Uzungöl'e yeni yol yapılacak

Karadeniz Bölgesi'nin en yoğun ziyaret edilen ve Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl'e 15 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolu yapılacak. Uzungöl'ün etrafındaki patikalar iyileştirilecek ve vatandaşların Uzungöl'ü tepeden görebileceği seyir terasla

Uzungöl'e yeni yol yapılacak

Karadeniz Bölgesi'nin en yoğun ziyaret edilen ve Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Uzungöl'e 15 kilometre uzunluğunda yürüyüş yolu yapılacak. Uzungöl'ün etrafındaki patikalar iyileştirilecek ve vatandaşların Uzungöl'ü tepeden görebileceği seyir terasları kurulacak.

AA muhabirinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Özel Çevre koruma Bölgesi içinde yer alan Uzungöl'e turistler genelde günübirlik geliyor ve Uzungöl'de yaklaşık 4 saat kalıyor. Yılda yaklaşık 500 bin turist ziyaret ediyor ancak Uzungöl'e turistler daha çok günübirlik geliyor. Yılda yılda 500 bin kişinin ziyaret ettiği Uzungöl'de yaklaşık 2 bin yatak kapasitesi bulunuyor ama geçen yıl satılan yatak sayısı sadece 2 bin.

Ziyaretçilerin konaklamasını da isteyen Bakanlık yetkilileri, Uzungöl'ü doğa yürüyüşü meraklılarının da vazgeçilmez mekanları arasında sokmayı amaçlıyor. Bu kapsamda çalışmalara başlayan Bakanlık yetkilileri, Uzungöl'ün etrafındaki ormanlık alanda adım adım dolaşarak oluşturulması planlanan yürüyüş yolu için güzergah çalışması yaptı. Çalışmalar sonucunda 15 kilometre uzunluğunda ve iki ayrı parkurdan oluşan yürüyüş yolu belirlendi.

Bakanlık, yürüyüş yolunun 8 kilometrelik etabının iyileştirilmesi için Eylül ayında ihaleye çıkacak, bir kaç ay sonra ise diğer etap için ihale yapılacak.

-MACERA PARKI YAPILACAK-

Proje kapsamında, güzergahtaki patikalar ıslah edilerek doğa yürüyüşü yapmak için uygun hale getirilecek. Patikaların uzun süredir kullanılmadığı için kapanan kesimleri kazılarak yeniden açılacak, dar yerler genişletilecek, çukurlar kapatılacak. Yürüyüşçüler için güvenli hale getirilecek yürüyüş yolunda uçurum bulunan yerler halatlar ile desteklenecek, kütüklerden basamaklar ve tahta köprüler kurulacak. Ayrıca güzergah üzerindeki bir bölümde, zorlu yürüyüş parkurlarından oluşacak macera parkının da yapılması planlanıyor. Yürüyüş yolu boyunca belirlenen çeşitli noktalara kurulacak seyir teraslarından Uzungöl tepelerden izlenebilecek.

Yürüyüş yolu boyunca güzergah tabelaları konulacak. Ayrıca, bölgede varlığı tespit edilen bitki ve hayvan türlerine ilişkin bilgilendirme tabelaları yerleştirilecek. Böylece yürüyüş yolunda karşılaşılabilecek bitki ve hayvan türlerine ilişkin vatandaşlar bilgilendirilecek.

-UZUNGÖL'E TELEFERİK

Çevre ve şehircilik Bakanlığı, Uzungöl ile Garaster Yaylası arasına kurulması amaçlanan teleferik için çalışmalarını tamamlayarak planları ilgili kurumların görüşlerine sundu. Projeye göre yılın 365 günü kullanılabilecek teleferik, 14 kilometre uzunluğunda olacak. Saatte 700 kişiyi taşıyabilecek teleferik, Uzungöl ile Garakster Yaylası arasındaki mesafeyi yaklaşık 4 dakikada katedebilecek.

Bakanlık yetkilileri, teleferik projesinin planlarına ilişkin kurumların olumlu görüş vermesinin ardından teleferiğin yapımı için Uzungöl Belediyesi'nin bu yıl içinde çalışmalara başlamasının öngörüldüğünü kaydetti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler