Türk kızı dünya birincisi oldu ama...

İtalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Castello Di Duino Şiir ve Tiyatro Yarışması’nda en büyük ödül olan İtalya Cumhurbaşkanlığı madalyasını kazanan Neslişah Aslan, 23 Mart tarihindeki ödül törenine aynı tarihe denk gelen YGS sınavı yüzünden gidemeyecek.9

Türk kızı dünya birincisi oldu ama...

İtalya’da düzenlenen 10. Uluslararası Castello Di Duino Şiir ve Tiyatro Yarışması’nda en büyük ödül olan İtalya Cumhurbaşkanlığı madalyasını kazanan Neslişah Aslan, 23 Mart tarihindeki ödül törenine aynı tarihe denk gelen YGS sınavı yüzünden gidemeyecek.

90 ülkeden 950 şiir arasından seçilen “Zümrüd-ü Anka” şiiri ile en prestijli ödüle sahip olan 17 yaşındaki Neslişah Aslan, bu ödülü alan ilk ve tek Türk olma özelliğine de sahip oldu. 5 yaşından beri piyano, solfej, bale, modern dansla uğraşan ve resim yapan Neslişah Aslan, bugüne kadar birçok ulusal ve uluslararası yarışma, sınav, festival ve gösterilere katılarak hepsinde dereceye girmeyi başardı. TED Samsun Koleji 12. sınıfta burslu olarak okuyan Aslan, 2010 yılında 190 sayfalık “Melodi’m” adlı gençlik romanı da yazdı. Geçen sene İtalya’da düzenlenen 9. Şiir ve Tiyatro Duino Kalesi Uluslararası Yarışması 16 yaş kategorisinde “Doğmamış Çocuktan Mektup” şiiri ile Övgüye Değer Şiir Ödülü’nü kazanan Aslan, bu yıl da aynı yarışmaya jürinin özel davetlisi olarak katılıp “Zümrüd-ü Anka” şiiri ile yarışmanın en prestijli ödülü olan İtalya Cumhurbaşkanlığı madalyası ve yayımlanma ödülünün sahibi oldu. Fakat 23 Mart 2014 tarihinde İtalya’daki Duino Şatosu’nda yapılacak olan ödül törenine Neslişah Aslan, aynı tarihe denk gelen Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) katılacağından dolayı gidemeyecek.

“YARIŞMAYI BEN KAZANDIM, ÖDÜLÜMÜ BABAM ALIYOR”

Yarışmayı kazandığı için çok mutlu olduğunu fakat gidemediği için üzgün olduğunu belirten Neslişah Aslan, “Geçen sene İtalya’da Castello Di Duino Şiir Yarışması’na Milli Eğitim Bakanlığı’nın duyurusu ile katıldım. Orada 16 yaş kategorisinde Övgüye Değer Şiir Ödülü’nü kazandım. Daha sonra jüri üyeleri beni bu seneki yarışmaya davet ettiler. Bu seneki şiir konsepti ise ‘Ben ve Sen’ idi. Ben daha çok tarihi olayları yazmaktan hoşlanıyorum. Geçen sene Avrupa Birliği Öykü Yarışması’nda ‘S’onsuzluğun Ezgisi’ adlı öykümle mansiyon ödülü kazandım. Bu ödül ile ülkemi Belçika ve İrlanda’da temsil etme hakkı kazandım. Orada 1453 fethini ve Fatih Sultan Mehmet’i anlatmıştım. Bu seneki ‘Sen ve Ben’ konulu şiirde Zümrüd-ü Anka’yı anlattım. Yazarken felsefi bilgileri kullandım. Bu yüzden derin araştırmalar yaptım. Hint ve Mısır felsefesini, Phoenix’i, Yunan mitolojisini araştırdım. Bunun sonucunda da bu şiirim ortaya çıktı. Bu seneki şiir yarışmasına 90 ülkeden 950 şiir katıldı. Ben de onların arasından en iyisi olmayı hak kazandım. Ülkemi ve şehrimi temsil ettiğim için de çok mutluyum. Çünkü bu sene en büyük ödül olan Cumhurbaşkanlığı madalyasını almaya hak kazandım. Çok gururluyum. Fakat ödül törenim ile YGS sınavım aynı güne denk geliyor. Bu benim için üzücü bir durum ama bunun üstesinden de gelmeye çalışacağız. Büyük bir ihtimal ile ödül törenine babamı göndereceğim” dedi.

“KIZIMLA GURUR DUYUYORUM”

Kazandığı ödül nedeniyle kızıyla gurur duyduğunu ifade eden Neslişah Aslan’ın babası ve aynı zamanda Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tamer Aslan, “Kızımın birçok alanda uğraşları var. Biz bile bazen bunları takip etmekte zorlanıyoruz ama kızımız bizi mutlu eden bir çocuk. Kızımın ulusal ve uluslararası anlamda birçok başarısı var. Katıldığı festivaller, sempozyumlar, yayınlanmış kitabı var. Bunların dışında İngiliz Kraliyet Müzik Okulları (The Associated Board Of The Royal Schools Of Music) ile ilgili çalışmaları var. Bu okulun açtığı tüm dünyanın katılımı olan bu sınavlarda 8 aşamalı sınavın sekizini de geçti. Şimdi diploma aşamasında. Ancak kızım bu sene lise son sınıfta, yoğun bir şekilde üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Dolayısıyla mecburen diploma aşamasına ara vermek zorunda kaldı. Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı duyuru ile geçen yıl İtalya’da düzenlenen şiir yarışmasına 16 yaş grubu kategorisinde katıldı. Bu yarışmada kızım ‘Övgüye Değer Şiir Ödülü’nü aldı. Bu sene de yine İtalya’daki yarışmaya jürinin özel daveti ile katıldı. Önceki akşam da bizi İtalya’dan telefon ile arayıp büyük ödül olan Cumhurbaşkanlığı madalyasını kazandığını söylediler. Bu ödül bu yarışmanın en büyük ödülü oluyor. İtalya’daki ödül töreni ile üniversite sınavları aynı tarihe denk geliyor. Bu konuda ne yapacağımızı bilemiyorum. Kızımın hem Samsun’u hem de ülkemizi en iyi şekilde temsil ettiğini düşünüyorum” diye konuştu.

basliksiz-1.20140207100908.jpg

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Bölgesel