Zigana'nın coğrafyası kitap oldu

 Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, uzun bir çalışma sonrası "Zigana Coğrafyası Endemikleri" adlı kitabını hazırladıklarını bildirdi.Aydın, yaptığı açıklamada, Zigana coğrafyasının, Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya geçiş merkezi olması neden

Zigana'nın coğrafyası kitap oldu

 Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, uzun bir çalışma sonrası "Zigana Coğrafyası Endemikleri" adlı kitabını hazırladıklarını bildirdi.

Aydın, yaptığı açıklamada, Zigana coğrafyasının, Doğu Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya geçiş merkezi olması nedeniyle bikri örtüsü bakımından dünyanın gen merkezi durumunda olduğunu belirterek, "Endemik tür çeşitliliği, flora ve faunası ile eşsiz doğaya sahiptir" dedi.

Zigana coğrafyasının korunmaya ve kollanmaya muhtaç olduğunu ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Globalleşme ve rant ekonomisine dayalı çevresel faaliyetler doğada geri dönüşü olmayan yıkımlara sebebiyet vermektedir. Bu gelişmelerin sonucu olarak, yeşil alanlarla birlikte üzerinde yaşayan flora ve fauna da hızla azalmaktadır. Gelecek kuşaklara, açıklamaktan utanacağımız bir çevre bırakmamak için başlattığımız çalışmayı kuşaklar boyu sürdürmeye kararlıyız. Şimdi gördüğümüz, dokunduğumuz doğal güzelliklerin gelecek nesillere de bozulmadan aktarılması belli düzeyde bilinç hareketini gerektirmektedir. Bu düzeyi sağlamak ve yükseltmek her Ziganalı'nın olduğu gibi doğa severlerin de boynunun borcudur. Bu nedenle Zigana coğrafyasını korumak için Zigana Doğa Okulu'nu açtık, Zigana'nın endemiklerini kitap haline getirdik."

Aydın, hızla gelişen kentleşmenin insanlığa sağladığı konforun vazgeçilmez olmasının yanı sıra bu kentleşmenin doğal çeşitliliği hızla azaltması ya da bozmasının herkes için olumsuz sonuçlar doğurduğunu kaydederek, Zigana'nın her yönüyle endemik cenneti olduğunu kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel