Uzungöl bitiyor!

Doğu Karadeniz Bölgesinin Turizm Kozu, Doğa Cenneti Uzungöl Cehenneme dönüştürülüyor Çaykara Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Murat Akyüz, Uzungöl’ü sarmalayan çarpık yapılaşmanın, ahbap çavuş ilişkileri ekseninde yürüyen, yöre ruhunu alıp götüren, zengin

Uzungöl bitiyor!
Doğu Karadeniz Bölgesinin Turizm Kozu, Doğa Cenneti Uzungöl Cehenneme dönüştürülüyor
 
Çaykara Esnaf ve Sanatkâr Odası Başkanı Murat Akyüz, Uzungöl’ü sarmalayan çarpık yapılaşmanın, ahbap çavuş ilişkileri ekseninde yürüyen, yöre ruhunu alıp götüren, zengin ve paralı sermaye sahiplerine peşkeş çekme telaşına girilerek, çifte standart uygulamalardan isyan noktasına geldik, dedi.
 
Akyüz düzenlediği basın toplantısında, “Eyvah! Demenin artık hiçbir anlamı olmayacak bir noktaya gelmek üzereyiz. İstiklal Marşı şairimiz Merhum Akif’in dediği gibi ‘Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar’ sözünün bölgemizi sarmalayan çarpık yapılaşmanın, ahbap çavuş ilişkileri ekseninde yürüyen yöre ruhunu alıp götüren, Allah’ın cömertçe sunduğu doğal tabiatı talan edip, yok olma noktasına getiren cahil ve beceriksiz idarecilerimizin imarı getirmemesi ve imarsız ahşap küçük ev yapan insanlarımızı mahkeme köşelerinde süründürüp para cezaları, yargılama giderleri ve hapis cezaları uygulamaları insanlarımızı isyan noktasına getirdi” dedi.
 
Artık Psikolojik Desteğe İhtiyacımız Var
 
Solaklı Vadisi ve Uzungöl ciddi bir turizm potansiyeli oluşmaya başladı diyen Murat Akyüz sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
Tabii ki bu boğazın sayesinde bütün doğu Karadeniz payını alacak ve yöre insanımızın ciddi bir gelir kapısı olacak. Ama son zamanlarda yapılanın bindiğimiz dalı kesme misali hem yöre insanının gırtlağına basıp zengin ve paralı sermaye sahiplerine yöremizi peşkeş çekme talaşına girildi. Bizler çaktığız her çividen, yıkılan çatılarımızı onarımından, tahrip olup yıkılan pencere ve kapılarımızdan, tehlike arz eden yamaçlarımızı düzeltilmesinden, proje yapıp izin alan sermaye sahiplerinin aksine bizlerin yapmış olduğu projeleri yok sayan beceriksiz yerel idarecilerden ve daha sayamayacağım çifte standart uygulamalardan bezdik ve isyan noktasına geldik. Her evden iki ve üç mahkemesi olanlar yüzde elliyi geçiyor. Kazandığımızı yargıya veriyoruz yargılandığımız tüm binaların yıkım kararı var. Bu psikoloji altında bizden turistlere karşı iyi hizmet bekleniliyor, doğrudur beklenilmesi lazım.  Bizleri artık psikolojik desteğe ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.
 
Bu Nasıl Uygulama Nasıl Çifte Standart
 
Uzungöl’ün silüetine ciddi zarar veren büyük otel projelerine onay veren zihniyeti hala anlamış değiliz. Yöre insanı kafasını kaldırsa bir taraftan çevre ve şehircilik il müdürlüğü, bir taraftan Çaykara savcılığı, bir taraftan jandarma karakol komutanlığı, bir taraftan belediye işte bu kumpasın altında sıyrılıp bir şeyleri yapmanın ne kadar zor ve ne kadar sıkıntılı olduğu malumunuzdur. Sayın valim Uzungöl’ü ziyaret ettiler ama ben yoktum kendilerine şunu arz edecektim. Trabzon ve yöresinin en önemli turizm bölgesi Uzungöl’dür. Sayın valimin beyanlarında aynı şeyleri söylüyor. Beton mikserlerinin Uzungöl’e girmesini yasakladı. Ruhsatlı otellerin beton almalarına izin verdi. Bu doğru bende saygı duyuyorum. Ama sayın valim yanlış yönlendiriliyor. Ben belediye hariç tüm kurumlara sordum Uzungöl’de imar yok, ruhsatlar geçersiz. Bunlar ruhsatları Ankara’dan direk bakanın emriyle alındığı söyleniyor. Bu nasıl uygulama nasıl çifte standart bizler anlamış değiliz.
 
Uzungöl Halkına Yapılanlar Müslümanlıkta Yeri Yok
 
Bir otelimiz var ki evlere şenlik. Arazinin yüzde seksenini kullanmış ormandan yola kadar tüm araziyi kullanmış otopark dahi kendine bırakmamış. Normalde o arazi üzerine bina yapılması zor çünkü her iki tarafında tescilli evler var bizler değil arazinin yüzde sekseni yüzde yirmisini kullansak izin verilmezdi. Bunları görmeyen bir zihniyete benim ve Uzungöl halkının inanması beklenilemez. Yerinde gelip bakılması gerektiğini düşünüyorum. Buranın kahrını çamurunu, fakirliğini, sıkıntısını çeken bu halka yapılanın ne insanlığa ve nede Müslümanlığa yeri olduğunu düşünemiyorum. Ben yirmi yılı aşkın turizme hizmet etmeye çalışan biri olarak hiçbir yatırımım yok. Üzerime kayıtlı hiçbir gayrimenkulüm yok. Ama dışarıdan gelip kiracı olarak kalan insanlarımızın hem kiralarını ödeyip hem de ciddi paralar kazanıp giden bu insanlarımızın turizme ve yöremize vermiş olduğu zararlar anlatılmaz. Ben ayrıca esnaf odası başkanı olarak bunlarda yaşadığı sıkıntıları bize söylemeleri bizlerinde bunların sıkıntılarını aşma noktasındaki çabalarımızın sonuçsuz kalmasından üzgünüz.
 
Eğitilmiş Eleman Sıkıntısı Var
 
Yöremize gelen Arap misafirlerimizin ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu insanla karşı davranış biçimlerimizi değiştirmemiz bu insanlara hizmet verecek elemanların ciddi bir eğitimden geçmelerini düşünüyorum. Arapça kurslarının açılması gerekir. -Yöre insanın davranış biçimleri konusunda eğitimler telkin edilmesi ve dil bilen rehberler in olması gerekir. Misafirlerin yonulacak tavuk değil, misafir olduklarını ve ona göre muamele yapılması gerektiğini ve buna göre bilinçlendirilmeleri gerektiğini bu eğitimlerin ta havaalanından ineceği yerin bineceği taksiden, kiralayacağı taksiyi alacağı rent acardan, yani her ayağının bastığı yerden yabancılık çekmemesi gerektiğini bilmesi, daha birçok başlık altında yapacağımız bir toplantı oluşturacağımız bir komisyonla bunlara ciddi çözümler aramamız gerektiğini düşünüyorum. Tabii ki turizmin birçok ayağı var. En önemli ayağından biri emniyet. Uzungöl’de emniyet Allaha emanet. Karakolda çok az jandarma ile günde 10 bin 15 bin araçla gelen yoğunluğa hükmedemezsiniz. İlçemizde polis jandarma yoğun şekilde hizmet veriyor.
 
Uzungöl’de Sağlık Sorunu Kanayan Bir Yara
 
Sağlık konusu Uzungöl’de ciddi bir sorun sağlık ocağımızda hiçbir şey yok. Sağlıkta her şey Allaha emanet gelen misafirlerimiz ağrı kesici bulamıyor. Yaralarımızı pansuman edecek eleman yok. Sıkıntılar yerinde tespit edilip gelecek sezonda eksiksiz bir hizmet anlayışıyla çözüme odaklı bir toplantı düzenleyip sıkıntılarımızı aşma noktasında çözümler üretelim.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler