Veremli hasta sayısında %50 düşüş

“Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” nedeniyle Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından "Kronik Öksürükle Gelen Hastaya Yaklaşım” konulu konferans düzenlendi. Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Trabzon Belediye Başkanı Dr. Or

Veremli hasta sayısında %50 düşüş
“Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası” nedeniyle Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından "Kronik Öksürükle Gelen Hastaya Yaklaşım” konulu konferans düzenlendi.
 
Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansa Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, Müdür Yardımcısı Dr. İbrahim Erbay, Müdür Yardımcısı Uzm.Dr. Şükrü Özgün, Ortahisar TSM Verem Savaş Dispanseri İl Koordinatörü Dr. İsmail Yetim, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Konferansta yaptığı konuşmada Türkiye’de verem hastalığının tedavisi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Verem hastalığının tedavisinde dünya ortalamasına oranla önemli mesafeler kat edilmiştir. Bundan önceki dönemde verem hastalığına maruz kaldığı tespit edilen vatandaşlarımız bir müddet sonra hastalığın vermiş olduğu iticilikten dolayı ortadan kaybolup tedavilerini yarıda bırakıyorlardı. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Türkiye’de verem hastalarının istatistiki bilgilerinin tespit edilmesi sonucunda Eski Bakanımız Sayın Recep Akdağ Bey’in bizzat almış olduğu karar ile doğrudan gözetimli tedavi uygulamasına geçilmiştir. Bu önemli adımla birlikte siz değerli sağlık çalışanlarımızın başarısı ile verem hastalığının tedavisinde önemli bir gelişme sağlanmıştır. Sağlığın sesiz kahramanları olan siz çalışanlarımızın güler yüzlü hizmetleri ile elde ettiği bu başarıyı kutluyor sizleri tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
Başkan Gümrükçüoğlu ayrıca Trabzon’da hava kirliliğinin önüne geçmek için tüm gayretleri ile çalıştıklarını ifade ederek sağlık çalışanlarından doğalgaz ulaşan mahallelerde kullanımın arttırılması yönünde vatandaşların teşviki için yardım istedi.
Gözetimli tedavi uygulamasının sonuçları hakkında bilgiler veren Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu, “2005 yılında Türkiye’de 21 bin olan verem hastası sayısı 2011 verilerine göre 14 bin 691 olarak belirlenmiştir. Buna paralel olarak şehrimizde de verem hastası sayısı 300’lü rakamlardan 2013 itibari ile 127’lere gerilemiştir. Bu başarı başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere, üniversitelerimiz ve başta aile hekimlerimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımıza aittir. Tabi bu önemli başarının mimarlarından birisi de Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevinde iken yapmış olduğu çalışmalar ile Sayın Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’dur. Bu münasebetle Sayın başkanımıza ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.
 
Yapılan konuşmaların ardından alanında uzman doktorlar verem hastalığı ve hastaya yaklaşımı konusunda konferans verdiler.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler