Üçüncü büyük kök hücre merkezi!

Tıp Fakültesi Sadettin-Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi 2004-2009 yılları arasında, planlama ve kurulum aşamalarını geçirdikten sonra Şubat 2009 yılında hizmete girdi. Merkezde Şubat 2009-Mayıs 2011 arasındaki iki yıllık süreçte 45 hastanın kök

Üçüncü büyük kök hücre merkezi!

Tıp Fakültesi Sadettin-Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi 2004-2009 yılları arasında, planlama ve kurulum aşamalarını geçirdikten sonra Şubat 2009 yılında hizmete girdi. Merkezde Şubat 2009-Mayıs 2011 arasındaki iki yıllık süreçte 45 hastanın kök hücre nakil süreci başarı ile gerçekleştirildi. Kurulum aşamasında bölgesel, ulusal ve uluslararası hizmet vermesi planlanarak yaklaşık 300 metrekare alanda oluşturulan merkezde, dış ortamlara kapalı, pozitif basınçlı, tümüyle HEPA filtreli yüzde 99,97 oranında steril ortam sağlayan özel ve yüksek maliyetli bir klima, filtre sistemi merkezin en önemli özelliklerinde birini oluşturuyor. Merkezin 6 yatak kapasitesi ve işlevselliği nedeniyle Türkiye'nin üçüncü büyük çocuk nakil ünitesi olarak kurulduğunu belirten Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, ünitenin iki yıllık sonuçları ile bölgesel ve ulusal kimlik kazanıldığını söyledi. Nakli gerçekleştirilen hastaların Samsun, Kastamonu, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, İstanbul, Kütahya, Hatay, Urfa, Malatya, Kayseri olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinden geldiğini belirten Prof. Dr. Şahinoğlu, "Hastaların iyileşmesi ile sonuçlanan kök hücre nakillerinin başarı ile uygulanması, birçok bölümün birlikte uyum içinde çalışmasını gerektiren, disiplinli bir süreci gerektirir" dedi.

Hastanın ve sağlıklı vericinin hazırlanması ile başlayan yoğun süreçte, çocuk hastalar için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndaki tüm doktor, hemşire ve diğer sağlık personelinin ortak çalışmasının sağlandığını ifade eden Sadettin Vasfi Baysal Çocuk Kök Hücre Nakil Merkezi Doç. Dr. Tunç Fışgın ise, Çocuk Cerrahisi ve Anesteziyoloji Ana Bilim dallarının tam desteği, tıbbi genetik, mikrobiyoloji ve biokimya anabilim dallarının hizmet verdiği laboratuarların hızlı ve doğru tetkik sonuçlandırmalarının faaliyetlerine büyük katkı sağladığını belirtti. Doç. Dr. Tunç Fışgın, merkezin artık kabul edilen önemli merkezler arasında olduğunu ifade etti. Nakil sürecinde gelişen problem, yan etkileri tanımlama ve destek tedavilerini hızla gerçekleştirmede radyoloji, patoloji, dermatoloji, kulak burun boğaz, göz hastalıkları ana bilim dallarının önemli katkılarının olduğu bilgisini veren Fışgın, "Merkezimizde tedavilerde kan bankası, total parenteral beslenme ünitesi ve dietetik hizmetlerin destekleri, nakil süreçlerinin başarı ile yönetilmesinde de belirleyici olmuştur. Ayrıca, üniversitemizin Diş Hekimliği Fakültesi de kök hücre tedavisi olacak nakil hastalarının hazırlık aşamasında diş problemlerini hızlıca tedavi etmektedir. Ek olarak, acil ilaç ve malzemelerin temininde eczane, satın almadaki görevlilerin yoğun çabaları, başhekimlik hizmetlerinin süratle sağlanmasını hastalarımıza uyguladığımız kök hücre nakil tedavi sürecinin önemli basamaklarından biri olarak görmemiz gerekmektedir" diye konuştu.

Fışgın, 2011 yılı hedeflerinin yüksek başarıyı korumak, nakil sayısını artırmak ve Avrupa Kan ve Kemik İliği Transplantasyon grubuna (The European Group for Blood & Marrow Transplantation, E B M T) akredite olarak üçüncü yılda uluslararası bir nakil merkezi haline gelmek istediklerini de sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler