Vali Kızılcık'a tarihci konuk

 Trabzon'a gelen dünyaca ünlü Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde bir konferans verdi.           Konferansa Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Ka

Vali Kızılcık'a tarihci konuk

 Trabzon'a gelen dünyaca ünlü Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde bir konferans verdi.

           Konferansa Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Karayolları Genel Müdürü Cahit Turan, Trabzon Emniyet Müdürü Ertan Yavaş ve çok sayıda kişi katıldı.

  Trabzon Valisi Dr Recep Kızılcık Trabzon’a gelen Prof. Dr. Ortaylı'ya telkari işlemeli fincan takımı hediye ederken, “Bu hediyenin bir özelliği var. Trabzon’un ince zekasının, becerikliliğinin bir simgesidir. Aynı zamanda bu fincanlarla kahve içerken Trabzon’umuzu hatırlayacaksınız. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı olur misali bizleri unutmayacak ve bizleri aydınlatmaya devam edeceksiniz. Tarih ve kültür şehri olan ve medeniyetlere beşiklik etmiş Trabzon’umuzun yalnız Türkiye’de değil, tarih kültür alanında dünyada da gurur kaynağımız İlber Ortaylı hocamıza Trabzon’a hoş geldin diyoruz.” dedi.

  İlber Hoca gibi kıymetli bir kişiliği Trabzon'da ağırlamaktan gurur duyduklarını belirten Gümrükçüoğlu " Bağımlılıkların en güzeli kitap okuma bağımlılığıdır. Bu bağımlılığı etrafımızdaki herkese aşılamalıyız. ‘Trabzon'da Kitap Zamanı’ sloganıyla düzenlediğimiz etkinliğimizi genişleterek bölgemizde hatta ülkemizde her zamanı kitap okuma zamanı haline getirelim" dedi

   Trabzon'un her geçen gün gelişip değiştiğini söyleyen Ortaylı "Görev icabı 1966 yılında geldiğim Trabzon çok mütevazi ve tarihi kimliği ön planda bir şehirdi. Maalesef yanlış uygulamalarla zaman içerisinde Trabzon'da çok çarpık bir yapılaşma meydana geldi. Şimdi bu çirkin görüntü Belediyenin gayretleriyle silinip şehir yeniden imar ediliyor.

Yapılan kentsel dönüşümlerle Trabzon'un eski hüviyetine kavuşacağına inanıyorum. Trabzon köklü bir geçmişe sahip müstesna bir yeri olan tarih ve kültür şehridir. Fiziki yapısındaki ve madencilik ile ziraattaki olumsuzluklara rağmen dış dünya ile olan irtibatını kesmeyerek ayakta kalmış ve varlığını devam ettirmiştir bir şehirdir" ifadelerini kullandı. Ortaylı hoca daha sonra okuyucular için kitaplarını imzaladı.

  Vali Kızılcık ve eşi Sema Kızılcık programın ardından İlber Ortaylı hocaya yemek verdi. Valilik Konutunda gerçekleştirilen yemek, yaklaşık 2 saat sürdü. Yemeğe, Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal da katıldı.

  Konutta Prof. Dr. Ortaylı ile özellikle Trabzon’un tarihi ve kültürü ile ilgili konularda sohbetler yapılırken,  yemekte konuklara Trabzon’un yöresel yemeklerinin yanında  mezgit ve barbun balığı ikram edildi. Sema Kızılcık’ın yaptırdığı un helvası ise özellikle tarihçi İlber Ortaylı tarafından çok beğenildi. Ortaylı konuttan ayrılırken, Vali Kızılcık’ın kızı Alara’ya kitabını imzalayarak hediye etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler