Yeni İpekyolunun temelleri atılıyor!

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yarın Trabzon’da yapılacak olan ‘Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret Formu’na katılmak üzere şehre gelen Kuzey Osetya Cumhuriyeti resmi temsilcilerini makamında kabul etti.Kabulde bir k

Yeni İpekyolunun temelleri atılıyor!

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, yarın Trabzon’da yapılacak olan ‘Rusya Federasyonu Kuzey Osetya Cumhuriyeti ve Dağıstan Cumhuriyeti Ticaret Formu’na katılmak üzere şehre gelen Kuzey Osetya Cumhuriyeti resmi temsilcilerini makamında kabul etti.

Kabulde bir konuşma yapan Vali Öz, “Türkiye-Rusya arasındaki ticari kapasitenin alternatif alanla geliştirilmesi konusunda ilimizde düzenlenen ticaret formunu çok önemli buluyorum. Önemli bir dönüm noktasındayız. Yeni açılımlar var. Yeni ipekyolunun temelleri hızlı bir şekilde atılıyor. Bu yol ile hem Karadeniz havzası, hem de Rusya’nın iç kesimleri, Kafkaslar, İran, Ortadoğu coğrafyası açısından yeni bir ticari dengenin temelleri atılıyor.

Her ülkenin ve bölgelerin kendi potansiyel alanları var, ticari kapasite ve kabiliyetleri var. Bu süreçte hem altyapı ve işleyiş, hem de kapılarda geçiş kolaylığı konusunda özellikle Vladikavkaz ile Mahaçkale bölgelerinde lojistik aktarma sisteminin kurulma sürecinde mutlaka zorluklar olacaktır ancak bu zorluklar işbirliği ile aşılacaktır. Türkiye, Doğu Karadeniz ve Trabzon başta olmak üzere Rusya Federasyonu ve bölgeleri ve aynı zamanda geçiş güzergahı olan Gürcistan ve bütün bölge ülkeleri bu ticari kapasiteden, bu gelişmelerden mutlaka büyük ölçüde yararlanacaktır.

Bu tür formlar iki yönüyle çok önemli. Birincisi resmi boyutta yapılacak görüşmelerle aşılması gereken sorunlar dile getirilip çözme konusunda adımlar atılacak olması. İkincisi ise işadamları, ticaret, lojistik ve nakliye kesimi özel sektör bazında karşılıklı ilişkiler kurularak ticari kapasiteler geliştirilecek olmasıdır. İyi niyet çerçevesinde yürüyecek olan ilişkiler ile iki tarafında bu süreçte mutlaka karlı çıkacağını ve bölgede yeni bir ticaret aksının oluşacağını düşünüyorum” dedi.

Kuzey Osetya Cumhuriyeti Alanya Turizm İşletme ve Yatırım Politikası Bakanlığı Bakan Yardımcıları Gadzaov Feliks Ruslanoviç ise, düzenlenecek olan ticaret formunun ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine ve ticari kapasitenin arttırılmasına vesile olacağını söyledi. Kuzey Osetya ile Türkiye arasında 21 milyon dolarlık bir dış ticaret hacminin olduğunu söyleyen Ruslanoviç, bu rakamın yükseltilmesi için gayret gösterileceğini ifade etti.

YENİ AÇILAN KAPI TÜRKİYE’DEN RUSYA’YA 400 MİLYON DOLAR İHRACAT SAĞLIYOR

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan da, “Türkiye’nin garantörlüğünde yeni bir kapı açıldı. Bu çok önemli bir kapıdır. Bakanlıklarımızın girişimleriyle açılan bu kapının yolları onarıldı. Bu adımlar ülkeler arasında büyük bir ipekyolunun oluşturulmasına vesile olacaktır. Vladikavkaz ile Mahaçkale’de lojistik merkez kurulması yönünde çalışmalar var. Bu kapı sayesinde Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 400 milyon doları buluyor. Yeni İpekyolu bu güzergah olacak. Bazı sıkıntılar olsa da onların aşılacağına inanıyorum” diye konuştu.

Heyette Kuzey Osetya Alanya Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuganov Kazbek Hazbiyeviç, Kuzey Osetya Cumhuriyeti Alanya Turizm İşletme ve Yatırım Politikası Bakanlığı Bakan Yardımcıları Gadzaov Feliks Ruslanoviç, Karsanov Oleg Vladimiroviç, TSO Avrupa Bilgi Danışmanlık Merkezi Müdürü Bekuzarov Ruslan Mairbekoviç, Yatırım ve Politika Bakanlığından Aslan Yurevich Gutiev, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry Talanov ile Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan yer aldı. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler