Yeşildere konağı restore ediliyor

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde bulunan ve Rumlar döneminde Hükümet Konağı, Cumhuriyet döneminde de ilkokul olarak kullanılan bina hazırlanan proje ile turizme kazandırılacak.İl Özel İdaresi tarafından hazırlanarak Doğu Karadeniz Kalkınma Aj

Yeşildere konağı restore ediliyor

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Yeşildere köyünde bulunan ve Rumlar döneminde Hükümet Konağı, Cumhuriyet döneminde de ilkokul olarak kullanılan bina hazırlanan proje ile turizme kazandırılacak.

İl Özel İdaresi tarafından hazırlanarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Turizme Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’na sunulan "Yeşildere Köy Konağı Restorasyon Projesi" hayata geçti.

Projenin açılış toplantısı köy konağında yapıldı. Törene Vali Dr. Yusuf Mayda, İl Genel Meclisi Başkanı Sebahattin Çobanoğlu ve meclis üyeleri, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Milli Eğitim Müdür Vekili İbrahim Taş, köy muhtarı Musa Aktaş ve köylüler katıldı.

Törende konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür ederek, Türkiye’nin kültürel ve tarihi eserleri çok olan ancak bunları hem değerlendiremeyen, hem gösteremeyen, hem de pazarlayamayan bir durumda olduğunu “ “Ülke olarak zengin varlıkların fakir bekçisi durumundayız” sözleriyle özetledi.

Tarihi eserlerin restore edilerek topluma kazandırılmasının yanında tanıtımının da önemli olduğunun altını çizen Vali Mayda, “Bu eserimiz için emek veren ve katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bu eserimiz öncelikle yıkılmaktan ve yok olmaktan kurtarıp, restore edip toplumumuza mal etmemiz önemli. Birinci derece bunu kazandırmalıyız. İkinci derecede de tanıtım yer alıyor. Yani bizim böyle güzel bir eserimiz var, buyurun gezdirelim, gösterelim dememiz gerekiyor. Bu da tanıtım aşaması. Birde ulaşım aşaması var. Güzel bir eser tanıtıldıktan sonra herkesin gezebileceği, rahatça ulaşabileceği bir özellikte olması gerekiyor. Tabi ki merkezi idare kaynakları, gerek özel idare kaynakları yanında olabildiğince sivil toplum örgütleri ve uluslararası kuruluşlardan da destek almak sureti ile bu eserlerimizi hem kazandırıp hem de ekonomik tabirle pazarlayacağız. Bu eserlerin tanıtımı haliyle bacasız sanayi oluyor. Avrupa bu özellikleri çok yönlü şekilde kullanıyor. Bizimde ülke olarak kullanabilmemiz gerekiyor. Gümüşhane’de bu eserlerin bir kısmı restore edilmiş. İnşallah hep birlikte diğer eserleri de toplumumuza kazandıracağız ve tanıtımını yapacağız. Bu eserin restore edilerek, toplumumuzun hizmetine sunulmasını ve hayırlı işlere vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Toplantıda konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü İsmail Yalçın ise bugüne kadar İl Özel İdaresi tarafından ÇEKÜL Vakfı ile birlikte “Barışan Kentler Atölyesi”, Köylere Hizmet Götürme Birliği aracılığı ile Yukarı Harşit Havzası Kanalizasyon projesi ilse 33 köyün kanalizasyonlarının yapıldığını, Gümüşhane Üniversitesi ile birlikte Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadın Girişimcilik ve Eğitim Merkezi projesinin hayata geçirildiğini söyledi. Bu proje kapsamında 85 kadına eğitim verildiğini, çocuk bakıcılığı, hasta ve yaşlı bakıcılığı, gümüş işlemeciliği ve kuaförlük kursları verildiğini kaydeden Yalçın, kadınlara hem mesleki eğitim hem de girişimcilik eğitimleri verildiğini belirterek, “Eğitime katılan kadınlarda şunu gözlemledik ki bu bizim için çok önemliydi: Kadınlarımızın kendilerine güvenleri geldi. Kendi hayatlarını kendi başlarına sürdürmeleri sağlandı. Bu proje bizim için başlangıçtı” dedi.

“2011 YILI PROJE YILI OLACAK”

Özel İdare’nin 2011 yılında ilk defa hayata geçirdiği projenin “Yeşildere Köy Konağının Onarılması” olduğunu dile getiren Yalçın, şunları söyledi:

“10 oda ve 20 kişilik butik otel olarak tasarladık projeyi. Yanındaki bina da ikinci proje olarak düşünülüyor. Bizi en fazla rahatsız eden konulardan birisi köy yolunun kötü oluşu. O yüzden hep birlikte öncelikle yolu ele almamız lazım. Biz yola gereken desteği vermek düşüncesindeyiz ama köylülerimizden de gerekli terkleri yapmalarını bekliyoruz. Yolu ve konağın yanındaki binayı da projeye katıp yapmayı planlıyoruz. İnsanlar farklı şeyleri değil de farkında oldukları şeyleri hayata geçirebilirlerse o bizim için bir değer kazandırıyor. Mevcut değerlerimizi hayata geçirip insanların hizmetine sunabilirsek o artı değer kazandırıyor. Şuanda İmera manastırı ve Karaca Mağarası turizm yolu projeleri hazırlandı ve bunları hayata geçirme arzusundayız. Bölgesel gelişme faaliyetlerini destekleme derneği ile birlikte Gümüşhane Kadın Sorunları projemiz ön elemeden geçti. Gümüşhane Belediyesi ile birlikte Gümüşhane Kent Müzesi ve Gümüşhane Üniversitesi ile birlikte Gümüşhane Yer Bilimleri Sergisi projelerini planlıyoruz. İnşallah SODES kapsamında 29 köyümüze çocuk oyun parkı ve kamelya projemiz var.”

Proje Koordinatör Yardımcısı Erkan Duman da projeyle ilgili teknik bilgiler verdi. Duman, temel amaçlarının tarihi ve kültürel değerlerin yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılması ve turizme alternatif konaklama mekanları oluşturmak olduğunu söyledi.

Toplam 530 metrekare alana kurulu konağın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 4.grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendiğini kaydeden Duman, binanın restorasyonunun ardından 10 oda ve 20 yataklı otantik konuk evi-butik otel şeklinde kullanılacağını söyledi. Duman şöyle konuştu: “Yaklaşık maliyeti 500 bin TL olan konağın işletmesi ise Özel İdare ve Köy Muhtarlığının kontrolünde olacak. Konakta yöresel yemekler köy kadınları tarafından hazırlanarak sunulacak ve konağın temizlik ve ısıtma işlerinde köy gençleri görev alacak.”

Yapılan konuşmaların ardından Vali Mayda ve beraberindekiler tarihi konakta incelemelerde bulundu. Program konağın bahçesinde düzenlenen kokteyl ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel