Yunanlılar Trabzon'a geldi!

Miladi takvime göre ocak ayının 13'üne denk gelen ve Rumi yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen gece ve ilk gün, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Yunan turistler, son yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kalandar etkinliklerine katılmak üzere Trabzon'a gel

Yunanlılar Trabzon'a geldi!

Miladi takvime göre ocak ayının 13'üne denk gelen ve Rumi yeni yılın başlangıcı olarak kabul edilen gece ve ilk gün, çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Yunan turistler, son yıllarda olduğu gibi bu yıl da Kalandar etkinliklerine katılmak üzere Trabzon'a geldi. Maçka ilçesindeki bir otele yerleşen 39 kişilik Yunan turist kafilesi, Karadeniz'de özellikle köylerde yaşatılmaya çalışılan bu gelenek kapsamında, kent merkezindeki parkta vatandaşlarla kemençe eşliğinde horon oynayıp dans etti. Turistlerden bazılarının Kalandar adetlerinden sayılan şeytan, ayı, köylü kadın, asker ve gelin kıyafeti giydikleri gözlendi.

Yunan turistlerin kafile başkanı ve sinema sanatçısı Kostas Aleksandridis, eğlencenin sonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, yöreden 1922'de göç eden dedelerinin geleneğini yaşatmak üzere üçüncü kez Maçka'ya geldiklerini belirterek, ''Kalandar bizim için yeni yılın ilk günü, yılbaşı. Bu eğlenceyi tüm yılımızın neşeli ve güzel geçmesi için yapıyoruz'' dedi.

Bu tür organizasyonların iki ülke halkı arasında birleştirici, kaynaştırıcı yönü olduğunu vurgulayan Aleksandridis, bunu pekiştirmeye çalıştıklarını söyledi.

İlçedeki Sümela Manastırı'nda 88 yıl aradan sonra geçen yıl 15 Ağustosta düzenlenen ayinin önemine dikkati çeken Aleksandridis, ''Bu sadece iki halk arasında değil dünya ülkeleri açısından da önemlidir. Türkiye tüm dünyaya demokratikleşme için adımlar attığını ispatladı. Bunun için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı kutluyoruz'' diye konuştu.

Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul Genç ise ilçe halkının da bu geleneğe yabancı olmadığını anlattı.

Sümela'daki ayinin farklı dini günlerde de tekrarlanması gerektiğini ifade eden Genç, Hristiyanlar için önemli Noel, Paskalya gibi günlerde de Sümela'da ayin yapılabileceğini kaydetti.

Genç, bakanlık düzeyinde bu tür talepleri ilettiklerini, ancak bunun siyasi iradenin kararına bağlı olduğunu vurguladı.

     -BİR GELENEK YAŞATILIYOR-   

Trabzon ve yöresinde, özellikle de Maçka ilçesinde, Rumi takvime göre yeni yılın ilk ayının adı olan ''Kalandar''ın ilk gecesi ve ilk gün, yöre halkı çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

Rumi yılın ilk gecesinde yörede bazı evlerde lahana sarması, mısır ve patates haşlaması, kabak dilimi, fındık, ceviz, elma, armut, ayva gibi özel yemekler, yemişler ve çerezler hazırlanıyor.

Komşuların kapısına ''çanta atma'' eğlencesinin de yapıldığı Kalandar gecesinde, çeşitli hediyeler koyulan çanta, ucuna uzun bir ip bağlanarak, komşu kapısına bırakılıyor. Söz konusu çantayı açan komşu da aynı çantaya özel armağan ve çeşitli kuru yemiş koyuyor. İple çantayı geri çekerek alan kişi, bu sırada komşularının kendini görme ihtimaline karşı tanınmamak amacıyla da ilginç kıyafetler giyiyor.

Kalandar etkinlikleri arasında, gelinlik kız bulunan evlere atılan çantalara bazı anneler önceden hazırladıkları tuzlu çörekleri de koyuyorlar.

Kalandar ayının ilk günü, evin büyüğünden izin alınmak kaydıyla eve ilk giren kişinin uğur getiren birisi olması istenirken, kimseye sezdirmeden denize ve ineklere bakılmasının şans ve uğur getireceğine de inanılıyor. Ayrıca, Kalandar sabahı birine para verenin o yıl evine bereketsizlik gireceği de inanışlar arasında yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Bölgesel