Ziraat mühendislerine fındık eğitimi

Trabzon’da uygulanan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi” kapsamında fındık bahçelerinde yapılacak budama ve zirai mücadele konularında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı çalışan Tarım Yayımı Geliştirme Projesi uzmanı ziraat mühendisler

Ziraat mühendislerine fındık eğitimi

Trabzon’da uygulanan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Projesi” kapsamında fındık bahçelerinde yapılacak budama ve zirai mücadele konularında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı çalışan Tarım Yayımı Geliştirme Projesi uzmanı ziraat mühendislerine eğitim veriliyor.

Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinatörlüğünde gerçekleştirilen proje kapsamındaki eğitim toplantısı Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Salonu’nda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Türkiye’nin dünyada söz sahibi olduğu fındıktaki üstünlüğünü kaybetmeden, Pazar payını ve kazancını arttırması gerektiğine işaret ederek, bunun yollarından birinin, en önemlisinin de verim ve kaliteyi arttırmak olduğunu söyledi.

Mehmet Cirav, Türkiye’nin geçtiğimiz sezon ürettiği 750 bin ton kabuklu fındığın tamamını dış ve iç piyasaya sattığına dikkat çekerek, “Dönümde 70-80 kiloluk üretimle bunu istikrarlı bir şekilde sürdürmek mümkün değildir. Çok ve kaliteli üretip, çok satarak dünya piyasasına tam hakim olabiliriz. Bunun yol ve yöntemi de üretimi artırıp, dünyaya fındık satmaktır. Böylelikle diğer ülkelerdeki üretimleri de kontrol altına almış oluruz” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sabri Topbaş da, üreticinin bilinçlendirilmesinde TAR-GEL mensubu ziraat mühendislerine çok iş düştüğünü belirterek, “Trabzon’daki 104 bin hektarlık tarım arazisinin yaklaşık 64 bin hektarlık kısmını fındık bahçeleri teşkil ediyor. Bu alanlardan elde edebildiğimiz fındık miktarı ise yıllık ortalama 50 bin ton dolayında. Bu da 100 kg’ın altında bir üretimimiz var demektir. Bu çok azdır. Alternatif olan bir ürün olmayan fındıktaki üretim ve kalitemizi arttırmalıyız. Burada bize büyük görev düşüyor” dedi.

Seminere katılan ziraat mühendislerine Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları Ömür Duyar, Hüseyin İrfan Balık ve Dr. Arzu Sezer tarafından, budama, zirai mücadele, toprak analizleri konularında bilgiler verildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel