Yargı HES projesini durduruyor

Rize İdare Mahkemesi, Rize'nin İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde yapılması planlanan Selin 2 HES ve Regülatörü için alınan, "ÇED gerekli değildir" kararını iptal ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi.Rize'nin İkizdere ilçesi Dereköy sınırları

Yargı HES projesini durduruyor

Rize İdare Mahkemesi, Rize'nin İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde yapılması planlanan Selin 2 HES ve Regülatörü için alınan, "ÇED gerekli değildir" kararını iptal ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Rize'nin İkizdere ilçesi Dereköy sınırları içerisinde Direnç Enerji Firması tarafından yapılması planlanan 18.10 MW kurulu güce sahip Selin 2 Hidroelektrik Santrali (HES) ve Regülatörü için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından uygun görülen, "Çevre Etkileşim Değerlendirme (ÇED) raporu gerekli değildir" kararı, yöre halkının tepkisine neden olmuştu. Köy muhtarı Rahmi Ekşi, 2009 tarihinde köy tüzel kişiliği adına projenin ÇED yönetmeliğine aykırı olduğu, gerekli havza planlamasının yapılmadığı, uluslar arası sözleşmelere aykırı hareket edildiği, sucul ve karasal faunanın zarar göreceği gerekçeleriyle projenin durdurulması talebi ile Çevre ve Orman Bakanlığı ve firma hakkında Rize İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi'nde görülen dava, 27 Ocak 2011 tarihinde sonuçlandı.

Rize İdare Mahkemesi, bilirkişi raporlarını esas alarak, "ÇED gerekli değildir kararının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğine" hükmederek 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, Çevre ve Orman Bakanlığı ile firmaya 7 gün içerisinde bir üst mahkeme olan Trabzon Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz etme hakkı da tanıdı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel