Zigana'ya dev tünel

Haber61 – Haber Servisi – Tarihi ipek yolu tekrar hayata girebilmesi için ortaya koyulan proje hayata geçiyor. İran’ın Başkenti Tahran ile Doğu Karadeniz’i birbirine bağlayacak olan projenin önemli tünel geçişlerinin ihale tarihleri belli oldu. Cumhurbaşk

Zigana'ya dev tünel

Haber61 – Haber Servisi – Tarihi ipek yolu tekrar hayata girebilmesi için ortaya koyulan proje hayata geçiyor. İran’ın Başkenti Tahran ile Doğu Karadeniz’i birbirine bağlayacak olan projenin önemli tünel geçişlerinin ihale tarihleri belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’u ziyaret sırasında netleşen proje 10 Kasım 2014’de yapılacağı öğrenildi.

Yolun iki önemli geçiş bölgesine ise tünel yapılacağı öğrenildi.  Birinci geçiş Trabzon’un Maçka İlçesinde bulunan Zigana dağı ile Bayburt – Erzurum arasında bulunan Kop dağı geçişlerine yapılacak tüneller ile bölge illeri birbirlerine daha yakın mesafede olacağı öğrenildi. Tünellerin teknik özellikleri ise gidiş dönüş olarak yapılacak 4 ayrı tünel olacağı ifade ediliyor. Bu tünellerin her birinde ise 3 şerit yol olacağı öğrenildi. Zigana dağına yapılacak tünelin ise 13 KM olacağı öğrenildi. Kop geçişinin ise 10 Km ile sınırlanacak. Böylelikle Türkiye’de ilk dünyada ise üçüncü uzun tünel Trabzon ile Gümüşhane arasında olmuş olacak.

TARİHİ İPEK YOLU CANLANACAK

Konu ile alakalı açıklama yapa Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “ Zigana dağına 13 bin metre uzunluğunda bir tünel yapılacak. Bu tünel tamamlandığında ise Gümüşhane ile Trabzon arası 10 KM kısalacak ve araçlar yaklaşık 30 dakika daha erken gidecek. Erzurum ile Bayburt arasında bulunan Kop dağına da yapılacak olan tünelde tamamlandığında ise; Trabzon ile Erzurum arası yaklaşık 2 saat olacak. Buradan yol beraberini takip ederek tarihi ipek yoluna bağlanmış olacak. İran ve Trabzon arasındaki mesafe kapanmış olacak.”ifadelerine yer verdi. Bilindiği gibi son dönemlerde Trabzon ihracatı İran’daki bazı uygulamalar ile Trabzon Limanını Samsun’a kayması nedeni ile durma noktasına geldi.

Haber : Şükrü Üçüncü 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel