Türkiye suç makinası ithal ediyor

Haber61.Net – Özel Haber  Şükrü Üçüncü – Türkiye’nin Kafkasya ülkeleri ile vize anlaşmasını iptal etmesinin ardından Trabzon geçiş güzergâhı haline geldi. Başta Gürcistan olmak üzere bölge ülkelerinin vatandaşları Türkiye’ye gelerek çeşitli işlerde çalışm

Türkiye suç makinası ithal ediyor

Haber61.Net – Özel Haber  Şükrü Üçüncü – Türkiye’nin Kafkasya ülkeleri ile vize anlaşmasını iptal etmesinin ardından Trabzon geçiş güzergâhı haline geldi. Başta Gürcistan olmak üzere bölge ülkelerinin vatandaşları Türkiye’ye gelerek çeşitli işlerde çalışmaya başladı. Bölgemizde bu insanlardan nasibini en fazla alan iller arasında bulunuyor. Başta Trabzon ve Rize’ye çay toplamak için gelen yabancı uyruklu kaçak işçiler mevsimine göre bölgedeki diğer illere yayılıyor. 2’nci sürgün çayın toplanmasını bitiren bu kişiler Ordu ve Giresun’a fındık toplamaya gidiyor. Burada da fındık toplama işini tamamladıktan sonra 3’ncü sürgün çayı toplayarak ülkeyi terk ediyorlar.

SUÇ MAKİNESİ İTHAL EDİYORUZ

Bölgeye gelen işçilerin, yasal düzenlemeye göre burada çalışmaları yasak. Sadece tarım işlerinde çalışmayan bu kişilerin ise, bölgede karışmış oldukları suçlarda da bölge halkını canından bıktırmış durumda. Tabiri yerinde ise; Türkiye yurt dışından suç makinesi ithal ediyor. Bölgeye turist olarak giren fakat sonrasında çalışmaya başlayan bu beden işçilerinin bir kısmı hırsızlık, gasp, fuhuş hatta cinayete kadar uzanan suçlara bulaşıyor. Olayların failleri olarak yakalandıklarında Türk yargıları tarafından yargılanıyor cezaya çarptırılıyorlar. Yakalanamadıklarında ise aydınlanmamış olay olarak kalıyor. Bu durumda Türkiye’deki faili meçhul olayların artış olmasına neden oluyor.

SUÇ İŞLE KAÇ

Türk mahkemelerine yargılanan yabancı uyruklu suçlular tutuksuz yargılanmalarında ise ülkelerine geri dönüyor. Mahkeme cezalarını kesse bile bir daha bu insanlara ulaşması nerede ise imkânsız oluyor. Trabzon 1 Asliye Hukuk Mahkemesinde ise bu türlü davaların fazlalığı ise dikkatlerden kaçmıyor. Mahkeme sonuçlarını zanlılara iletemeyen yetkililer sonuçları kendi oluşturdukları panodan ilan ederek suçlulara “Bir zahmet geliniz ve cezanızı öğreniniz” dercesine bir yöntem uyguluyor. Bu mahkemede bekleyen dosyaların bir çoğu ise kaçakçılık, Hırsızlık ve fuhuş suçlarına bulaşmış yabancı uyruklu vatandaşlar. Muhabirimi Şükrü Üçüncü bu karaların bir bölümünü araştırearak buldu. İşte o karaların bazıları.

YABANCI UYRUKLU VATANDAŞLAR İÇİN MAHKEME KARALARI

Ermenistan Vatandaşı Luisine S. : Kendi ülkesinden Türkiye’ye fuhuş maksatlı kadınları sokarak onları yasa dışı ilişkiye soktuğu gerekçesi ile Trabzon Emniyeti görevlilerince 13.05.2007 yılında yakalanarak mahkemeye sevk edildi. Trabzon 1 Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davası 2013’de sonuçlandı. 5 yıl süren davası zaman aşımına uğrayarak düşse de emniyet güçleri bir daha kendisine haber alamadı.

Yunanistan Vatandaşı Stefani D. : Yunanistan’dan Türkiye’ye yasa dışı yollar ile kaçak malzeme sokarak Türkiye’de bunun pazarlamasını yapan Stefani 15.05.2012’de Trabzon Emniyetine bağlı yetkiler tarafından gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildi. Mahkeme kendisinin tutuksuz yargılanmasına karar verirken Stefani kendi ülkesine geri döndü. Trabzon 1 Asliye Hukuk Mahkemesi 10.06.2014’de hakkında 1 yıl 8 ay 4 gün hapis ve 80 TL para cezasına çarptırdı. Fakat bir daha kendisinden haber alınamadı.

Gürcistan Vatandaşı Mikhekz G. : Gürcistan’dan Türkiye’ye gelen Mikhekz, Trabzon’da 25.05.212’de hırsızlık yaparken Trabzon Emniyeti Güven Timleri tarafından yakalanarak mahkemeye sevk edildi. Trabzon 1 Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davası 04.07.2014 tarihinde karar bağladı. Mahkeme Mikhekz hakkında 3 ay 10 gün hükmü verdi. Diğerleri gibi tutuksuz yargılana Mikhekz’den de bir daha haber alınamadı.

Gürcistan Vatandaşı Khatuna G. : Gürcistan’dan ülkeye yasa dışı yollar ile getirdiği malzemeleri satmak isterken12.06.2012’de Trabzon Emniyeti Kaçakçılık ve Organize İşler Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınarak mahkemeye sevk edildi. Trabzon 1 Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davasında Khatuna isimli bayanda şahsa 1 yıl 8 ay 4 gün hapis cezası verildi. Tutuksuz yargılanan Khatuna’dan bir daha haber alınamadı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel