu bir Trabzonspor taraftarı olup Trabzonspor’un 5632 nolu üyeside olan Kozinoğlu’nun Mavi Bereli komandoların yanına kurduğu Özel Birliğe Bordo Bereli Özel birlik adını verdiği ve bu hareketinin de Trabzonspor sevgisinden kaynaklandığı iddia edilir.

Neden Bordo Bereli oldular...

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler