Zigana'da ölen dağcılar anıldı

Zigana Dağı'ndaki tören, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tankutay, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporlar Kulübü B

Zigana'da ölen dağcılar anıldı

Zigana Dağı'ndaki tören, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği (TEDAK) Yönetim Kurulu Başkanı Melih Tankutay, Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporlar Kulübü Başkanı Mustafa Akbulut ile sporcuların katıldığı saygı yürüyüşüyle başladı. Zigana Gümüşkayak Tesislerinden başlayan yürüyüş, yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki dağcıların çığ altında kaldığı bölgeye yapılan anıta kadar sürdü.

Anıt önündeki törende de Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Gümüşhane İl Jandarma Komutanı Albay Şerafettin Yılmaz, Torul Kaymakamı Şafak Gürçam, Gümüşhane İl Gençlik ve Spor Müdür Vekili Burhanettin Kaya ile ölen dağcıların yakınları hazır bulundu.

Anıta çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Gümüşhane Valisi Salihoğlu, iki yıl önce Zigana'da büyük bir acı yaşandığını anımsattı.
Her acının bir azalma dönemi olduğunu ancak yaşanan bu afetteki acısının azalma döneminin oldukça uzun süreceğini ifade eden Salihoğlu, 'Bizler burada yılda bir defa anma törenleri düzenliyoruz, dağcılarımız yürüyüşler yapıyor. Ancak aileleri evlerine her gittiklerinde bu acıyı yaşayacaklar' dedi.

Salihoğlu, çığın yaşandığı bölgenin küçük bir alan olduğunu anlatarak, 'Bu kadar küçük bir alanda büyük kaybın olması dünyada görülmemiştir. Her şey bir derstir. Bu karlar altında ruhlarını bırakan değerli kardeşlerimizin ruhları şad olur, biz de onların şahadetinden ders almış oluruz. Hepsine tekrar Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum' diye konuştu.

Trabzon Valisi Kızılcık ise bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temenni ederek, 'Dünya var oldukça bu tür sporlar ülkemizin hazinelerini keşfetmek için olmalıdır. Afetlerde, kurtarma faaliyetlerinde bulunabilmeleri için bu tür faaliyetleri devam ettirmeliyiz. Bu kadar dar bir alanda 10 şehidimizi çığ sebebiyle verebiliyoruz. Buranın bilim adamlarımız tarafından incelenmesi ve ders olarak da okutulması gerekiyor' dedi.

Tören, konuşmaların ardından yapılan duayla sona erdi.

ZİGANA'DAKİ ÇIĞ
Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009'da yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmıştı.

Olayda, Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık da tedavi gördüğü Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde hayatını kaybetmişti.
Çığda Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek de yaralanmıştı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler