Yerin altından sığınak çıktı

Şili'de meydana gelen maden göçüğünün ardından Türkiye'deki madenlerin durumu gündeme gelirken, tamamen Türk mühendisliğinin ürünü olan Masta altın madenindeki yer altı sığınma istasyonu tuvaletinden oksijen tüpüne, damaca suyundan aküsüne kadar 20 kişiyi

Yerin altından sığınak çıktı

Şili'de meydana gelen maden göçüğünün ardından Türkiye'deki madenlerin durumu gündeme gelirken, tamamen Türk mühendisliğinin ürünü olan Masta altın madenindeki yer altı sığınma istasyonu tuvaletinden oksijen tüpüne, damaca suyundan aküsüne kadar 20 kişiyi 52 saat boyunca yaşama bağlayacak şekilde sürekli faal durumda tutuluyor. Yer altı sığınma istasyonunun kapılarını gazetecilere açan firma, Türkiye'de 4 madende bulunduğunu belirttikleri istasyonun iki tanesinin Koza Altın İşletmeleri'ne ait faal durumdaki maden tesislerinde olduğunu söyledi.

 

88888.jpg

 

Mastra Altın Madeni Halkla İlişkiler Sorumlusu Bahri Coşkun, Saniye Şenel Artun ve Yer Altı Eğitim Sorumlusu Ali Batmaz tarafından brifing alan gazetecilere daha sonra yerin 120 metre altındaki sığınma istasyonu ile ilgili teknik bilgiler aktarıldı. Kısa süren eğitimin ardından gerekli teçhizatları kuşanan gazeteciler, araçlarla birlikte yer altı sığınma istasyonuna ulaştı. Ali Batmaz, istasyonun taşınabilir olması nedeniyle gerekli yerlere nakli veya tünellerin değiştirilmesi durumunda naklinin kolay olduğunu belirterek, "Bu sığınma istasyonlarından sadece altın madenlerinde var. Diğer madenler için kanuni düzenlemeler yapılıyor. Metal ağırlıklı madenlerde patlamalardan daha çok içerideki araçların lastiklerinin yangınları tehlike oluşturuyor" dedi.

 

Gazetecilerin sığınma istasyonlarındaki sürenin kısa olup olmadığı şeklindeki sorusuna, "50 saatte ne olursa olsun mutlaka ulaşabiliriz" cevabını veren Batmaz, istasyonda sabit telsiz ve telefon sisteminin de bulunduğunu kaydetti.

 

Mastra altın madeninin yer altı işletmelerinde normal vardiyada 20 kişinin çalıştığını ifade eden Batmaz, göçük, patlama ve yangından etkilenmeyen 2 santimetre kalınlığındaki çelikten imal edilmiş olan istasyonda 8 damacana su, seyyar tuvalet, 6 adet 2 bin 600 litrelik oksijen tüpü, oksijen maskesi, 52 saat yetecek enerji aküsü bulunduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler