Yeni proje fındığa ilaç olacak!

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce kurulan örnek fındık bahçesinde damla sulama sistemi ve aşılı fındık yetiştiriciliğiyle verimin artırılması hedefleniyor.İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, tombul, palaz ve çakıldak fındık çeşitlerinin aşılı ve aşısız

Yeni proje fındığa ilaç olacak!

Fındık Araştırma İstasyonu Müdürlüğünce kurulan örnek fındık bahçesinde damla sulama sistemi ve aşılı fındık yetiştiriciliğiyle verimin artırılması hedefleniyor.

İstasyon Müdürü Gökhan Kızılcı, tombul, palaz ve çakıldak fındık çeşitlerinin aşılı ve aşısız fidanlarıyla verimi karşılaştırmak için örnek bahçe oluşturduklarını söyledi.

Bahçede modern yetiştiricilikte kullanılan damla sulama metodunu uyguladıklarını ifade eden Kızılcı, şöyle konuştu:

"Karadeniz Bölgesi her ne kadar yağışlı bir bölge de olsa yağış rejiminde sıkıntı yaşıyoruz. Yağışın en çok ihtiyaç olduğu haziran-temmuz aylarında yağış daha az düşmekte. Bu da fındığın içini doldurmasında sıkıntı çıkarmakta, bitkileri strese sokmakta. Damla sulamayla fındığın su ihtiyacı karşılanacak."

Gübreyi de tamla sulamayla verdiklerini belirten Kızılcı, miktarlarını tahlillerle belirledikleri gübreyi tanka boşaltıp suda erittikten sonra sisteme bağladıklarını ifade ederek, "Bu şekilde bitkiler, bitkisel elementlerini kolay şekilde alabiliyor" dedi.

AŞILI FINDIK AVANTAJ SAĞLIYOR!

Aşılı fındık fidanının avantajlı olduğunu vurgulayan Kızılcı, "Birincisi anaç dip sürgünü yapmıyor, bunun için de dip sürgünü temizliği ortadan kalkmış olacak. Çiftçiler masraf yapmayacak. Daha erken meyveye yatıyor, ikinci yıldan itibaren yoğun bir meyve veriyor" diye konuştu.

Aşılı fındığın köklerinin daha derine gittiğinden kurak dönemlerde toprağın alt seviyesindeki sudan da faydalanma oranını artırdığına dikkati çeken Kızılcı, şunları kaydetti:

"Bu da kuraklıktan daha az etkilenme anlamına geliyor. Bahçemizde modern yetiştiriciliğin gerektirdiği tüm olanakları kullanıyoruz, aşılı fidan ve damla sulama uyguluyoruz. Bu sistemle verim ve kalitenin artacağı inancındayız. 

Çiftçilerin vizyonunu geliştirmek istiyoruz. Modern fındık bahçesi nasıl olur, neler yapılması gerekir? Bunları bizzat kendileri gezip görerek şahit olmaları mümkün. Bu bahçede uygulanan yöntemleri kendi bahçelerinde uygulamalarını istiyoruz. Gelecekte artık sulama da tek gövdeli yetiştiricilik de gündeme gelecek." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler