Vali ve heyeti Zencandaydı

 TTSO, İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinde 22-24 Haziran tarihleri arasında yapılan 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi’ne katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, burada eyalet valisi Muhammet Rıza Beygi  ile görüştükten sonra Zencan’a giderek Eyalet Valisi

Vali ve heyeti Zencandaydı

 


TTSO, İran’ın Doğu Azerbaycan eyaletinde 22-24 Haziran tarihleri arasında yapılan 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi’ne katılan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, burada eyalet valisi Muhammet Rıza Beygi  ile görüştükten sonra Zencan’a giderek Eyalet Valisi Dr.Raufi Nejat ile de  görüştü.   Zencan eyaleti yerel yöneticiler, kamu ve özel sektörden işadamları temsilcilerinin Trabzon heyeti ile yaptığı ortak toplantıya katıldı.

ZENCAN DA RESMİ TEMASLAR

Vali Kızılcık, beraberinde Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Kızılcık, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu,  Ticaret Borsası Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ve iş adamları ile birlikte Tebriz’deki görüşmelerin ardından Zencan’a geçerek burada resmi temaslarda bulundu. Zencan’daki programın sabahki bölümünde iki vali bir araya gelerek ikili görüşmede bulundu.

KIZILCIK: İRAN-TÜRKİYE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNİ ENGELLEYEN EN BÜYÜK SORUN UNTAŞIMACILIKTA YAŞANIYOR

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık Türkiye –İran arasındaki sıkıntıları dile getirdi, yapılması gereken adımlar gündeme getirerek iki ülkenin önündeki fırsatları sıraladı.  En büyük sıkıntının ulaştırma sektöründe iki ülke arasındaki anlaşmazlık olduğunu ifade ederek, “ Ne idi bu anlaşmazlık, burada petrol çok. İranlı tırlar ucuz taşımacılık yapabiliyor. Bunun karşılığında Türkiye de taşımacılık sektöründe aktif. Türk tırlarımızdan İran karayollarında yol vergisi alınıyor. Bu sorun çözülürse ticari anlamda iki ülke adına büyük bir gelişme yaşanacağına inanıyorum. ”dedi.

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜNDE İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SORUN ÇÖZÜLÜRSE ÇOK HIZLI İŞBİRLİĞİ OLACAĞINA İNANIYORUM

Zencan Valisi Raufi Nejat’ı makamında ziyaret eden Vali Kızılcık, İran ve Türkiye arasında taşmacılık sektöründe yaşanan soruna dikkat çekerek Doğu Azerbaycan Valisi Dr. Muhammed Rıza Beygi ile yapılan görüşmede yerel yöneticilerin bu konuyu sık sık gündeme getirmesi ile merkezi hükümet üzerinde sağlanacak sıkıştırma ile konunun İran parlamentosuna gelebileceğini ve kabinede çözümünün sağlanabileceğini konusunda hemfikir olunduğunu söyledi. Bu sorunun çözümlenmesinin ardından diğer alanlarda da çok daha hızlı bir işbirliğinin olacağına emin olduğunu ifade eti.

“TURİST SAYISINI ARTIRMAK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNALIM”

Turizm konusunda iyi bir işbirliği sağlandığını ifade eden Dr. Recep Kızılcık, İranlı turistlerin Trabzon’a geldiğini belirterek bundan memnun kaldıklarını daha da turist sayısının artırılması için girişimlerde bulunmaya hazır olduğunu söyledi. Tebriz –Erzurum arasında başlayan uçak seferlerinin turizm sektörünü daha da geliştireceğini kaydetti.

ZENCAN VALİSİ NEJATİ: İŞBİRLİĞİMİZİN GELİŞMESİ MECBURİ

Sağlık nedenleri nedeniyle konuşma sorunu yaşadığını ifade eden Zencan Eyelat Valisi Nejat, Vali Kızılcıkla bir kâğıt üzerine yazılı konuşarak anlaştı. Türkiye ile İran arasında potansiyellerin çok daha fazla olduğunu kaydeden Vali Nejat ortak sınırların yanı sıra din, tarih, ekonomi, politika olmak üzere benzerlikler olduğunu dile getirerek iki ülkenin işbirliğinin gelişmesinin mecburi olduğunu belirtti.

Ayrıca, Zencan’ın başkent Tahran ‘a yakın olduğunu, bu coğrafyada Avrupa’nın giriş ve çıkış yolu üzerinde bulunduğunu söyledi. Trabzon ve Zencan arasında işbirliği için fırsatlar bulunduğunu aktaran Vali Nejat 10 yıldan beri iki şehir arasında ikili ilişkiler bulunduğunu anımsattı. Valilik, Belediye ve Ticaret ve Sanayi Odaları arasında görüşmelerde bulunulduğunu vurgulayarak bunlar arasında Zencan-Trabzon şehirlerinin kardeşliğinin önemine dikkat çekti.

Başka anlaşmalarda yapılmış olduğunu ifade ederek, “Görüştüğümüz bütün konular iki şehir arasındaki gelişme içindir. Bugün bu burada bu görüşmelerin yenisini yapacağız. Umuyorum ki daha iyi bir işbirliğini sağlayacağız.”dedi.

VALİ KIZILCIK: TÜRKİYE İRAN İŞBİRLİĞİ DÜNYANIN İKTİSADI VE BARIŞI İÇİN ÖNEMLİDİR.

Tekrar söz alan Vali Kızılcık, Zencan Valisi Necati’nin düşüncelerine katıldığını belirtti. “Tarih, kültür, din, coğrafya bizim beraber çalışmamızı zaten zorunlu kılmaktadır.”dedi.

Dünya coğrafyası ve şu anki politikaya baktığımızda bölgenin iki önemli ve güçlü ülkesinin işbirliğinin dünyanın barışı ve iktisadi içinde önemli olduğunu ifade eden Vali Kızılcık şöyle konuştu: “Nitekim Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız İran Cumhurbaşkanı ile görüşmelerde bulundular. Bu görüşmelerde her şeyden önce iki ülke arasındaki vizeleri kaldırarak bu iki ülke için çok faydalı bir gelişme sağlamıştır. 

Vize ile beraber bir sürü anlaşmalarda yapılmıştır.  Bunlar ticari, ekonomik ve sosyal alandaki anlaşmalar idi. Bu anlaşmaları hayata geçirecek olan bizleriz. Uygulamacılar olarak aksi olursak o anlaşmalar havada kalır. Anlaşmaların uygulanması ile de insanımız müreffeh ve ekonomimiz de güçlü hale gelebilecektir.”

TÜRKİYE’DE YABANCILARA TANINAN MÜLK SATIN ALMA HAKKINDAN İRANLILAR YARARLANSIN

“Bunun için iş adamlarının önünün açmak ve çalışmalarını kolaylaştırmak gerekmektedir.” şeklinde konuşan Vali Kızılcık, Türkiye’de hazırlanan yeni kanunlardan birinin de yeni ticaret kanunu kapsamında yabancılara mülk satın alma hakkı getirilmesi olduğunu iletti. Vali Kızılcık, halı hazırda bu kanunun parlamentoda kabul edilecek duruma getirildiğini, çok kısa zaman sonra uygulamaya girecek bu haktan İranlılarında yararlanmasını beklediklerini bildirdi.

Komşu ve dost iki ülke olmanın işbirliğini dayattığını aktaran Vali Kızılcık, halk bankasının İran’da bildiğim kadarı ile faaliyetlerini sürdürmekte olduğunu belirti. Bu kapsamda, ticaretin gelişmesi için finans sektörüne ihtiyaç duyulduğunu bunun yolunun da bankacılık alandaki çalışmalardan geçtiğine değinerek, ancak son dönemlerde malum ülkenin baskıları nedeniyle bankacılık uygulamalarında iş adamlarımız bazı sıkıntılar yaşamakta olduğunu dile getirdi. Bankacılık sektörünün iki ülke arasında gelişmesinin önündeki engelinde kaldırılarak sektörün iyileştirilmesine ihtiyaç duyulmakta olduğunu kaydetti.

VALİLER BAŞKANLIĞINDA ORTAK TOPLANTI YAPILDI

İkili görüşmenin ardından valilik binasında ortak toplantıya geçildi.  Zencan Valisi, yardımcıları ve müdürlerinin katıldığı toplantıda Trabzon heyetine Zencan’daki güncel ekonomik bilgiler aktarıldı.

Burada konuşan yaptığı konuşmada Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, dünyadaki gelişmelere paralel olarak Zencan da bir yatırım ofisinin kurulmasının çok önemli olduğunu söyledi. Bunun uluslar arası alanda yatırımcılar için aranan bir hizmet olduğunu, devletin teşviklerinin hangi oranda olduğunun tek elden bilgilendirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Bu merkez sayesinde Zencan’daki yatırım potansiyelinin son derece etkin bir şekilde yabancı yatırımcılar tarafından değerlendirileceğine inandığını söyledi. Ve yabancı yatırımcılar arasında yüzde 85 oranını Türklerin oluşturmasının bizler açısından çok sevindirici olduğunu ifade etti.

Bu alandaki işbirliğimizin bu ve benzeri toplantılar ile daha da artacağına inandığını söyledi.

VALİ KİZILCIK ZENCAN’A TRABZON’U ANLATTI

Vali Kızılcık, kısaca Trabzon’un yatırım potansiyeli ve yatırım potansiyelini Zencan ile paylaşmak istediğini söyledi.

Her şeyden önce Trabzon vilayetimiz ülkemizin kuzey doğu bölgesinde yer alan, coğrafi büyüklüğü ülke coğrafyasına göre son derece küçük olan ama başta turizm ve ticaret olmak üzere ülkemizin en aktif illerinden biri olduğunu söyledi. 

Nitekim ülkemizde bir ihracat rakamlarına baktığımızda 1 milyar doları aşan miktarı ile ilk 10 il arasında Trabzon ‘un görüldüğünü belirten Vali Kızılcık, konuşmasına şöyle devam etti. “Biz özellikle, bölgemizin doğal güzellikleri,  tarih ve kültürel zenginlikleri ile  turizm anlamında hem yatırım cenneti  hem de turistik faaliyetler için görülmesi ve  ziyaret edilmesi gereken bir yer olarak görüyoruz. Coğrafi yapımız gereği çok düz alanımız Zencan gibi olmamakla beraber çevreye uyumlu organize sanayi bölgelerimiz vardır. Yine tarımsal anlamda dünyanın bildiğiniz gibi fındık başta olmak üzere Çay gibi ürünleri bölgemizde özellikle Trabzon da üretilmekte ve dünya pazarlarına Trabzonlu tüccarlar tarafından sunulmaktadır. Nitekim bu alanda en iyi, en gelişmiş fabrikasına sahip olan borsa başkanımız ve dünyadaki bütün çikolata fabrikalarının tedarikçisi konumunda olan Şükrü Güngör Köleoğlu heyetimizle Zencan’a gelmiştir.

Yine ulaşım ağımızın iyi olması nedeniyle başta Rusya olmak üzere bölgemizdeki Kafkasya’da ki ülkelere gerçekleştirilecek olan ticari yükü bizim şehrimiz üzerinden deniz ve karayolu ile gerçekleştirmek mümkün. Özellikle güçlü bir liman altyapımız sayesinde Avrupa’ya gönderilecek olan veya Amerika kıtasına gönderilecek olan ürünler için önemli bir ulaşım ağı olduğunu söyleyebiliriz. Yine güçlü bir üniversitemiz vardır. Köklü bir üniversitemiz olması hasebiyle teknolojik anlamda son gelişmelere uygun üretimleri gerçekleştirebilecek teknik bir altyapıya sahip olduğumuzu söyleyebilirim.

Bunun içindir ki ülkemizde ilk defa uluslararası alanda kalitede dış implantı üreten yatırımları da şehrimize çekmiş durumdayız. KTÜ’nün bünyesinde oluşturduğumuz Teknopark, Teknokent ile dediğim gibi az önce ifa ede ettiğim ileri teknoloji ile yatırım yapacaklara da imkan sunmuş oluyoruz. Dolayısı ile bu alanda da işbirliğini gerçekleştirebiliriz. Bizlerin Yatırım faaliyetlerini koordine etmek üzere yatırım ve Kalkınma Ajansı teşkilatını kurduk. Onun genel sekreteri de burada ve az önce size kendisini tanıttım. Sadece Trabzon değil, aynı zamanda bölgemizde yapılacak olan yatırım danışmanlığı ve proje sunumunu gerçekleştirmektedir.

Bu yatırım fırsatlarını değerlendirebilmek için iki bölgenin iş adamlarını, kültür insanlarını, daha sık buluşturmanın bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Bunları gerçekleştirdiğimizde eminim ki işbirliğimiz çok daha üst noktalara taşınacaktır.

Bizde bu işbirliğinin daha üst seviyelere taşınması için buraya geldiğimizi söylüyorum. Bölgemizdeki yatırım fırsatlarını görmek ve sizleri Trabzon’da ağırlayarak işbirliğini geliştirmek istiyorum.”

ZENCAN VALİSİ NEJATİ: ANLAŞMALARIMIZ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLEREK İLİŞKİLERİMİZİ DAHA İLERİYE TAŞIYALIM

Toplantının sonunda yaptığı konuşmada Zencan Valisi  Raufi Nejati, her iki il ticaret ve sanayi odaları arasında  karşılıklı temsilcilikler açılmasını istediklerini belirterek anlaşmaların yeniden gözden geçirilmesi, yenilenmesi ve ileri gitmesinin sağlanmasını istdedi. Zencanla Trabzon arasındaki ticaretin gelişmesi ve işlerin ileri gitmesini arzu ettiklerini belirterek, “Mevcut kurulmuş altyapılardan faydalanarak işbirliği sağlanmalı. ”dedi.

Konuşmaların sonunda ziyaretin ve toplantının anısına Zencan Valisi Raufi Nejati’ye Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık telkâri gümüş fincan takımı takdim ederken,  TTSO Başkanı M.Suat Hacısalihoğlu  ile Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Gümrükçüoğlu birlikte odanın plaketini sundu.

ZENCAN TRANSFO FABRİKASI ÜRETİM TESİSLERİ ZİYARET EDİLDİ

Vali Kızılcık ve beraberindeki Trabzon heyetine valilikteki toplantının ardından Zencan Transfo şirketi üretim tesisleri gezdirildi. Burada 14 bin çalışına bulunan fabrika kampüsünde geliştirilen teknolojiler hakkında fabrika müdürleri tarafından heyete geniş bilgi sunuldu. Fabrika İran’ın ihracatında da önemli bir paya sahip olduğu bildirildi.

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel