Türkiye'nin ilk İmitasyon Müzesi açıldı

Türkiye’nin ilk imitasyon müzesinin açılışı Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yapıldı.Tekkeköy Belediyesi, Türkiye'de üçüncü fakat Karadeniz Bölgesi’nin ilk insan yerleşkesi olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları’ndaki tescilli 3 tarihi Rum evindeki restorasyon ça

Türkiye'nin ilk İmitasyon Müzesi açıldı

Türkiye’nin ilk imitasyon müzesinin açılışı Samsun’un Tekkeköy ilçesinde yapıldı.
Tekkeköy Belediyesi, Türkiye'de üçüncü fakat Karadeniz Bölgesi’nin ilk insan yerleşkesi olarak bilinen Tekkeköy Mağaraları’ndaki tescilli 3 tarihi Rum evindeki restorasyon çalışmalarını tamamladı. Restorasyon çalışmalarının ardından çevre düzenlemesi ve o dönemin yaşayışını anlatan heykeller alana yerleştirildi. Müze ev olarak tasarlanan bina içine o dönemde kullanılan ok uçları, mızraklar, taş baltalar, kesiciler, kemikten yapılmış malzemeler, paleolitik, mezolitik, ilk tunç, Hitit ve frig dönemlerindeki çeşitli imitasyon materyaller ve heykeller yerleştirilerek açılışı yapıldı.

Açılışın yapılacağı alana omuzlarda getirilen Tekkeköy Belediye Başkanı Hayatin Tekin, “Bu tarihi alanda bir tarihi gün yaşanıyor. Bu tarihi alan bundan sonraki süreçte 36 yıl ile 50 yıl arasında sürecek olan kazılar neticesinde sürekli kendinden bahsettirecek olan Tekkeköy’ün dünyaya açılacak olan penceresi ve gurur abidesi yıllar yılı devam edecektir” dedi.

Tekkeköy Mağaraları’nın kendisi için çok önemli olduğunun altını çizen Başkan Tekin, “Yalnız Tekkeköy ilçesinde yol, park, sağlık ile ilgili tesisler, spor ile ilgili tesisler yokken, hatta belediye binası bile yokken tutup da Tekkeköy Arkeoloji Vadisi’nin çok önemli olduğunu ve buraya gireceğimi diyemezdim. Zaman içersinde yokluklara rağmen çok çalışarak her türlü sorunun üstesinden gelmemiş olsak bile işte Tekkeköy’ün inandığını gördüğüm an Tekkeköy Mağaraları’na yöneldim” diye konuştu.

Tekkeköy Mağaraları’nın yapımına 3 yıl önce başladıklarını belirten Başkan Tekin, “360 bin metrekare alanda birinci derece arkeolojik sit alanı. MÖ 10 bin ile MÖ 60 bin yılları arasında insan yaşadığının kanıtları 1941 yılında başta Prof. Dr. Tahsin Özgüç olmak üzere değer hocalarımızın kazıları ile gün yüzüne çıkarıldı. Dolayısıyla ilk Tekkeköylüler bugünün Tekkeköylülerine büyük bir miras hediye ettiler. Biz de o mirası layıkıyla değerlendiriyoruz. Öncelikle bu alanın 96 bin metrekarelik alanın istimlakine başladık. Yaklaşık 3.5 milyon TL harcadığımız bu alanda 550 bin TL’sini İl Özel İdare paylarından aldık. Bu alanın istimlakini bitirdikten sonra çok yoğun çalışmaya girdik. Burası Türkiye’deki 5 - 6 yerden birisi” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Başkan Tekin Tekkeköy Mağaraları’nda ilk arkeoloji kazı çalışmasını yapan Türk Arkeolog ve Akademisyen Prof.Dr. Tahsin Özgüç’ün heykelini Tahsin Özgüç’ün oğlu Bülent Özgüç ve torunu Murat Özgüç ile birlikte yaptı.
Daha sonra Başkan Tekin ve beraberindekiler müze evin açılışını yaptılar.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler